Laser z PSX do konsoli PS one

Zaczęty przez Atr3ju, Wrzesień 15, 2016, 09:51

Poprzedni wątek - Następny wątek

Atr3ju

Witam

Czytając niegdyś że laser czarny z psx nie pasuje do psone okazało się prawdą, natomiast z psone pasuje do psx (wiadomo psone - slim, psx - classic).

Kilka razy kupowałem konsole raz z laserem ledwo co działający a raz classic. Nazdbierało mi się ze 4 konsole. Oczywiście najlepszy laser zatrzymałem w swojej psx i tak po zmianach został mi laser czarny z psx a mam 3 psone, jedna była bez lasera z której oczywiście zabrałem laser do mojej psx.

Poniżej chce pokazać jak przełożyć laser z psx (czarny) do psone.

Widać że laser opiera się na 4 bolcach plastikowych

Ucięte bolce

Laser bez bolców plastikowych

Aby zamontować laser należy jeszcze wygiąć mały kawałek tej blachy (shield, czy jak to tam zwą) aby wyglądało to tak

Wkładamy ostrożnie taśme do gniazda zawijając ją jak poniżej widać, kabelek zasilający nie może iść pod laserem ponieważ tam nie ma miejsca.

Sprzęt działa

Po zakręceniu (mocno ale nie za mocno) śrubek klapka działa i zakręca płytą

Teraz tylko musze ją sprzedać ponieważ mam już 3 psone. Choć jedną konsole udało mi się uratować bo tak to u kogoś innego laser by się zapodział albo zostałby zapomniany leżeć gdzieś w szafie, konsola również zostałaby gdzieś leżeć w piwnicy gdzie wilgoć by ją zeżarła a tak to ktoś będzie miał z niej jeszcze fun z zabawy.

Janusz

Też tak kiedyś się bawiłem z jednym PS one bo akurat miałem niepotrzebny, sprawny laser z klasycznych modeli po SCPH-1002. Trzeba uważać tylko przy ścinaniu nóżek by coś nie wystawało i nie wpłynęło negatywnie na stabilność pracy lasera. I tak chyba najlepsze rozwiązanie w takiej podmianie to przełożenie samego mechanizmu lasera z PSX do obudowy tego od PS one. Wówczas nie trzeba nic ciąć.

kris82l

Ja mam u siebie bardzo dziwny przypadek konsoli scph-100. Wydaje się że Japończycy robili takie numery w serwisach, mam konsolę z czarnym laserem i bardzo wiarygodną plombą zresztą zobaczcie sami.

Ta plomba wygląda jak plomba, a nie jak naklejka ;D

Moja konsola też niebawem idzie na aukcję, chyba taki los PsOne z czarnymi laserami :)

Janusz

Trzeba by zajrzeć do środka konsoli i popatrzeć co to za cudo. Może jakaś serwisowa sztuka lub odnawiana bo raczej tego typu przypadki nie były standardem.

kris82l

Szkoda plomby zrywać ;) a ja nawet bym nie zwrócił na to uwagi tylko akurat czytałem ten temat i mnie olśniło że w mojej konsoli też jest czarny laser ;D