Aktualności

[PSX] Tekken (1995)

alf · 1298

Offline alf

• Wsparcie
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 104
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
dnia: Października 06, 2025, 17:07:23
Tekken [PSX]

(bijatyka 3D, rok wydania na automaty: 1994, rok wydania na psx: 1995)

W pierwszego Tekkena zagrałem po raz pierwszy z przypadku w okolicach roku 2005 albo 2006.
Siedziałem na fotelu u kumpla i pocinaliśmy w świeżutkiego wtedy Tekkena 5 na jego ps2
(to były czasy gdy chodziłem do niego pykać na ps2 bo sam nie miałem)

Wtedy kumpel rzekł 'a wiesz że tu są na płycie też stare Tekkeny?'
'Ooo...' - odpowiedziałem

Znałem Tekkena 2 i 3 bo miałem to na ps1.
Z listy dostępnych Tekkenów poprosiłem by odpalił Tekken 1 bo nigdy wcześniej nie widziałem go w akcji.
Kumpel powiedział - 'no dobra, bedzie beka'

Tak szybko jak to włączył tak od razu chciałem by to się skonczylo.

Kiepska (w porównaniu do Tekkena 5) grafa, giga drewniana walka, tylko 8 grywalnych postaci, bardzo ubogi moveset.
Takie było moje pierwsze wrażenie. Nigdy więcej nie wracałem do tej gry bo tak ją zapamiętałem...

... aż do teraz.

Udałem się do naszego kolegi @JAPONIEC i zaopatrzyłem się w wersję na pierwsze PlayStation.
Wyczytałem w recenzji, że na potrzeby szaraczka NAMCO zwiększyło roster grywalnych postaci dwukrotnie co uświadomiło
mi że to jest 'definitywna wersja' tejże gry.

Tak naprawde w tej chwili nie jestem do końca z wami szczery, bo chwile wcześniej - jakoś w 2023 albo 2024 roku miałem krótki epizod z Tekkenem 1
za sprawą tatusia @TheUrien84 który powiedział mi żebym nigdy nie lekceważył tej gry. Spróbowałem wtedy wersji automatowej no i dało się grać, moja opinia o tej grze po raz pierwszy poprawiła się.

Teraz usiadłem do wersji PSX.

Na wstępie wita nas klasyczny shootem-up 'Galaga' (również tytuł od NAMCO), w którym jeżeli przejdziemy bezbłęnie wszystkie 8 poziomów to w Tekkenie odblokuje się trzeci strój dla Kazuya.
(mi dotychczas się to nie udało, skippuje Galage na samym początku i nie próbowałem do niej przysiadać)

Gdy wczyta się właściwa gra - Tekken - to powita nas intro.
Jeżeli ktoś zna już świetne intro z Tekkena 3 i najlepsze w historii Tekkena intro z Tekkena 2 no to tutaj może być zawiedziony.
Intro do Tekkena 1 wypada bardzo blado i nijako. Nie ma tragedii ale nie porywa. Prezentuje dostępne podstawowe postacie w tle jakiejś muzyki i to tyle.
W 1995 jak sie nie znało nic innego to pewnie robiło to jakieś wrażenie, z perspektywy czasu jednak mocno się postarzało i czar prysł.

Menu gry ma tylko 3 opcje:
- klasyczny: 'Arcade Mode'
- dla 2-óch graczy: '2P Mode'
- opcje, nazwane 'Test Mode' (pewnie ta nazwa ma swoje korzenie z automatów, gdzie dispswitchami wchodziło się w tryb testowy by pozmieniać opcje gry)

Jedni powiedzą, że to bardzo ubogo, bo brakuje Survival Mode, Time Attack Mode, Team Battle Mode i przede wszystkim Practice Mode, znanych z późniejszych części.
Ja powiem, że nie ma co narzekać bo w sumie najczęściej gra się w Arcade Mode. W innych trybach spędzałem mało czasu w pozostałych Tekkenach.
Najbardziej boli brak Practice Mode. Sprawia to, że moveset należy wyczytać z dołączonej do gry instrukcji i przećwiczyć go na żywym przeciwniku w Arcade Mode.

Skoro o movesecie mowa to generalnie jest ubogi i nie dziwie sie ze nie ma Practice Mode bo nie ma za wiele co tu ćwiczyć :)
Rozgrywka sprowadza się w dużej mierze do używania normalnych standardowych ruchów (kopniaki i piąstki) + każda postać ma kilka (na palcach jednej ręki można policzyć) unikalnych posunięć specjalnych i to tyle.
No i standardowo są też rzuty, podczas których kamera fajnie zmienia perspektywe jak w innych tekkenach.

Czy ograniczony moveset (w porównaniu z każdym innym Tekkenem) to wada?
Moim zdaniem nie!
Postacie różnią się od siebie, mają szybsze lub wolniejsze poszczególne ruchy i to jest siłą gameplayu tutaj.
Poznać swoją ulubioną postać i nią po prostu grać.

Gra jest bardzo strategiczna, polega na odsuwaniu i przysuwaniu się do przeciwnika, wpuszczając przy tym od czasu do czasu kopniaka lub piąchę próbując przełamać jego gardę.
Nie ma tu przesadnych combo jak w późniejszych odsłonach. Połączyć w chain da się może ze 2 góra 3 ciosy (no chyba że jako combo zaliczymy takie podstawy jak chain kilku piąstek Law'a lub kręciołek Yoshimitsu)
Mimo wszystko gameplay był i nadal jest bardzo miodny.

Gra jest wymagająca, trudna. CPU jest złośliwy i jest tutaj mocno zauważalne że wprost czyta nasz input, szczególnie w ostatnich 3 pojedynkach (z każdym pojedynkiem poziom trudności rośnie, jak w każdym klasycznym Tekkenie).
W Tekkenie 3 na średnim poziomie trudności można przeklikać się przez 10 walk Arcade Mode w kilka minut.
Tutaj Arcade Mode to 9 walk i standardem jest poświęcenie 15 - 20 minut.
Po pierwsze dlatego że gra jest wolniejsza niż Tekken 3 więc każda runda trwa dłużej i często zużywamy niemal całe standardowe 40 sekund pojedynku.
Po drugie - jak sie nie ma patentów przeciwko konkretnym postaciom kontrolowanym przez CPU to się ma problem :)

Początkowo tak jak w wersji automatowej grywalnych jest 8 postaci. Kolejne odblokowujemy przechodząc Arcade Mode postaciami podstawowymi.
Kolejność odblokowywanych postaci zależy od nas, ponieważ do każdej podstawowej postaci jest przypisana postać do odblokowania.
Przykładowo przejście gry Paulem odblokuje Kume, a ukończenie gry Niną da nam Annę.
W sumie wszystkich grywalnych postaci w grze jest 17, co moim zdaniem jest wynikiem bardzo dobrym.

Jedna postać - Heihachi - jest do odblokowania w całkiem inny niż  wszystkie, dość wymagający sposób.
Aby odblokować Heihachi'ego należy spełnić następujące warunki:
- ukończyć Arcade Mode w czasie poniżej 5,5 minuty
- nie korzystać z Continue (czyli nie przegrać żadnej walki)

Heihachi'ego udało mi się odblokować z pomocą Law'a, korzystając głównie z jego 3-hit combo: O, X, O.

Graficznie gra prezentuje się ładnie i wciąż może się podobać, jeżeli przymkniemy oko na pewne archaizmy.
Modele postaci są wysokie i prezentują się dobrze, mają po 2 stroje (a Kazuya ma 3 jeżeli przejdziemy Galage).
Ciekawostka: tatko @TheUrien84 wspomniał kiedyś, że pierwszy Tekken ma ładniejsze modele postaci od Tekken 2. I moim zdaniem jest to prawda.
Postacie w Tekken 2 są bardzo 'blokowe' i 'kanciaste' w porównaniu do Tekken 1 w którym wydają się dużo bardziej zaokrąglone / normalne.
W Tekken 1 są też jakby 'wyższe' i 'chudsze'.

Areny na których walczymy są zróżnicowane i prezentują się 'okey'. Są schludne i kolorowe. Jednak nie robią przesadnie wrażenia i też niewiele zapada z nich w pamięć.
Ciekawostka: nazwa areny wyświetla się w prawym dolnym rogu podczas walki.
Wiele miejscówek jest wzorowana na rzeczywistych lokacjach z całego świata. Mamy przykładowo Kyoto, Chicago, Akropol.

Dwie z aren zasługują na szczególną uwagę.
Pierwsza - Monument Valley - pustkowie o zachodzie słońca. Pora dnia zmienia się tam podczas walki (zachodzi słońce aż zapada ciemność!). W kolejnych tekkenach na psx nie było czegoś takiego.
Druga - King George Island - czyli wyspa na Antarktyce gdzie w tle mamy morze i góry lodowe. Na tej planszy pada śnieg! Kolejne tekkeny nie miały tego typu warunków atmosferycznych!

Soundtrack w grze jest świetny. Są utwory spokojne, nadające powagi ale też i szybkie oraz radosne.
Wiele z nich zostało wykorzystane w Tekken 2.

Do czego bym się przyczepił to do dziwacznych twarzy niektórych postaci w Tekken 1.
Przykładowo Law nie wiedzieć czemu ma ciągle nienaturalnie otwartą na oścież buzię.

Obrzydliwie wyglądają portrety postaci w Character Select Screen gdzie wybieramy wojownika.
Na fali zajawki 3D która trwała w latach 90-tych zdecydowano się by te portreciki prezentowały twarze postaci jak najbardziej trójwymiarowo.
Może 30 lat temu robiło to jakieś wrażenie, ale postarzało się okrutnie i dzisiaj wygląda odrzucająco.
Dużo lepiej rozwiązano to w kolejnych odsłonach serii - poczynając od Tekkena 2 portrety postaci w menu są ładne, dwuwymiarowe.

Ubogo wygląda ekran ładowania przed samą walką, na którym prezentowane jest kto walczy przeciwko komu (np. 'Nina vs Anna').
Zastosowano niebieskie tło i żółto-pomarańczowo-czerwone napisy. Ogólnie wyszło to tak jakby ktoś namalował to na prędce w Paincie.

Podsumowując, jak na lata swojej świetności (1994/95) gra moim zdaniem miażdżyła. Ładna grafa, barwne postacie, świetna muza.
Warto przypomnieć, że wersja automatowa grywalnych postaci miała tylko 8. Dodatkowe 9 wojowników uczyniono grywalnymi tylko w wersji PSX.

Tutaj można by spróbować porównać pierwszego Tekkena do Virtua Fighter.
Na automatach w Japoni Tekken 1 ukazał się zimą 1994, w pozostałych regionach świata był to początek 1995.
Na rynku istniał już od roku 1993 pierwszy Virtua Fighter oraz od jesieni 1994 również Virtua Fighter 2.

Nigdy nie przekonałem się do żadnego Virtua Fightera, wiec powiedziałbym że pierwszy Tekken zniszczył oba pierwsze Virtua Fightery :)
Jednakże gdybym tak zostawił tutaj swoją opinie, przyszedłby @Morden i mnie pouczył że to nie do końca prawda, więc...

... rzekłbym, że Tekken 1 jest grą lepszą niż Virtua Fighter 1.
NAMCO wciągneło do siebie inżynierów którzy pracowali przy Virtua Fighter i to z ich pomocą powstał Tekken.
Dlatego spodziewałbym się że korzystając ze swojego doświadczenia wprowadzili wiele usprawnień do Tekkena.

Porównując do Virtua Fighter 2...
VF2 działał na płycie arkadowej Sega Model 2 która przewyższała Namco System 11 na którym hulał Tekken.
Technicznie rzecz biorąc Virtua Fighter 2 wypada więc bardziej imponująco. Tekken jednak wydaje się bardziej barwny i ciekawszy, mimo słabszych technikaliów.

Ogólnie jak ktoś jest fanem serii Tekken to moim zdaniem powinien spróbować pierwszej odsłony. Jest duża szansa że się wkręci, tak jak wkręciłem się ja.
Postronni ludzie raczej nie dadzą rady przez to przebrnąć, archaizmy dadzą się im ostro we znaki.

Oceniam te gierke na: 8 / 10

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
    • Reputacja: 76
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #1 dnia: Października 06, 2025, 18:59:28
Piękna to recenzja Synuś, powiem Ci ,że mimo iż jesteś Koziorożec dumny jestem z Ciebie  ;)

Tekken robili te same osoby co Virtua Fighter ,mam o Tekkenie japońską książkę z procesu jego powstawania . Ciekawostki tam zawarte udostępniałem Tu na Forum, więc nie będę się powtarzał.
Virtua Fighter nie jest pierwszą bijatyką 3D, pierwszy był Dark Edge

wykonany technologią Sega Super Scaler ,przed erą polygonów . Virtua Fighter jest grą innego rodzaju ,jest dużo trudniejszy niż Tekken . VF ma szybszy Engine i wymaga niesamowitego refleksu od gracza ,nie intuicyjny blok w guziku dopełnia całości . Gra jest szybka i nie wybacza błędów. Gram w te gry od początku jak wyszły ,bez przerwy do dziś . Styl VF bardziej Mi siedzi,co nie zmienia faktu ,że kocham Tekkeny WSZYSTKIE prócz 8. Na Swoim kanale mam ponad 200 filmów z obu gier ,gram w nie cały czas. Wzorem gry idealnej jest dla Mnie VF3 ,zobacz na jej tempo i dynamikę, odpowiedzią do niej był właśnie Tekken 4 z 30% szybszym enginiem od 5. Obie serie namiętnie zbieram i posiadam całość na oryginałach . Mam też sporą kolekcję boardów ,którą cały czas systematycznie uzupełniam . Dumny jestem z VF2 tu Moje LP z Master Board Superguna

VF2 Arcade

VF3 Arcade

Tekken 4 Arcade

Tu Playlisty ,jeżeli kogoś interesują te gry,tak jak Mnie

Virtua Fighter
https://youtube.com/playlist?list=PLCPum5E-pr2ZgEnJrI94yQty46Z6tKZGC&si=FAiDNIw2j80exFa2

Tekken
https://youtube.com/playlist?list=PLCPum5E-pr2bQXg3V8DxqXYDil76Drt1G&si=wj6PL7qgFAR7JC4N

Z Virtua Fighter najlepsza część ogólnie to 4,a z Tekkena 3. Natomiast dla Mnie Tekken 1 i VF 3

Nie dla Ciebie vibe LOW-POLY za to kocham Tekkena 1 i VF 1 Muzyka z 1 to arcydzieło. PSX miał swoją Virtue Fighter, a są nimi dwa Tobale od Dream Factory
« Ostatnia zmiana: Października 06, 2025, 20:33:41 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline Rocho

Odpowiedź #2 dnia: Października 06, 2025, 19:12:02
W sumie pierwszego Tekkena poznałem już po T2 od którego zaczynałem i chyba po T3. Wtedy odpaliłem i poszło w kąt a raczej na wymiankę za coś innego.

I w sumie od tamtego czasu poza sprawdzeniem wersji z Tekken 5 nie ruszałem. Jakoś zawsze to dla mnie był archaiczny staroc po którego nie warto nawet sięgać.

Nie powiem twoja recenzja i opinia sprawia, że chciałbym zmienić ten stan rzeczy.

Choć chyba do VF 1 a szczególnie 2 nie ma co porównywać to jednak zupełnie inna liga.

Fociam i  pitolę o gierkach:
https://www.instagram.com/m.aszta/

Offline 12step

Odpowiedź #3 dnia: Października 06, 2025, 19:13:03
Ogólnie jak ktoś jest fanem serii Tekken to moim zdaniem powinien spróbować pierwszej odsłony. Jest duża szansa że się wkręci, tak jak wkręciłem się ja.
Postronni ludzie raczej nie dadzą rady przez to przebrnąć, archaizmy dadzą się im ostro we znaki.

Namówiłeś, wrzucam na anbernica.

ore ore szabadabada amore

Offline Megadeth

Odpowiedź #4 dnia: Października 06, 2025, 20:47:06
Namówiłeś, wrzucam na anbernica.

To samo. Wrzucam.
@alf bardzo lubie te Twoje retro wykopy!

Offline JAPONIEC

Odpowiedź #5 dnia: Października 06, 2025, 21:42:01
Bardzo ładna recenzja Alfie i cieszę się, że ktoś daje tym grom kolejne życie i szansę na zakręcenie się w czytniku.

Ultymatywna lista tasków na październik AD 2025 to:
- Obejrzeć film Kickboxer z JCVD, koniecznie na CDA.pl z polskim lektorem (bez tego nie ma sensu).
- Uruchomić grę Tekken na konsoli PlayStation.
- W tle włączyć ten utwór muzyczny (trochę nowocześniejszy niż wyżej wspomniane ale pasuje):

Bawcie się dobrze i chłońcie klimat!

Offline Morden

• Podporucznik
  • *
    • Reputacja: 51
  • ▄▀▄▀██ MRD ██▀▄▀▄
    • Twixer
Odpowiedź #6 dnia: Października 06, 2025, 21:43:33
Świetna recenzja, Alfie. Miło się czyta tę analizę w 2025, bo dla mnie jedynka to przeszłość tak odległa, że nawet nie wiem kiedy ostatni raz odpaliłem wersję PlayStation. Możliwe, że przed wyjściem Tekken 5, chociaż w wersję automatową zdarzało mi się zagrać.

Graficznie gra prezentuje się ładnie i wciąż może się podobać, jeżeli przymkniemy oko na pewne archaizmy.
Modele postaci są wysokie i prezentują się dobrze, mają po 2 stroje (a Kazuya ma 3 jeżeli przejdziemy Galage).
Ciekawostka: tatko @TheUrien84 wspomniał kiedyś, że pierwszy Tekken ma ładniejsze modele postaci od Tekken 2. I moim zdaniem jest to prawda.
Postacie w Tekken 2 są bardzo 'blokowe' i 'kanciaste' w porównaniu do Tekken 1 w którym wydają się dużo bardziej zaokrąglone / normalne. W Tekken 1 są też jakby 'wyższe' i 'chudsze'.

To już kwestia gustu. Postacie w Tekken 2 są "na papierze" lepsze pod każdym względem. Więcej "kości" w modelu animacji, więcej klatek animacji na ruch, zwiększona ilość trójkątów na model, wyższa jakość tekstur i tak dalej. Wiele zmienia tu model oświetlenia powierzchni, bo obnaża on te wszystkie kanty, które w pierwszej grze nie rzucały się aż tak bardzo w oczy.

Areny na których walczymy są zróżnicowane i prezentują się 'okey'. Są schludne i kolorowe. Jednak nie robią przesadnie wrażenia i też niewiele zapada z nich w pamięć. (...) Dwie z aren zasługują na szczególną uwagę.
Pierwsza - Monument Valley - pustkowie o zachodzie słońca. Pora dnia zmienia się tam podczas walki (zachodzi słońce aż zapada ciemność!). W kolejnych tekkenach na psx nie było czegoś takiego.
Druga - King George Island - czyli wyspa na Antarktyce gdzie w tle mamy morze i góry lodowe. Na tej planszy pada śnieg! Kolejne tekkeny nie miały tego typu warunków atmosferycznych!

Warto też wspomnieć o elementach tła. O ile w Tekken 2 i 3 mamy praktycznie tylko trójwymiarową płaszczyznę podłogi i skybox areny oteksturowany "płaskim" tłem (jakimiś tam wyjątkami mogą być pokój luster w Tekken 2 i arena Kinga w Tekken 3 - jeśli mówimy o wersjach PlayStation), w jedynce mamy elementy 2D znajdujące się na niezależnych płaszczyznach. Drzewa i kamienie ruszają się niezależnie od tekstury horyzontu i nieba. Takie Szechwan ma bodajże trzy poziomy paralaksy: zieleń, pierwsza warstwa gór i ostatecznie tło.

Nigdy nie przekonałem się do żadnego Virtua Fightera, wiec powiedziałbym że pierwszy Tekken zniszczył oba pierwsze Virtua Fightery :)
Jednakże gdybym tak zostawił tutaj swoją opinie, przyszedłby @Morden i mnie pouczył że to nie do końca prawda, więc...

Jedyną prawdą są Twoje preferencje, Alfie. Co do "niszczenia" jednego tytułu przez drugi, nie da się zaprzeczyć że Tekken odniósł większy komercyjny sukces na światowej scenie. Sukces konsoli PlayStation ściśle związany jest z twórczością Namco. Bez wahania przyznam, że seria Tekken brylowała projektem postaci i muzyką. Rozgrywka to już inna para kaloszy, i nawet jeśli mocno zastanowimy się nad tym co seria VF osiągnęła wykorzystując zaledwie trzy przyciski z których jednym jest blok, Tekken i tak wygrywa jako produkt trafiający w gusta mas. I nie ujmuję tutaj serii Tekken, którą zawsze uważałem za rewelacyjną.

Niestety, z upływem czasu seria Tekken w moich oczach coraz więcej traci, podczas gdy seria VF zyskuje, albo przynajmniej nie traci. Aż ciężko uwierzyć, że piątka wyszła ponad 18 lat temu i nadal trzyma poziom, podczas gdy Tekken staje się coraz bardziej szary i szablonowy.

Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Offline Mcin

• Wsparcie
  • Major
  • *
    • Reputacja: 33
  • بيسي غعَمينْق مَصْتترْ رإِس
  • Odznaczenia Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 30 gier w 2024 roku. Odznaka za zajęcie I miejsca w konkursie Strefowy Skryba. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Odznaka za zajęcie II miejsca w konkursie Przejdę 28 gier w 2022 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2021 roku. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku.
Odpowiedź #7 dnia: Października 06, 2025, 22:12:34
Wyspa Króla Jerzego i nie dali podglądu na żadną stację badawczą? Jestem zawiedziony :(

Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Udział w forumowym wyzwaniu na przejście 25 gier w 2020 roku. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości.
Odpowiedź #8 dnia: Października 06, 2025, 22:24:38
Tekken został zniszczony kiedy stał się Street Fighterem . Rage Arts to coś co Mi się osobiście strasznie nie podoba . Zmienia całkiem dynamikę pojedynku ,dodaje to jakiś pazur i dramaturgię,można odwrócić losy przegrywanej walki ,ale zabija techniczny gameplay ,z którego słynął choćby Tekken 3 . Ciosy specjalne były od zawsze i Moim zdaniem w zupełności wystarczały.
Virtua Fighter został Wirtuą Fajter. Natomiast graficznie Virtua Fighter 4 Vanila z NAOMI 2 jest HI-ENDEM tego jak powinna wyglądać grafika w bijatyce 3D.

TheUrien84
Instagram
Twitter
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Offline mariusz391

Odpowiedź #9 dnia: Października 07, 2025, 06:07:19
Wspaniały opis i recenzja panie @alf i pytam się dlaczego to wisi jako post na forum a nie pierwszy artykuł na nowej, odświeżonej Stronie Głównej  ::)
A co do samego Tekkena, to w dniu jego premiery nie miałem jeszcze żadnej konsoli (dopiero rok później dostałem Pegasusa), gdy po raz pierwszy zagrałem na PlayStation był już na półkach Tekken 3
Dlatego też moją pierwszą styczność z tym tytułem miałem właśnie w Tekken 5 na zasadzie ,,a zobaczmy jak ta jedynka i dwójka wyglądała skoro już wrzucili''. No i zobaczyłem drewniane postacie, drewnianą animacje i ogólną biedę. Po latach w którymś Tekkenie (chyba Tag Tournament 2) była możliwość odblokowania za wirtualną walutę endigów ze starych Tekkenów. Dla beki większość odblokowałem i jak zobaczyłem te epickie animacje to Pixar może się schować  :-\

Ale tym bardziej nie zachęciło mnie to do próby jego ogrywania. Tym bardziej że u mnie nie działa system wywoływania ,,fałszywej nostalgii'' jak ma wielu ludzi, więc widzę że gra jest reliktem swoich czasów to po prostu olewam. Chyba tylko pierwszy Ace Combat i Klonoa z gier Namco na PSone był dla mnie grywalny mimo że za dzieciaka w nie nie grałem, reszta to raczej ,,spróbuj przez 5 minut czy zaskoczy, i nie zaskoczyło''. Niemniej gratuluję zaparcia i życzę dalszych sukcesów w ogrywaniu gierek o których świat zapomniał bo wyszły ich lepsze części

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
Odpowiedź #10 dnia: Października 07, 2025, 08:37:16
Mylisz się cały świat to nie PL . Ludzie grają turnieje w Karate Champ. W dobrych grach nie istnieje podział na grafikę ,że dobra gra = dobra grafika. Tekken jest wybitny ,jest arcydziełem technicznym i grać w niego na poziomie ,potrafi masa ludzi . Niedzielny randomowy noob nie doceni niczego . W dobie modern bijatyk do dziś są turnieje w JP i Korei Południowej w EU i USA też,są takie turnieje . Gdyby o grze zapomniano ,nikt by w to nie grał.

« Ostatnia zmiana: Października 07, 2025, 21:25:40 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Instagram
Twitter

Offline 12step

Odpowiedź #11 dnia: Października 07, 2025, 11:28:01
Jestem fanem wczesnego 3D, dlatego dla mnie oprawa graficzna to zaleta. Napiszę na razie tylko, że wybrałem Leia i grało się zadziwiająco podobnie jak w 3 (dla kogoś takiego jak ja, który nie umie grać i mashuje przyciski). Za to gra wygląda bardziej 2D, chyba nie szaleje tak kamera, ale wydaje mi się, że jakby dać sprajty wygenerowane w 3D, jak w Donkey Kongu, to by wyszło bardzo podobnie. Śmiesznie reaguje przeciwnik, jakby cały czas myślał i włączały mu się poszczególne animacje, ale bardzo niepłynnie i tak skokowo.

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
Odpowiedź #12 dnia: Października 07, 2025, 11:52:46
Leia nie ma w Tekken 1. W twojej recenzji synuś ,bo teraz się wczytałem są karygodne błędy ,weź je popraw. Postacie były w ver B. I portrety są piękne ,odblokuje coś dla was z tego tytułu

5 lat temu porównywałem obie wersje ,ale ten czas zapie......😂
« Ostatnia zmiana: Października 10, 2025, 18:14:28 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Instagram
Twitter

Offline 12step

Odpowiedź #13 dnia: Października 07, 2025, 12:14:37
Tak, chodziło mi o Law, zawsze biorę Chińczyka! Tylko w tej 1 jakoś trudniej ten kołowrotek z nogami w powietrzu wchodzi.

Offline TheUrien84

• Podpułkownik
  • *
  • Item Collector
Odpowiedź #14 dnia: Października 07, 2025, 20:16:23
Zdusiłem stare kości podłączyłem setup i nagrałem dla Ciebie Synusiu LP z Real Hardware w 4K (Nie oglądać w oknie ,bo przeplot się zrobi ) . Powiem krótko , Tekken wymiata !!!  ;)

« Ostatnia zmiana: Października 07, 2025, 20:22:33 wysłana przez TheUrien84 »

TheUrien84
Instagram
Twitter

SMF spam blocked by CleanTalk