Zaginiony laser KSM-440ABM

Zaczęty przez Janusz, Luty 13, 2017, 21:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Swego czasu jak opracowywałem materiały związane z laserami do PlayStation natrafiłem na jeden o którym Internet zbytnio się nie rozpisuje. Ciężko znaleźć o nim wzmiankę w jakiś źródłach, a logika wskazuje, że skoro mamy lasery 440AAM, ACM, ADM i AEM to oczywiście musiał być również laser ABM :) Jestem ciekaw czy ktoś z was może kiedyś natrafił na taką sztukę? Zakładam, że jest on praktycznie identyczny do AAM i pojawił się być może jedynie w modelach SCPH-3000 oraz 3500. Tak bym go lokował. Zapewne różni się niewiele od AAM. W necie znalazłem też swego czasu zamienniki, np. http://www.electronic-sources.com/KSM-440ABM-laser-head-for-CD-VCD-DVD-PS-Car-11235229/  ale nie widziałem nigdy oryginalnej sztuki bądź konsoli z nim w środku, więc nie byłem w stanie zrobić jego fotek. 

kris82l

W mojej SCPH-3000 siedzi AAM, 3500 przy najbliższej okazji rozkręcę z ciekawości.

Janusz

Tak właśnie o Tobie pomyślałem i Urienie ;)

kris82l

W 3500 siedzi ACM, jedyny pomysł jaki mi wpadł do głowy to że może scph-3000 w nowszym pudełku może mieć taki laser bo ten model konsoli wyszedł w dwóch wersjach- w kartonie jak SCPH-1000 oraz w takim podobnym do fighting boxa czy naszej SCPH-1002, jedynie ta wersja pasuje mi między 3000 w starym pudełku a 3500, niestety nie posiadam takiego kompletu, może na przyszłość się trafi.

Janusz

ACM powiadasz? Hmm... trzeba by sprawdzić faktycznie ten starszy wariant SCPH-3000 bo wydaje mi się, że gdzieś ten laser mógł się pojawić i na pewno przed ACM. Inna kwestia, że w zależności pewnie o partii mogło to iść różnie. Przykładowo SCPH-1002 też znajdziesz oryginalnie z laserem z plastikową, jak i metalową tacką.

A powiedz mi przy okazji, bo mnie to zawsze ciekawiło. SCPH-3000 różni się czymkolwiek od SCPH-3500 jeżeli chodzi np. o konstrukcję płyty głównej? Czy 3500 to po prostu wypasiona wersja z dodatkowym kontrolerem?

kris82l

3500 to najprawdopodobniej właśnie wypasiona wersja z dwoma padami i memorką w zestawie, obie pozbawione są już wyjścia S-Video i wyglądają właściwie tak samo, płyty główne trzeba było by obejrzeć czy mają inne oznaczenia.