Retro Fighters Wireless PlayStation 1/2 Controller

ufix · 9465

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
    • Reputacja: 24
  • Odznaczenia Odznaka za drugie miejsce w liczbie ukończonych gier w 2024 roku.
  • PSN ID: JBSuper892
  • Steam ID: jbsuper892
  • GamerTag: JBSuper892
Odpowiedź #60 dnia: Października 10, 2024, 14:09:37
Po dwóch latach od zakupu mogę stwierdzić, że niepotrzebnie się napaliłem na Defendera. Obecnie szary Defender u mnie zbiera kurz i będę rozważał jego sprzedaż. Za to czarnego uszkodziłem przy wymianie potencjometrów, doszło do zwarcia na jednej linii potencjometrów i oba potencjometry w lewej gałce pracowały równolegle przechylając ją w osi X ::)

Dlatego czarnego uszkodzonego sprzedałem koledze, który potrzebował części zamiennych. Również ten sam kolega już trzeci raz swojego transparentnego niebieskiego reklamuje i dostaje kolejnego za frytę.

Wypunktowane przeze mnie wady w filmie jednak osiągnęły u mnie eskalację i z firmą Retro Fighters nie chcę mieć nic więcej do czynienia. Defender był sporym skokiem na kasę tanim kosztem, co zauważyłem patrząc na to jak tandetnie wygląda PCB, tylko jest ubrane w złudnie dobrze wykonaną skorupę. Dowiadując się tym samym, że ich kolejne produkty, jak np. Hunter do Xboksa Classic, wykorzystują analogi z efektem Halla, to poczułem się jakby mi ta dodatkowo firma napluła w twarz wydając przysłowiową fortunę.

Dałem szansę Defenderowi z nadzieją na poprawienie software'owo tych padów, jednak się przeliczyłem. Trzykrotnie próbowałem wystawić opinię na ich oficjalnej stronie opisując dokładnie moje odczucia z jego użytkowaniem, jednak za każdym razem moja opinia się tam nie znalazła.

Offline Hidden

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
  • PSN ID: hidden-pl
  • Steam ID: hiddenlord666
Odpowiedź #61 dnia: Października 11, 2024, 11:25:56
Dlatego czarnego uszkodzonego sprzedałem koledze, który potrzebował części zamiennych. Również ten sam kolega już trzeci raz swojego transparentnego niebieskiego reklamuje i dostaje kolejnego za frytę.

O, jak reklamuje, w sklepie? Gdzie kupił? :D

Ja swojego kupiłem w sklepie w Holandii, który miesiąc temu się zamknął. Support na ten moment "przygląda się mojemu problemowi". Czy ja mogę wprost od centrali w USA oczekiwać, że mi naprawią tego pada? Będę musiał im odesłać te pady przesyłką, której koszt przekroczy wartość kontrolerów? :D

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
Odpowiedź #62 dnia: Października 11, 2024, 11:54:11
Czy ja mogę wprost od centrali w USA oczekiwać, że mi naprawią tego pada? Będę musiał im odesłać te pady przesyłką, której koszt przekroczy wartość kontrolerów? :D

Napisz po prostu do supportu, opowiedz jaka jest sytuacja, oni to zweryfikują i podejmą decyzję. Im się tych padów nie opłaca naprawiać, zwłaszcza gdy mają klienta na innym kontynencie. Łatwiej im nowego pada wysłać po prostu bezpośrednio ze Stanów, bez udziału żadnych dystrybutorów działających bliżej naszego rejonu.

EDIT: Przeoczyłem, że już napisałeś. To tylko pozostało Ci czekać :)

Offline Hidden

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #63 dnia: Października 11, 2024, 12:03:56
Na ten moment napisali mi, że dział techniczny spróbuje naprawić mój problem (ten który opisywałem w poprzednim poście z filmikiem) update'm softu. Rozumiem, że to pierwsza linia obrony, bym sie odczepił przed moim domaganiem się nowego kontrollera? :D

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
Odpowiedź #64 dnia: Października 11, 2024, 12:04:51
Zobaczymy, pożyjemy. Wróżyć z fusów słabo :))

Offline Hidden

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #65 dnia: Października 31, 2024, 18:46:06
Zobaczymy, pożyjemy. Wróżyć z fusów słabo

Po 20 dniach i 16 mailach w korespodencji zaproponowali wysłanie nowego pada :D Najpierw jednego, a potem jak mi przypasuje to niby drugiego :D
Tu - dość późno - zrodziło mi się pytanie - czy ja za to mam zapłacić cło i VAT? Dostałem link do śledzenia i z niego wynika, że ja niby tego pada kupiłem za 44,99$. Pytanie czy kolega ponosi jakieś koszty, gdy przysyłają mu nowe pady?

Offline killy9999

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #66 dnia: Października 31, 2024, 21:12:26
Ja dorzucę tylko od siebie, że też miałem popsutego pada od Retro Fighters, a konkretnie Striker DC. Początkowo działał dobrze, ale po krótkim okresie użytkowania włączanie wibracji powodowało rozłączenie kontrolera. Napisałem do supportu i od razu bez żadnego gadania wysłali mi nowy.

Offline Hidden

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #67 dnia: Listopada 01, 2024, 08:44:34
I jak, Poczta Polska wręczyła druczek na 150 zł opodatkowania?  :o

Offline killy9999

• Starszy sierżant
  • *
    • Reputacja: 8
Odpowiedź #68 dnia: Listopada 02, 2024, 14:33:18
Mieszkałem wtedy w Wielkiej Brytanii, więc nie wiem. EDIT: W sensie wiem że nie dostałem druku :-) A co Poczta Polska zrobi w twoim przypadku to nie wiem.

Offline Wawrzino

• Zasłużony
  • Kapitan
  • *
    • Reputacja: 13
  • Odznaczenia Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: Wawrzino
  • Nintendo ID: Wawrzino
  • Steam ID: Wawrzino
Odpowiedź #69 dnia: Lutego 08, 2025, 22:14:39
Sorry za odkop, ale zastanawiam się właśnie nad jakimś współczesnym zamiennikiem DS3, bo jednak już się odzwyczaiłem od tego jak staruszek leży w łapach. Rozważałem właśnie ten Retro Fighters Defender, ale widzę po opiniach, że kiepsko. Czy coś lepszego już wyszło może?

Offline JBSuper

• Wsparcie
  • Sierżant
  • *
Odpowiedź #70 dnia: Lutego 08, 2025, 22:19:46
Niedawno @Dajz kupił Defendera w wersji Bluetooth, więc czekamy na jego opinię. Choć jestem w stanie się założyć, że będzie miał te same problemy co te pierwsze.

Offline Hidden

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #71 dnia: Marca 18, 2025, 18:00:25
Sorry za odkop, ale zastanawiam się właśnie nad jakimś współczesnym zamiennikiem DS3, bo jednak już się odzwyczaiłem od tego jak staruszek leży w łapach. Rozważałem właśnie ten Retro Fighters Defender, ale widzę po opiniach, że kiepsko. Czy coś lepszego już wyszło może?

Lepszego to pewnie dyskusyjne, ale mi dobrze gra się na FANTECH WGP14-V2, który kupiłem międzyczasie. Ktoś powie, że to brzydkie jak noc, ale to mój pierwszy w życiu pstrokaty pad.
Działa z Ps3, Ps4, PC itp. D-pada ma jednakowoż kiepskiego, więc bijatyki tak średnio. Plus ma taki, że działa nawet w trybie emulacji Ps2, co jak wiemy nie zawsze się zdarza - ale mi działa tylko po kablu.

Z drugiej strony można zrobić kombo USB -> wejście PS2 + BlueRetro Ps2 adapter i wtedy działa każdy pad. Właśnie tak grałem w Budokai 3 emulowane na ps2 na padzie od Xbox One oraz GameSir Nova Lite.

Niedawno @Dajz kupił Defendera w wersji Bluetooth, więc czekamy na jego opinię. Choć jestem w stanie się założyć, że będzie miał te same problemy co te pierwsze.

Ja słyszałem, że nowsze mają nie mieć problemów z analogami - ale czekam na wysyłkę od producenta już chyba 3. miesiąc. ;)

Offline Dajz

• Kapral
  • *
    • Reputacja: 145
  • PSN ID: dajzner
Odpowiedź #72 dnia: Maja 13, 2025, 21:34:22
Pograłem kilkadziesiąt godzin i powiem, że tak wujowego  D-pada to się nie spodziewałem. Praca gałek też pozostawia wiele do życzenia. Niby ten sam segment cenowy, co pro controller od  8bitdo, a wykonanie o 2 klasy niższe.

Widzę, że żebrzą na kicku na ulepszoną wersję Defendera (z dopiskiem Pro), mającą poprawić największe bolączki podstawowej wersji.

https://x.com/retrofightersco/status/1922306737215824123

https://www.kickstarter.com/projects/1247448559/defender-pro-series-ps1-ps2-and-ps3-wireless-controller

Offline zenq

Odpowiedź #73 dnia: Maja 13, 2025, 23:31:17
Tylko po co, jak do ps1, ps2 i ps3 juz istnieje idealny pad?
Tez bezprzewodowy, w kilkunastu kolorach, w klasycznym ksztalcie pasujacym do tych wszystkich trzech konsol, z obsluga wykrywania sily nacisku a na dodatek z oryginalnym logo sony ??
« Ostatnia zmiana: Maja 13, 2025, 23:33:25 wysłana przez zenq »

Offline Hidden

• Szeregowy
  • *
Odpowiedź #74 dnia: Maja 18, 2025, 15:28:12
No i co, trwało to wszystko masę czasu, ale się doczekałem.
Dwa pady, tym razem Defender BT, przyszły, wymiana na inny model w ramach gwarancji.
Czy gra się lepiej? Może trochę.
Gałki nie są już takie 8-kierunkowe jak wcześniej. Testowałem porównując na Gamepad Tester.
Wciąż headshoty w MGS3 HD lepiej robi mi się na starym DS3.

Ten wariant Pro brzydki, ale jak każdy niepotrzebny buzer, trochę kusi.

SMF spam blocked by CleanTalk