Picostation - PSX ODE oparte na Raspberry Pi Pico. Open Source.

Zaczęty przez 12step, Grudzień 15, 2022, 20:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

JT

Tak, ze zmienionym sterowaniem, ale już dorwałem wersje bez patchy i PAL jak i NTSC działają. Okazało się że Quake nie zawierał jednej ścieżki CCDA, co ciekawe działał bez problemów na Xstation i PSIO :) Także jest bardzo dobrze, pozostaje dalsze testowanie i szukanie problematycznych gier.

Znalazłem jeden bug w Castlevania SOTN, a mianowicie po ok 8-10 minutach ciągłego grania, muzyka się ścina, a przynajmniej w 3 pierwszych lokacjach, ten sam bug występuje w Xstation, tylko tam dotyczy drugiej lokacji i ścięcie następuje po 15 minutach i po tym muzyka dalej gra, a tu przestaje i już koniec z graniem, poprzedni soft nie miał tego problemu. Jeszcze muszę to sprawdzić na wersji Pal.
PS2MR

zenq

Cytat: JT w Sierpień 15, 2025, 21:15
Tak, ze zmienionym sterowaniem,

A to w takim razie mnie nie interesuje, gram na normalnym :)
W takim razie, jak jest dobrze z kompatybilnoscia i ktos na dodatek przy tym pracuje - to warto juz to zainstalowac:) musze przysiasc ktoregos dnia :)

12step

Cytat: JT w Sierpień 15, 2025, 11:38Mam nadzieję że już zdążyłeś kupić Mistera, bo właśnie Picostation zaczyna działać :D

Wziąłem jednak Playdate :/
ore ore szabadabada amore

zenq

JT

PS2MR

zenq

to zdaj relacje, oznaczenie buildu jako RC daje spore nadzieje ;)

JT

Należy zacząć od tego co w poprzednim sofcie nie działało, a mianowicie dźwięk CCDA i XA, nie była to jedynie przypadłość Castlevanii SOTN, ale wszystkich gier które testowałem. Problem polegał że jeżeli zostawaliśmy na dłużej w grze w jednej lokacji, gdzie zapętlona jest jedna ścieżka audio, powodowało to że po pewnym czasie, muzyka zaczynała skrzeczeć i przestawała grać. Co powodowało całkowite zwieszenie ODE, także mogliśmy grać tyle ile gry mieści się w ramie konsoli. Jedynie wyłączenie konsoli wchodziło w grę, czas zależał od gry i było to między 6-18 minut i czasy były powtarzalne. Czy zostało to naprawione? Niestety nie, trzeba dalej czekać :)

Druga sprawa, która nie do końca dobrze działała to odtwarzanie muzyki audio CD, wybranie z menu pico nie powodowało że zostawaliśmy przeniesieni do odtwarzacza, dopiero po resecie przechodziło. Również zapętlanie jednej ścieżki powodowało skrzeczenie po każdej pętli. Czy to zostało naprawione? Tak! audiofile się ucieszą :D Ale jest jedno ale, tak samo jak w grach, zapętlanie jednej piosenki powoduje zwiechę ODE, ale nie konsoli także można wrócić do biosu, zapętlanie całej płyty nie powoduje tego problemu.

Trzeci problem, czyli zpatchowany Quake 2 dalej nie działa.
PS2MR

Morden

Jest gdzieś pełna lista kompatybilności, bądź niekompatybilności dla PicoStation?
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

JT

Pewnie nie, za dużo się zmienia, jeżeli już to pewnie na stronach hiszpańskojęzycznych :) Project tak na prawdę dopiero od czerwca zaczął się rozwijać, także ciężko żeby ktoś przetestował kilka tysięcy gier na każdej wersji softu, szczególnie że poprzednie to wersje testowe, a to jeszcze wersja RC :) Jak wyjdzie jakaś wersja stabilna, to pewnie i taka lista się pojawi.
PS2MR

sjdr

Naj najnowsza wersja Picostation od MegaVolt85
dużo ulepszeń i fajna sprawa - dodana opcja wyświetlania Coverów gier :) (patrz foto)

tutaj macie plik do wgrania pico https://www.mediafire.com/file/xi93cc01x9x8pea/picostation_pico1%252807.01.26%2529.7z/file

a tutaj macie pliki z okladkami https://github.com/ManiacVera/PicoStationCovers/releases

jak dodac okladki ? - nie wiem i narazie sie nie dowiem, bo mam yno X-Station i PSIO ;P

JT

Jest już wczorajszy oficjalny update RC3 https://github.com/megavolt85/PicoStation/releases
Ogólnie są w nim zawarte wszystkie poprawki ManiacVera, najważniejsza to że patchowane gry zaczęły działać. Gry z XA audio czasami po zacięciu potrafią ruszyć dalej, CDDA dalej się zawiesza po kilkunastu minutach grania czy słuchania muzyki.
PS2MR

JT

Dobra, minęło trochę czasu, a ja nigdzie nie znalazłem informacji o zawieszaniu dźwięku XA/CDDA, także musiałem się poduczyć Hiszpańskiego i co gorsze przeskrolować discorda żeby znaleźć odpowiedzi. I to co znalazłem to dosyć pozytywne informacje, a mianowicie. Któryś z update'ów rzeczywiście naprawił wszystkie problemy z dźwiękiem/zawieszaniem, a problemy które miałem są związane z kompatybilnością kart SD, akurat używałem tych niekompatybilnych >:( . Otóż nie każda kart SD dobrze obsługuje tryb SPI, stąd te problemy. Poniżej foto z kartami które przetestowałem. Także obecnie mogę szczerze polecić Picostation, działa stabilnie.
W nowym firmware, będzie dodana opcja OC mechacona, co przyśpiesza loadingi, jednak wiąże się to z dodatkowym przewodem i uniesieniem 68 pinu lub całkowitym usunięciem DSP, który już nie jest potrzebny :)
Nie można wyświetlić tego załącznika.
PS2MR

zenq

Cytat: JT w Kwiecień 19, 2026, 19:31będzie dodana opcja OC
raczej juz JEST dodana, choc nie w firmware dostepnym na githubie.
Z tego co zrozumialem, megavolt nie spieszy sie z aktualizacja na githubie ze wzgledu na chujkow kompilujacych i sprzedajacych jego prace jako swoją bez zadnych wspominek o zrodlach (vide maxstation) i postanowil, ze udostepni tam dopiero ostateczna wersje, a plany rozwoju sa jeszcze dosyc spore.
Zreszta nawet kod rc3 tam udostepniony nie ma zaktualizowanego menu.

Cytat: JT w Kwiecień 19, 2026, 19:31Poniżej foto z kartami które przetestowałem.

Dziękować dobry człowieku :) jak widac sandisk powinien byc najbezpieczniejsza opcja przy zakupie nowej karty do pico

killy9999

Ja przestałem kupować SanDiski przez to, że są masowo podrabiane - na brytyjskim Amazonie szanse na otrzymanie oryginalnej karty były bliskie zera. Chociaż może w Polsce problem jest mniejszy jak się kupuje ze źródeł pokroju Komputronik czy x-kom.

JT

Cytat: zenq w Kwiecień 20, 2026, 09:28raczej juz JEST dodana, choc nie w firmware dostepnym na githubie.
Z tego co zrozumialem, megavolt nie spieszy sie z aktualizacja na githubie ze wzgledu na chujkow kompilujacych i sprzedajacych jego prace jako swoją bez zadnych wspominek o zrodlach (vide maxstation) i postanowil, ze udostepni tam dopiero ostateczna wersje, a plany rozwoju sa jeszcze dosyc spore.
Dokładnie, to dzięki maxstation czy ps iso, także nasz janusz biznesu ma tutaj swój udział.
Rówież znikąd pojawiło się coś takiego czy to tylko scam czy rzeczywiście pierwsze ODE plug and play? Poczekamy do września, cena 150€ produkcja zza wschodniej granicy.
https://shop.arcstation.net/arcstation-ode/
Nie można wyświetlić tego załącznika.
Cytat: killy9999 w Kwiecień 20, 2026, 12:03Ja przestałem kupować SanDiski przez to, że są masowo podrabiane - na brytyjskim Amazonie szanse na otrzymanie oryginalnej karty były bliskie zera. Chociaż może w Polsce problem jest mniejszy jak się kupuje ze źródeł pokroju Komputronik czy x-kom.
No niestety tak to już jest z tymi kartami, ja tylko kupuje je stacjonarnie w markecie.
PS2MR