Przekładka lasera z PS one do PSX SCPH-1002

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 20, 2018, 21:16

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Pytanie do forumowych ekspertów. Jak wiadomo laser KSM-440BAM z PS one można bez problemów przełożyć do pierwszego modelu PSX SCPH-1002, po zmianie jego górnej obudowy. Jest to chyba najlepszy sposób na "ożywienie" SCPH-1002. Sam tak przywróciłem do życia swoją konsolę.

Problem w tym, że już któraś osoba pisze mi na FB z pytaniem o pomoc, że taka przekładka nie do końca im działa. W sensie laser w konsoli PS one działa, a po przełożeniu do PSX już nie. Tak się sam zastanawiam z czego to może wynikać? Nie jest to kwestia jakiś ustawień tych potencjometrów na płycie głównej SCPH-1002?

fixxxer1

Sam przekładałem laser z PS One do muzycznego 1002 i wszystko działało do czasu. Do pełni szczęścia zamontowałem metalową tackę, która po czasie delikatnie się zsuwała i laser przestawał czytać płyty. Tacka nie siedziała na tyle pewnie żeby od wkładania płyt się nie opuszczać.
Może tu jest problem? Może wystarczy wyregulować wysokość tacki?

Wysłane z mojego SM-A310F przy użyciu Tapatalka

Janusz

Wydaje mi się, że właśnie tacka nie jest problemem, skoro im nie działa laser od samego początku w PS one.

fixxxer1

Cytat: Bodzio w Styczeń 20, 2018, 21:16
W sensie laser w konsoli PS one działa (...)
Cytat: Bodzio w Styczeń 21, 2018, 11:43
(...) skoro im nie działa laser od samego początku w PS one.
To w końcu jak jest? ;)

Namingway

Też robiłem taką przekładkę u siebie. Mój PSX 1002 metalową tackę miał zamontowaną oryginalnie, więc ją przełożyłem do lasera z PSone. Na początku też miałem problem ponieważ laser nie czytał płyt, ale po wyregulowaniu  tacki na odpowiednią wysokość wszystko działa jak należy :) Konsola działa już tak prawie dwa lata, gram na niej całkiem sporo i jak dotąd nie miałem z nią żadnych problemów.

Janusz

Cytat: fixxxer1 w Styczeń 21, 2018, 11:49
Cytat: Bodzio w Styczeń 20, 2018, 21:16
W sensie laser w konsoli PS one działa (...)
Cytat: Bodzio w Styczeń 21, 2018, 11:43
(...) skoro im nie działa laser od samego początku w PS one.
To w końcu jak jest? ;)

Tak to jest jak się pisze, a nie sprawdza ;) Laser w PS one działa, po przełożeniu do PSX nie i to od razu, a nie jak u Ciebie po czasie. Kiedyś czytałem też gdzieś o takich problemach, ale uznałem, że skoro mi się udało bez problemów to może to tylko bajka, ale skoro częściej się tak zdarza to może jest coś na rzeczy? Jakby to wina tacki była to raczej w PS one laser też by nie działał.

fixxxer1

Przekładając laser musisz też zdjąć i założyć ponownie tackę. Może w 1002 nie "utrafili" w odpowiednią wysokość a z powrotem w PS One już tak? Ja bym od tego zaczął.

Namingway

Zgadzam się z Fixxxerem, sam trochę musiałem się pobawić zanim właśnie udało się odpowiednią wysokość utrafić.

Janusz

Ale po co zdejmować tackę? Kurde, dawno to robiłem, ale wydaje mi się, że przy przekładaniu tej obudowy z wierzchu nie jest to konieczne.

Damian

Bo nie trzeba. Odkręca się dwie śrubki i osłona schodzi.
Odnośnie tacki. Można pod nią zrobić podkładkę z wkładu od długopisu xD Tak żeby nie obsiadała zbyt mocno.

Damian

http://www.theisozone.com/tutorials/psx/general/how-to-calibrate-a-ps1-scph-1001-laser-assembly/

Panowie, tu jest odpowiedź, czemu ten swap z AAM/ACM na BAM nie zawsze działa. Nowsze PSXy potrafią same się "dostroić".