Ciekawostka dotycząca lasera SCPH-1002

Zaczęty przez Trzyzet, Lipiec 25, 2024, 00:47

Poprzedni wątek - Następny wątek

Trzyzet

Cześć,

Piszę bo znalazłem coś bardzo ciekawego na temat wadliwych laserów w pierwszych modelach Playstation.
Moja konsola zaczęła mieć problem ze strumieniowaniem audio i FMV aż w pewnym momencie całkiem przestała czytać płyty.

Po przyjrzeniu się trzpieniowi albo kto jak woli, tacce na płyty zauważyłem że była lekko zdeformowana przez co płyta biła jak wiertło.
Przełożyłem na próbę tackę z PSOne (SCPH-102) i laser znowu zaczął działać idealnie. Na próbę kupiłem drugą SCPH-1002 też z problemami z laserem. Przekładka tacki znów pomogła.
Obydwie sztuki miały metalową tackę. Czyżbym zhakował matrixa? O0

Do posiadaczy SCPH-1002 z problemami z laserem - Możecie sprawdzić czy podmiana tacki na nową lub używkę ze sprawnej konsoli rozwiąże problem?

Janusz

Cytat: Trzyzet w Lipiec 25, 2024, 00:47Po przyjrzeniu się trzpieniowi albo kto jak woli, tacce na płyty zauważyłem że była lekko zdeformowana przez co płyta biła jak wiertło.

Tyle, że jak to się działo, to raczej nie będzie kwestia tego konkretnego modelu lasera, tylko po prostu samej tacki.

Cytat: Trzyzet w Lipiec 25, 2024, 00:47Na próbę kupiłem drugą SCPH-1002 też z problemami z laserem. Przekładka tacki znów pomogła.

Tu mogło być podobnie.

Wydaje mi się, że w ogóle tacka odpowiada za dużą część problemów z laserem.
Możliwe, że po tych 30 latach zmienia np. trochę pozycję - w sensie opada, bo tam jak dobrze kojarzę nie ma żadnej blokady. Jak ważny to element i jego odpowiednia wysokość, świadczą choćby te wszystkie nowe chińskie zamienniki, gdzie często właśnie wymiana tacki wystarcza by zadziałały odpowiednio, więc ja bym nie przypisywał tego konkretnemu modelowi lasera.

Wydaje mi się, że u nas tych wadliwych laserów i tak nie ma aż tak wiele. Te AAM to głównie w tych japońskich modelach, jak nie tylko tam są, a ACM pojawia się w dwóch wariantach. Ogólnie chyba najlepiej różnice i wprowadzone korekty pokazuje ta fotka:

Trzyzet

Cytat: Janusz w Lipiec 25, 2024, 10:22Wydaje mi się, że w ogóle tacka odpowiada za dużą część problemów z laserem.
Możliwe, że po tych 30 latach zmienia np. trochę pozycję - w sensie opada, bo tam jak dobrze kojarzę nie ma żadnej blokady. Jak ważny to element i jego odpowiednia wysokość, świadczą choćby te wszystkie nowe chińskie zamienniki, gdzie często właśnie wymiana tacki wystarcza by zadziałały odpowiednio, więc ja bym nie przypisywał tego konkretnemu modelowi lasera.

Właśnie też to zauważyłem, po czasie tacki zaczynają się deformować, zwłaszcza te metalowe. Co do opadania to jeszcze pół biedy bo po to soczewka ma duży zapas tolerancji do złapania ostrości, własnie nierówna tacka powoduje najwięcej problemów.