PSX MOD Player WIP

Zaczęty przez Morden, Grudzień 25, 2025, 22:29

Poprzedni wątek - Następny wątek

Morden

Kolejnym z pobocznych projektów przy którym powoli sobie dłubię jest odtwarzacz plików MOD. To nic nowego na PlayStation. Pliki MOD odtwarzało praktycznie każde cracktro wypuszczone przez grupy warez, ale ówczesny odtwarzacz, którego autorem jest Silpheed z Hitmen, napisany został pod oficjalny SDK, czyli PsyQ, i zależny jest od jego SPU API (nie tylko to stoi na przeszkodzie, ale wszystko sprowadza się do braku kompatybilności pomiędzy SDK).

Niniejszy odtwarzacz jest rozwinięciem tego kodu. To nadal dość marudny player, opierający się na założeniach Hitmod, ale wprowadza wiele usprawnień w odtwarzaniu, jak np. poprawne (tudzież poprawniejsze) odtwarzanie efektów (vibrato, portamento, arpeggio).

Testując konejne wersje kodu dodałem sobie kolorową animację. Nie jest to żadna wizualizacja. Po prostu nie chciałem się gapić na jednolite tło. To efekt z którego byłem zadowolony i "zachowałem na później".

Powyższy klip to starsza wersja kodu, w której brakuje najnowszych usprawnień. Na dodatek źle ustawiłem głośność kanałów i w efekcie kawałek ogrywany jest w mono. Ostatnia wersja kodu wszystko to naprawia.

Plik do przetestowania pod emulacją bądź MiSTER czy PSIO znaleźć można tutaj. Jak zwykle exe i obraz CD. Nie dość że to ulepszony kod względem klipu powyżej to jeszcze inny kawałek. To nadal wersja WIP.

P.S. - W klipie na YouTube efekt fali lekko przycina. To wina klipu / kompresji. Na konsoli wszystko działa ultra płynnie, a więc jak należy.

P.P.S. - Wszystkie fotki lub klipy z MiSTerów i innych PSIO oczywiście mile widziane.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

sjdr

Idzie dograć kolejne mod'ki ?
Mam tego trochę na amigowym IMP3 :)

Morden

Cytat: sjdr w Grudzień 26, 2025, 13:28Idzie dograć kolejne mod'ki ? Mam tego trochę na amigowym IMP3 :)

Do tego co wrzuciłem nie. Plik MOD jest częścią skompilowanego programu. Oczywiscie dało by się odtwarzać z plików zewnętrznych, ale wiaże się to z kilkoma problemami. Największy to niska kompatybilność odtwarzacza z utworami. Jest bardzo marudny i w podstawowej wersji od Hitmen względnie poprawie odtwarza jeden kawałek na dziesięć. Nad tym właśnie pracuję. Żeby odtwarzacz działał z używanym przeze mnie SDK oraz by miał lepszą kompatybilność i obsługę efektów.

Druga sprawa to sam format MOD. Aby dało się utwór odtworzyć na konsoli za pomocą kodu Silpheeda, należy go skonwertować. PlayStation nie odtwarza 8bit PCM, więc konwersja sampli jest konieczna jeśli chcemy by odgrywał je SPU, ale to nie jedyna różnica. Bez wdawania się w zbędne szczegóły, oryginalnych plików MOD nie odtworzysz.

Ostatnia sprawa to konieczność tworzenia poprawnego obrazu CD dla PlayStation. Gdybyś nawet był chętny konwertować własne pliki, zawsze i tak będziesz musiał tworzyć własny obraz, a więc dłubanie na każdym kroku.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu