Final Fantasy VII - opinie

Zaczęty przez Manifesto, Listopad 17, 2016, 14:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Don

Cytat: adikropkaer w Kwiecień 10, 2020, 09:37Czy istnieje jakaś zmodyfikowana wersja/cheat (czy jak to tam nazwać), którą mógłbym wrzucić na PSP lub PSC i przejść grę nie zatruwając sobie życia losowymi walkami, budową postaci? Chodzi mi o przejście dla czystej fabuły. Z racji specyfiki PSX i samej gry wątpię w taką modyfikacje, ale czy może ktokolwiek słyszał o takim czymś?

O takim modzie nie słyszałem. W grze występuje jednak materia Enemy Away - która sprawia, że częstotliwość walk jest zdecydowanie mniejsza. Jednak pociąga to za sobą konsekwencje - mniej walczysz, masz słabszą postać, a w efekcie walki obowiązkowe są trudniejsze.

Namingway

@adikropkaer: To może zagraj w wersję na PS4? Tam są te wszystkie ułatwienia. Do zapoznania się z fabułą dla kogoś, kto nie chcę się męczyć z randomowymi walkami itp. będzie jak znalazł.

Chociaż ja osobiście uważam, że FF7 to bardzo łatwa gra

adikropkaer

Cytat: Namingway w Kwiecień 10, 2020, 13:46@adikropkaer: To może zagraj w wersję na PS4? Tam są te wszystkie ułatwienia. Do zapoznania się z fabułą dla kogoś, kto nie chcę się męczyć z randomowymi walkami itp. będzie jak znalazł.

Nie mam ps4 xd

Namingway

@adikropkaer: No to chyba zostaję tylko wersja na androida lub obejrzeć na You Tube xD

Janusz

W tym wątku skupmy się na oryginale, a o remake dyskutujmy tutaj https://strefapsx.pl/forum/ps4-gry/wyciek-ffvii-remake/

Przy okazji, żeby trochę odświeżyć temat, przygotowałem nowy materiał na Strefie poświęcony FFVII, tym razem z ocenami gry i wybranymi opiniami z różnych jej recenzji z polskiej prasy.

Warto zajrzeć. https://bit.ly/3a1HHmf

Don

Cytat: Bodzio w Kwiecień 11, 2020, 17:51

Przez długi czas ten plakat z Neo wisiał na mojej szafie - zaraz obok biurka przy którym uczyłem się w czasach LO (gra wyszła w momencie w którym byłem w pierwszej klasie liceum). Dopiero w sumie teraz zorientowałem się, że była to chałupnicza praca jakiegoś grafika z magazynu, który poustawiał sobie postacie, dodał logo gry oraz walnął gradient w tle... ;D

W każdym bądź razie na pewno nie była to oficjalna grafika promocyjna gry.

Janusz

No to nieźle trafiłem. ;) Chałupnicza czy nie, ze wszystkich reklam FFVII wydała mi się najładniejsza, trochę infantylna, ale tak hmm jakby to ująć "typowo polska" perspektywa. :D

Megadeth

Pamiętam te plakaty! Super robota Bodzio. Skąd wyczasłeś ten z NEO? Jest świetnej jakości. Miałem go powieszony u siebie w pokoju :) Chyba sobie go nadrukuje w zaprzyjaźnionym punkcie ksero  :) C:-) C:-) C:-) C:-)

Janusz

Skan pisma, plus trochę obrobiłem. :)

Tak w ogóle to zapraszam do lektury raz jeszcze bo zachęcony komentarzami postanowiłem dodać oceny wersji PC i tak doszło przynajmniej raz tyle treści i grafik. ;)

https://strefapsx.pl/final-fantasy-vii-oceny-w-prasie/

Megadeth

Janusz

Dzięki, trochę się rozrósł od pierwotnego zamysłu. ;)

EDIT.

Dobra zabierzcie ten temat już ode mnie. ;)

Dodałem jeszcze jedyną krytyczną reckę FFVII z ŚGK. Ocena, oceną, ale niektóre stwierdzenia tam na poziomie trochę gimbazy, a nie recenzji z magazynu komputerowego.

Udało mi się też dołapać od kogoś fotkę CD-Action, więc jest komplet. Nawet zaktualizowałem infografikę. ;)

Megadeth

a co do Twojej publikacji i tematu to wstyd przyznać, ale pierwszy raz w życiu zagrałem w FF7 rok temu zimą. Wiedziałem, że gra ma status kultu, ale zawsze mnie jakoś omijała. Nie wiem dlaczego, bo PSX'a miałem już w latach 1996 - 2001. Wtedy wiedziałem, że FF7 zgarnia wysokie noty, ale jakoś bałem się tematu "RPG" i japońszczyzny. Zwyczajnie wolałem wtedy platformówki, wyścigi i strzelaniny.

Niemniej rok temu zagrałem i musze powiedzieć, że na początku gra zaskoczyła mnie ciut negatywnie oprawą (graficzną i muzyczną) ale im dalej w las tym bardziej mi się to podobało. Na tyle, że czasami z sentymentu odpalę sobie soundtrack na YT z FF7. Pierwsze podejście zajęło mi chyba około 36 godzin. Grałem na PSClassic. Nie ukrywam, że zagrałbym z chęcią jeszcze raz tym razem bardziej skupiać się na fabule jeszcze raz :)  :)

Manifesto

Cytat: Bodzio w Kwiecień 13, 2020, 16:40Dodałem jeszcze jedyną krytyczną reckę FFVII z ŚGK. Ocena, oceną, ale niektóre stwierdzenia tam na poziomie trochę gimbazy, a nie recenzji z magazynu komputerowego.

Ja Świat Gier Komputerowych bardzo szanuję, bo kupowałem to pismo przez kilka lat (po upadku Top Secretu, któy był niezastąpiony i najlepszy) i redaktorzy bardzo fachowo podchodzili do tematyki gier. Niestety w tej akurat recenzji autor kompletnie pokpił sprawę, bowiem podszedł do gry olewająco i prześmiewczo. Wynika to z faktu, że kompletnie nie miał on wcześniej do czyeniania z japońskimi grami RPG. Konserwatyzm growy to coś, czego nienawidzę, do dzisiaj niektórzy gracze szydzą z jRPG nazywając je chińskimi bajkami" czy uzywając innych, pejoratywnych określeń.

Janusz

A co mi tam, szkoda żeby praca poszła na marne. Macie tutaj wszystkie te recenzje w pełnej wersji, jakby ktoś chciał sobie powspominać. Pominąłem tylko tę z PSX Extreme bo pismo wciąż jest na rynku (żadna strata, chyba najsłabsza z nich) i wersję z PSM. Niestety ten format nie pasuje do mojego skanera. Są za to wszystkie PCtowe, no może poza CD-Action.

strefapsx.pl/downloads/Recenzje.7z

Hoipolloi

Jak czytałem, to były tylko 3 recki, a tu nagle więcej :D Fajnie widzieć, że dużo czasopism growych poświęciło FFVII tyle uwagi. Choć opinia ŚGK odnośnie tego tytułu dość słaba. Jakiś malkontent to pisał.
Szukam Konsolowe Kompendium 1, 2, 3 wydane przez Neo+.
Szukam gier na PS1 i PS2:
https://bit.ly/2y3FN7b