Wasza pierwsza gra

Zaczęty przez Janusz, Maj 29, 2014, 21:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Jaka była wasza pierwsza gra na PlayStation? Moją była Formuła 1 97, którą dostałem gratis w sklepie do kompletu z konsolą. Może was zaskoczę ale mam z nią jak najlepsze wspomnienia. Musiałem w nią grać dość długo bo zanim uzbierałem kasę na kolejną to minęło sporo czasu. Potem wymieniłem ją za dopłatą na chyba któregoś Tekkena i tak się zaczęło...

Qdi

Moją pierwszą grą jaką kiedykolwiek uruchomiłem, było Gran Turismo. Godziny jakie się przesiadywało na licencjach, później zbieranie kasy na kolejne samochody, lub na ich ulepszenia. Gra była dla mnie czymś wyśmienitym, czułem przy niej że jestem kierowcą. Posiadanie garażu i kolekcjonowanie pojazdów, ahh. Pamiętam że miałem pewien błąd który uniemożliwiał wygranie jednego wyścigu. Ograniczenie było np. do 400KM, ale w stawce startował, nie wiem czemu samochód który posiadał tych koni dwa razy więcej. Kończyłem zawsze na drugim miejscu, a on mnie dublował.

Wawrzino

Czyżby niesławny wyścig z Fordem GT40? :)

Qdi

A wiesz, że teraz to już nie pamiętam? Ale wiem że był taki wyścig. Że nawet jak się wybrało ten samochód który wszystkich brał na pierwszej prostej, gra nie dopuszczała Ciebie do wyścigu bo nie spełniałeś wymagań :)
Więcej grzechów nie pamiętam :P

Krzemol

To już o Gran Turismo 2 mówicie, w jedynce nie było limitów mocy.  ;)
Pierwszą grą w którą grałem na PSX to oczywiście nieśmiertelna, pierwsza część GT. To przez tą serię jestem z konsolami Sony i dużo bardziej zainteresowałem się japońską motoryzacją  ;D
http://swiftclub.pl/
PC|PSOne|PS2|PS3|PS4|X360

Wawrzino

Odnośnie tego niesławnego wyścigu z Gran Turismo 2, polecam przeczytać tę historię:
http://www.gtplanet.net/forum/threads/laughing-gt40s.305071/

Moją pierwszą grą na PSOne był Crash Bandicoot 2, którego dostałem razem z konsolką na długo przed kupnem karty pamięci ;)
Do dzisiaj pierwsze 5 poziomów mogę dzięki temu przejść właściwie z zamkniętymi oczami ^^.

jakubb

W moim przypadku pierwszą grą jaką uruchomiłem był Crash Bandicoot 1. Do tej pory z chęcią do niej wracam chodź przeszedłem ją już wielokrotnie. Pamiętam, że jak byłem małym chłopakiem, to zajmowałem konsolę zaraz po powrocie do szkoły aż do godzin wieczornych. Potem odrabianie lekcji i takie tam bzdety ;) Nocami, mój tato po cichaczu kontynuował moje osiągnięcia.

Niedawno uruchomiłem mu Crasha, niestety po tych wielu latach niegrania jego skillsy drastycznie zmalały i nie mógł przejść nawet pierwszego levelu.

Zodiac

Moją pierwszą grą była Crash Bandicoot 2: Cortex Strikes Back. Był to rok 2000 kiedy do rąk dostałem PSOne, wcześniej zagrywałem w Mario czy Duck Hunta na Pegasus'ie. Do dziś wspominam to, że moi kuzyni, którzy byli o parę lat starsi przeszli tą grę w jeden dzień bez zapisywania (Wtedy nie miałem karty pamięci). Ogólnie uważam tą część przygód Crasha, jako najlepszą częścią jaką powstała do dziś.

Trzyzet

O, nie zauwazylem tematu :)

Z konsolka dostalem Colina 2, oczywiscie ze mlody to glupi, zostala sama, nieczytelna plyta...

Martin

Bust a Move 2.

Potem się pojawił Tekken 3 i przepadłem na rok;p.

Manifesto

Pierwszy raz na Playstation zagrałem w Mortal Kombat 3 - było to w pewnym sklepie w Przemyślu (który poza oryginalnymi grami na półkach oferował spod lady mnóstwo "kopii zapasowych" - sam niestety z tego korzystałem). Było to bardzo dawno temu, bodajże w 1996 roku. Pamiętam, że wersja ta była dużo ładniejsza niż pecetowa, (miała chyba o wiele więcej kolorów).

Natomiast moją pierwszą grą na własnym Playstation był Xenogears :) Było to kilka lat później.

TheUrien84

moja 1wszą grą był Toshinden 1 w listopadzie 96r,kolega który miał wtedy blache(pentium 90) wył do księżyca;)
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Angrama

Ani pierwsza gra ani następne w które grałem, jeszcze przez długie lata nie należały do mnie. Nie te czasy co dzisiaj, że każdy dzieciak ma smartfona (i masę gier na nim), przynamniej jedną stacjonarną i przenośną konsolę. Ale dobra. Ace Combat 1 to - wydaje mi się - 1st gra psx w jaką grałem, natomast na własność to była cała paczka gier na raz. M. in. Motor Toon Grand Prix 2, Raindbow Six (kapeć), Skutery Snieżne 2 [nie pamiętam tytuły, pamiętam że to była 2 część]. Byłem nimi rozczarowany, bo wcześniej znałem świetne tytuły, a te które kupiłem wraz z konsolą - jak to ująć - nie odcisnęły piętna na tym jak wygląda obecny rynek gier.

Janusz

Xenogears jako pierwsza własna gra? Widzę od początku postawiłeś wysoko poprzeczkę. Napisz, że jeszcze oryginał? :) 

Manifesto

Świeżutki oryginał przysłany przez brata z USA - wersja GH, zafoliowana :) Do dziś żałuję, że sprzedałem ten egzemplarz.