Wybieramy najlepszą platformówkę

Zaczęty przez Janusz, Lipiec 01, 2014, 12:19

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Po ponad trzech latach można chyba wrócić do tematu. :) Ankietę zaktualizowałem i posortowałem alfabetycznie, dodałem kilka opcji i wyczyściłem poprzednie głosy, których nie było za wiele, bo i niewielu nas wówczas było na forum. Zostawiłem Medievil na liście bo jakoś mimo, że to gra przygodowa to nie mam serca go wyrzucać stąd, poza tym nie chciałem ingerować w już oddane głosy.

Jak wygląda sprawa u mnie po tych latach? W zasadzie znowu wybrałem pierwszego Crasha, Spyro i Medievil, z tym że z biegiem lat mi się proporcje coś chyba zmieniły w tym, którą z tych gier lubię bardziej, aktualnie chyba bliżej mi do układu:

1. Spyro - pierwsze miejsce za otwarty świat, którego w Crashu mi zabrakło
2. Medievil - za wyjątkowy gameplay
3. Crash Bandicoot - za wspomnienia i miłe nawiązanie do minionej generacji 16bitowej

Ciekaw jestem czy u innych się coś pozmieniało?. Fajnie jakby oprócz głosów znalazły się tu też posty z waszymi typami i czemu akurat te trzy gry, a nie inne wybraliście.

G-R-Z-E-C-H

1: Crash Bandicoot 3 - na pierwszym miejscu musi znaleźć się któraś z części Jamraja. Ludzie piszą, że trójka jest przekombinowana...serio?! Gameplay to przecież rozwinięcie wcześniejszej formuły co oznacza więcej miodu na oczy i uszy gracza (motyw z warp room'u mam nawet ustawiony na dzwonek w telefonie ;D)
2: Gex Enter the Gecko - niewybredne komentarze jaszczura zasługują na docenienie. Szkoda tylko, że wersja europejska wyraźnie odstaje pod tym względem od amerykańskiej. Dobrze wspominam też konstrukcję poziomów, paletę barw itp. No i ta część nie jest jeszcze zepsuta obecnością sylikonowej blondi na ekranie. Zdecydowany must play dla fana tego typu gier.
3: Spyro the Dragon: tutaj mam odwrotnie jak w przypadku Crasha. Rozwój mechanik rozgrywki nie przypadł mi w tej serii do gustu i najbardziej odpowiada mi część pierwsza. Chętnie poszukam klejnotów jeszcze nie raz - nie długo pewnie w nadchodzącej trylogii.

Janusz

Teraz przynajmniej oddałeś 3 głosy. ;) Kurde, tego Gexa muszę wreszcie kiedyś ograć bo nigdy nie było na niego czasu, a czytam kolejną pochlebną opinię o nim.

hankie

Ja nie zabłysłem - Crash 3, Spyro jedynka oraz Medievil - też jedynka. Crash 3 wydawał mi się najpełniejszy, a pierwsze części Smoka i 'Szkieletora' dały mi oczopląs dzieciaka i materiał do wyobrażeń na ławce na podwórku.

Ale zaraz po nich - Hercules oraz Gex3!

SALADYN

Ja swój głos oddałem na disneyowskiego Tarzana i Herculesa a także pierwszą część Oddworld, głównie dlatego że to te gry męczyłem godzinami w dzieciństwie gdy nie bardzo miałem jeszcze większego wyboru w co grać. Tuzy pokroju Crasha czy Spyro również się przewijały ale w późniejszych latach gdy bardziej mnie interesowały gry z wyraźnym nastawieniem na starszego odbiorce jak np seria Resident Evil czy też MGS. Zadecydował więc sentyment choć gdybym miał wybierać najlepszą platformówkę pod względem jakości samej gry to obie części Oddworld na pewno dostałyby mój głos.

BTW
Opcje wyboru Harry Potter i Pandemonium są połączone.

Janusz

Ciekawy wybór, obie gry Disneya też katowałem, szczególnie Tarzana. Fajnie w nich było to, że dzięki długim wstawkom filmowym, w zasadzie oglądało się poniekąd film w trakcie gry.

Kwestię związaną z Pandemonium już poprawiłem, dzięki za zwrócenie uwagi. ;) 

next THE flex

Uwielbiam platformówki i trochę sie w nie nagrałam na szaraku. Najmilej, bo najciężej było grać w Mickey Mouse. Pamietam tez Crasha 3 i Spyro (chyba 1), bo pare dobrych minut nad nimi spędziłem. Było to wprawdzie 15 lat temu albo i lepiej, ale mimo to pamietam :) Mój wybór padł jednak na Mickey Mouse i na Toy Story. Ta druga to dlatego, ze grałem w '90 na piecu w jedynkę i jak wyszła dwójka to już byłem jak ktoś wyżej napisał "graczem nastawionym na doroślejsze tytuły" wiec pyknalem na szybko i po kilku godzinach miałem prawie 90% :) Ogólnie rzecz biorąc to dwuwymiarowa malowana najfajniejsza platformówką - Mickey :)
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

alf

Cytat: next THE flex w Lipiec 16, 2018, 13:28
Uwielbiam platformówki i trochę sie w nie nagrałam na szaraku.

flex po raz kolejny nie możesz zdecydować się co do płci.

Apropo zestawienia najlepszej platformówki... Widze tytuły pokroju wszystkie Crashe, wszystkie Spyro a przy nich... Harry Pottery ? LOL to jak postawić malucha obok mercedesa. Ale skoro każdy tytuł ma szanse, to ja się pytam czemu na liście nie ma mile przeze mnie wspominanego: Monsters Inc. ?

Janusz

Ale skoro każdy tytuł ma szanse, to ja się pytam czemu na liście nie ma mile przeze mnie wspominanego: Monsters Inc. ?

Jest, wystarczy wybrać "Inny tytuł od Disneya" i w poście o nim wspomnieć.

alf

Cytat: Bodzio w Lipiec 17, 2018, 20:32
Jest, wystarczy wybrać "Inny tytuł od Disneya" i w poście o nim wspomnieć.

Such ignorance  >:( A Crashe to wypisaliście wszystkie  :-X Mógłby być tylko "Crash" i opcja "inny crash z serii" ^-^

Tak czy kwak kapuje, że chcieliście położyć nacisk na najbardziej znane tytuły.

next THE flex

Cytat: alf w Lipiec 17, 2018, 20:27
Uwielbiam platformówki i trochę sie w nie nagrałam na szaraku.

flex po raz kolejny nie możesz zdecydować się co do płci.

Najprawdopodobniej miała miejsce taka sytuacja więc tym razem jak i zapewne tamtym to zwykła literówka. Dzięki za info ??
....so....
...who's....
NEXT
       .THE.
               FLEX

Mcin

Zagłosowałem na pandemonium. Nie, żebym był jakimś wytrawnym koneserem gier na PSX, po prostu to tej gry mam mega sentyment...
Co nie zmienia faktu, że to świetna platformówka 2D z grafiką 3D :)

Jeden głos mi wystarczy.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

verteks

W połowę gier z listy nigdy nie grałem, toteż to co napiszę to pewnie nie będą to najlepsze platformówki ale dobre.
1. Oddworld: Abe's Oddysee - bardzo oryginalny świat gry, unikalne mechaniki rozgrywki.
2. Spyro the Dragon 3: Year of the Dragon
3. Medievil 2
Spyro 3 i Medievil 2 to opus magnum pod względem technologicznym gier na PSX, z rozbudowaną rozgrywką.
Dodałbym do tego Crasha 3 ale rozgrywka platformowa jest tam tak jakby dodatkiem więc pominę go.

Hoipolloi

W zestawieniu brak, a napiszę - Sheep Dog 'n Wolf. Gra mocno się nie wybiła jak pozostałe tytuły umieszczone w sondzie, ale na pewno warta ogrania. Jedyna w swoim rodzaju na szaraku.
Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b

retron67

1.Gex Enter The Gecko
2.Crash Bandicoot
3.Oddworld Abe

Nie bardzo rozumiem,dlaczego w tym zestawieniu jest metroidvania-Castlevania. Gry tego typu zasługują na inną kategorię. Niby spełnia te kryteria ,ale...ma dużo elementów RPG,równie dobrze platformówką może być Alundra...Dodał bym Strider 2.