Laser KSM-440ADM

Zaczęty przez Szarypuch, Październik 11, 2016, 17:43

Poprzedni wątek - Następny wątek

Szarypuch

Od jakiegoś czasu muzyka w psxe zaczęła się przycinać , postanowiłem się ubezpieczyć i kupić laser ,ale jest jeden dylemat . Gdzie dostanę laser do psxa ? (chodzi mi o model KSM-440ADM) Serdecznie dziękuję za odpowiedź .

Janusz

Spróbuj postawić konsolę na boku to powinno pomóc w kwestii przycięć. A co do lasera, to raczej nic nie zmienia się w temacie. Najtaniej nowy zamiennik dostaniesz tutaj http://www.it7.pl/laser-ksm-440adm-do-ps-one-p-2800.html  Niestety jak to z chińskimi zamiennikami bywa trafiają się też i to dość często jakieś wadliwe sztuki, ale zawsze możesz reklamować, ewentualnie kombinować z dwóch jeden. 

Quake96

Podstawowe, choć trochę "na bakier" z regulaminem pytanie. Muzyka ścina się w oryginalnych grach czy "kopiach zapasowych" ? Jeśli to drugie, to sprawdź jeszcze jak będą działać oryginały. Jeśli wszystko będzie okej to nie ma powodu do obaw o laser. Ot jakość płyt CD-R bywa różna, a i laser radzi sobie z nim raz lepiej raz gorzej.

Martwić się o laser to można jak konsola nie czyta poprawnie oryginałów.

Szarypuch

Gram głównie na kopiach ,ostatnio zauważyłem przycinanie muzyki na Raymanie 1 . Jeszcze jedno pytanie . Co mi da to, że położę konsolę na boku ?

Atr3ju

Miałem przypadek jakoś rok temu że kupiłem konsole która miała stan nieznany więc uznałem że laser jest padnięty a 20 zł warto zaryzykować. Konsola przyszła i miałem wówczas 2 oryginalne gry, żadna nie chciała się wczytywać więc przełożyłem laser do konsoli przerobionej i mojemu zdziwieniu laser czytał całe długie demo Soul Blade bez zacięć nawet po kilka razy.

Ostatnio nawet znalazłem stary napęd nagrywarkę ze starego laptopa i chciałem sprawdzić jak się będzie spisywać przy nagrywaniu gier. Obecnie używam dobrej nagrywarki, widzę to po nagrywaniu gier z prędkością 8 X i dema mi nie przerywają natomiast po nagraniu tej samej gry na tej samej płycie CD na nagrywarce którą znalazłem w szafie demo po prostu przerywało co jakiś czas. Bardzo ważne jest też aby nagrywarka była dobrej jakości.

Strach pomyśleć jak za kilkadziesiąt lat przestaną produkować te lasery i konsole po prostu znikną z domów i nie mam tu na myśli emulowania gier bo to inna sprawa.

xzer0

Rzecz biorąc jest wiele czynników wpływających na odczyt. Z tych podstawowych to oczywiście kółko, a właściwie jego mocowanie. Nie raz miałem konsole co bujały płytą niczym statek kosmiczny UFO. Wysokość też jest ważna. Im niżej kółko tym lepiej. Ponoć też gumki się zużywają amortyzujące, ale to bajka raczej.... Można też wyczyścić laser od środka pod soczewką, ale trzeba go rozebrać i uważać na taśmę. Na samym końcu możemy go podkręcać.

Knot

hankie

W sumie cena nie czyni cuda :) i 6 miechów gwarancji. Ale dobrze wiedzieć o wszelkich źródłach dostępu :)

Knot

Dam znać czy nowy laser będzie ok , aktualnie stary laser przycina filmiki na kopiach i oryginałach ,

raczej drogo nie wychodzi, na ebay'u są po ok 70zł bez transportu, a tych po 35zł już niema z it7

Janusz

To nie powinno kosztować więcej niż 20-30zł. Może jakiś sklep się wokół tego zakręci, to wtedy zbiją cenę.

Mikul37

Dziękuję koledze za link do strony z laserami. Ciekawi mnie czy lasery są nowe czy używane (nie mogę na stronie sklepu znaleźć takiej informacji ) , dlatego wysłałem zapytanie do sklepu i czekam na odpowiedź.

Dziś otrzymałem informację z zapewnieniem że lasery są nowe :)

Knot

Laser doszedł, i niestety jest z nim coś nie tak , a szczególnie z silniczkiem który nie daje rady kręcić płytą, ma jakieś duże opory, w oryginalnym laserze silniczek kręci idealnie może dało by się przełożyć laser do starej obudowy ?

Mikul37

Myślę że te lasery to jakieś chińskie zamienniki i często można trafić na część niedziałającą,pomimo że jest nowa.
Jeżeli masz pewność że laser jest dobry to chyba jakoś da się przełożyć. Ale czy warto się w to bawić skoro masz gwarancję. Reklamuj i niech wyślą Ci sprawny egzemplarz :) Pozdrawiam.

Janusz

Jeżeli zapłaciles to 50zł to reklamuj i domagaj się sprawdzenia. Tak jak kiedyś wspominałem wszystkie te zamienniki to loteria. Nawet za wysyłkę bym zadał zwrotu. Wszystkie te sklepy muszą dobrze wiedzieć co sprzedają i że co któryś laser jest trafny, a mimo to nie chce się im sprawdzać. Kiedyś sam z siebie napisałem do jednego ze im podeślę nawet konsole do testów to jakoś nie podchwycili tematu. Na tym można sporo zarobić bo sklepy ściągają taki laser za kilka złotych. Jedna wzmianka choćby na strefie i może zejść ich paredziesiat. Sam bym wziął jakbym miał pewność że będą dobre.

Knot

Ok , jednak okazało się że to wina zbyt mocno wciśniętego talerzyka , brat wyciągnął talerzyk wsadził z powrotem
i teraz kręci się jak w oryginalnym laserze , wszystko czyta spoko

także wystarczyło ten talerzyk wyjąć i nie za mocno zamocować na nowo i wszystko śmiga  :)