Niedziałający, odkopany PSX SCPH-1002

Zaczęty przez Siedemosiem, Lipiec 04, 2017, 01:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

Siedemosiem

Witam,
Po wielu, wielu latach odgrzebałem swojego starego, dobrego PSX'a. Jednakże po podłączeniu żadna płyta, którą sprawdziłem nie rozkręca się, a obraz zacina się na logu Sony. Pamiętam, że przed odłożeniem go do pudła gry czasami się nie odpalały, ale generalnie działały w większości przypadków.

Z dodatkowych informacji dodam, że konsola jest przerabiana, ale nie wiem jakim chipem, bo nie ja to robiłem,
zresztą miałem wtedy zaledwie kilka lat :P

Jest sens rozkręcać ps'a tylko po to, aby go przeczyścić (ze względu na długi czas leżenia w środku mogło się odłożyć dużo kurzu), czy jedyna szansa reanimacji to wymiana silniczka/lasera/chipu?
A może da się jakoś drogą eliminacji dojść co jest zepsute?

hankie

CytatJest sens rozkręcać ps'a tylko po to, aby go przeczyścić (ze względu na długi czas leżenia w środku mogło się odłożyć dużo kurzu)

Zawsze jest!
GumiSlav nasz ładne materiały śmignął:

Poza tym ile razy sprawdzałeś i jakie płyty? Bo jak wrzucałeś kilkunastoletnie piraty to średni wyznacznik. Odpal na niej mniej więcej wiadomy ori nośnik. Czy napęd w ogóle przestaje czytać - nie kręci potem płyty i wraca do menu CD player/karta pamięci?

Janusz

Jest też wersja pisana :) http://strefapsx.pl/jak-rozebrac-i-wyczyscic-konsole-playstation/

Co do działania, spróbuj odpalić grę i położyć konsolę na boku o sprawdzić czy zaskoczy. Analogicznie jak nie to to same i obrócić do góry nogami ;) Jak któraś zadziała to znaczy, że laser już na wymarciu, jak nie to można też rozważyć inne usterki.

Siedemosiem

Testowałem niestety tylko na takich właśnie piratach, ponieważ nie mam  na niego innych płyt.

Co do obracania to niezależnie od pozycji ps'a płyty kompletnie nie ruszają z miejsca. Odpaliłem go otwartego przytrzymując przycisk sprawdzający, czy klapka jest otwarta i płyty nawet nie drgną od momentu uruchomienia konsoli. Za każdym razem najpierw logo sony, a potem przechodzi do wyboru karta pamięci/CD audio.

Zabieram się za rozbieranie i czyszczenie, zobaczę co tam w środku zastanę po tylu latach...

Trzyzet

Cytat: Siedemosiem w Lipiec 04, 2017, 01:44
Jednakże po podłączeniu żadna płyta, którą sprawdziłem nie rozkręca się, a obraz zacina się na logu Sony.

Albo chip skasował swoją zawartość (w co wątpię) albo odpadł jakiś kabelek od modchipa.

Janusz

Jak nie ruszają w ogóle z miejsca, to faktycznie może coś z chipem być. Warto sprawdzić czy jakiś kabelek się nie oderwał, tak jak @Trzyzet napisał.

Quake96

Gdy u mnie chip się odczepił to konsola wywalała "insert playstation format disc" nawet przy oryginalnych płytach. Skoro nawet nie startuje to śmiem podejrzewać problem z laserem, tudzież jakimś bezpiecznikiem odpowiedzialnym za niego. Miałem kiedyś taki laser, który robił zwarcie i uwalał coś na płycie głównej, po czym konsola w ogóle nie ruszała płyt.

Trzyzet

Zależy od modchipa, mi na przykład przekształcenia geometryczne wariowały po odlutowaniu kabla, mam nawet gdzieś zdjęcie jak się śmiesznie rozjechało logo Playstation :D

Edit, nawet znalazłem:

Schizo

A blokowałeś czujnik zamkniętej klapki jak otwierałeś konsole? Wiem, że może to byc na pozór durne pytanie, ale po czasie, człowiek potrafi zapomnieć o takich cudach.
Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry