Wasza pierwsza gra

Zaczęty przez Janusz, Maj 29, 2014, 21:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Draif

Pierwszą grą w jaką zagrałem był Metal Slug. Jest to gra która zawiera co-op i z racji tego zawsze jak kolega przynosił do mnie swoje PlayStation to właśnie w nią graliśmy, potem jeszcze w Quake 2.

Hycuś

Na PSX to nawet nie wiem, bo grałem ich kilka i nawet nie pamiętam która była pierwsza, bo nigdy własnego plejaka nie miałem. Grałem w Crasha, Porsche 2000, Spyro, Tekken 3, Colin Mcrae Rally. Za to na PC moją pierwszą grą był Cezar I. W wieku 3 lat za każdym razem się bałęm gdy przegyrwałem bo był "filmik", że trafiało się na galery :D

gamedistrict

Moje pierwsze gry ktore dostalem konsola to o ile pamietam byly :

Battle Arena Toshiden
Air Combat
Ridge Racer

to byly jedne z pierwszy gier ktore byly dostepne z premiera Psx-a w Europie. Super wspomnienia :)

G-R-Z-E-C-H

Driver...pamiętam że kilka dni męczyłem się zanim przeszedłem test w podziemnym parkingu. Efekt jest taki, że do dzisiaj pamiętam co i jak robić. Do tej pory chętnie wracam do tej gry od czasu do czasu. Nawet moje PS3 zostało wyposażone w wersję cyfrową ;-D

Murzin

Moje pierwsze gry to były chyba demka Reda Alerta i Abe Oddysey. Sąsiad mojej babci miał Playstation, ale nie miał żadnej pełnej gry heh. Pamiętam, że potem strasznie przeżywałem jak mój wujek miał Abe na PC i mogłem nareszcie przejść całą grę

zircco

Ciężko powiedzieć jaka była moja pierwsza gra na Szaraka, było to już prawie 20 lat temu...

Rozdział 1: początek
Połowa lat 90'tych (premierę w kinach ma m.in. Król Lew ;D), mały Marek pomyka na swoim BMX'ie po ulicy w oczekiwaniu na tatę, który wróci z pracy. Dzień wcześniej wspominał coś o konsoli, którą pożyczy od kolegi z pracy. Nie pamiętam jaka była moja pierwsza gra, ale pamiętam, że była to miłość od pierwszego zagrania... Całą rodziną graliśmy w Crasha 1 przez całą noc. Dnia następnego wstaję rano i gram w takie tytuły jak Gex, Exhumed, Crash, Fifa (jakaś z wczesnych wersji)... Był to niemały szok, wcześniej ogrywałem głównie Lotusa, Super Froga, Alien Breed czy Sensible Soccer na Amidze.

Rozdział 2: własna konsola
Pierwszą grą na moją własną konsolę był Crash Bandicoot Warped, którego dostałem w zestawie z konsolą (prezent komunijny). Pamiętam, że cała rodzina siedziała przy stole (impreza z okazji 1 komunii), a ja obok grałem w Crasha 3 na starym telewizorze (niestety nie pamiętam jaki to był model). Dopiero z pieniędzy komunijnych rodzice kupili 24 calowego Thomsona ;D (teraz nawet monitory mamy większe...)
Później przyszedł czas na Gran Turismo 1 (zakupione podczas wycieczki zagranicą), Crasha Bandicoota 2 (podczas wizyty w Media Markt, tata kupował wtedy kolumny Tannoy'e M1, które służą mi do dziś), Speed Freaks, Roland Garros 2001 (prezenty świąteczne), Actua Soccer 3 (prezent od wujka).
Nigdy nie przerobiłem swojej konsoli dlatego biblioteka gier, które miałem nie była powalająca (z racji ich cen). Sytuacje ratowały płytki z demami (ogrywane na wszelkie sposoby) w tym moje ulubione, czyli "Najlepsze gry wyścigowe na PlayStation" oraz "Najlepsze gry sportowe na PlayStation" dołączone bodajże do PlayStation Magazine (bardziej ogarnięci pewnie mnie poprawią). Poza płytkami demo do czasopisma dołączane było jeszcze "Kompendium PlayStation gier wyścigowych/sportowych" (bardzo fajna książeczka).
Na szczęście w okolicy nie byłem jedynym posiadaczem PSX'a (niby niepoprawna nazwa, ale zawsze się tak mówiło). Od kolegi pożyczałem Tekkena 3, Formula 1 97', Sports Car GT, Fighting Force, Fifa 2000 (po włosku...), Knockout Kings. To były czasy...

Rozdział 3: sentyment, część 1
Pierwszy komputer odciągnął mnie trochę od Szaraka i tak przez kilka lat grywałem tylko okazyjnie w to co miałem. Będąc w liceum postanowiłem poszerzyć bibliotekę moich gier. Dzięki allegro do zbioru dołączyły m.in. Crash Bandicoot 1, Gran Turismo 2, Spyro trylogia, Sled Storm i sportówki. Praktycznie wszystko w wersjach Platinum (teraz staram się wymieniać te gry na wersje black label).

Rozdział 4: inne konsole
Do czasu PS4 konsole kupowałem/dostawałem zawsze u schyłku generacji. Tak też było z PS2, które kupiłem w liceum i to ten zakup zahamował powiększanie biblioteki gier na Szaraka. Mógłbym tu pisać i pisać o PS2, PS3, PS4, czy Xbox360, których jestem szczęśliwym posiadaczem, ale nie będę Was zanudzać ;p

Rozdział 5: sentyment, część 2
Nie wiem jak to się zaczęło... Prawdopodobnie było to kilka impulsów (zbyt dużo wolnego czasu - ostatni semestr magisterki, przypadkowe natrafienie na Strefę, recenzje Qdi'ego), ale tak, znowu przeszukuję internet i kupuję, kupuję, kupuję... gry na Szaraka.

Trochę popłynąłem (miała być tylko pierwsza gra...)

Janusz

Cytując klasyka "Płyń, płyń jak najdalej!" :)

Bardzo ciekawa historia. Po treści i długości widać, że spory sentyment masz do PSXa (tutaj tej niepoprawnej nazwy się nie wstydzimy) i fajnie że udało Ci się go zachować przez te lata, pomimo różnych "romansów". Trochę podobnie jak u mnie i pewnie u większości z nas.

gumislav

Piona panowie! Mamy podobne historie :) Myślę, że stopniowo dołączy do nas masa takich sentymentalistów. W moim przypadku gdyby nie Strefa i kontakt z forumowiczami, to nie wiem czy pasja do szaraka odżyłaby na nowo aż do tego stopnia.
Retromaniacy wszystkich krajów, łączcie się!
Nie ważne co... ważne, że retro.

Saredo

Moją pierwszą grą było demo sled storm super gierka zagrywałem się niemożliwie teraz szukam oryginału w przystępnej cenie

Chudy

Pierwszą grą z Playstation, jaką ujrzałem, był Tony Hawk's Skateboarding w osiedlowym salonie gier. Do dzisiaj mam przed oczami początek przejazdu na mapie Warehuse  :)  Natomiast pierwszą grą, w którą miałem przyjemność zagrać, był Rayman. Darzę go niegasnącym, wielkim sentymentem i uważam, że pod każdym względem ten tytuł przetrwał próbę czasu. Grafika, kolory i dbałość o detale jest na najwyższym poziomie, to samo dotyczy muzyki i samej rozgrywki. Według mnie jest to ponadczasowa gra w pełnym tego słowa znaczeniu, kiedyś zaprezentują ją młodszemu pokoleniu bez obaw o ich zainteresowanie  :)

tomzacz

Crash Bandicoot przez 5 minut, a potem Spyro przez pół godziny.

tyniecdg

Nie pamiętam jaką pierwszą grę widziałem na szaraka ale dokładnie pamiętam jakie gry dostałem wraz z kupnem konsoli, były to takie tytuły jak: oddworld Abe's oddysee, Tomb Raider 4 oraz jakaś część Hugo. To dziś pamiętam jak męczyłem się z czarno-białą Larą ze względu że TV nie posiadał wejścia SCART.

Figty

Rok 2000, Mój 20-letni brat postanawia kupić konsole, kupuje, do konsoli dostaje Gran Turismo w wersji Platinum, tym samym budując w swoim 3-letnim bracie miłość do samochodów i do samej Gry i konsoli. Pierwszą grą było GT1 i odziwo, chociaż miałem 3 lata, pamiętam ten dzień doskonale, gdy brat podłączał konsole. Sąsiedzi przyszli podziwiać, leciało intro, z tym pieknym Road Going Skylinem R33. Siedziałem na kanapie przed telewizorem, w momencie gdy wszyscy inni podziwiali moc tej konsoli i rozwój technologii. Jeden z najlepszych dni w moim życiu.

Kolejnych gier tak dobrze nie pamiętam, ale wiem, ze w mojej kolekcji oryginałów były też takie tytuły jak:
- V-Rally 2
- Moto Racer 2
- Tekken 3
- Każdy Tomb Raider jaki wyszedł na PS1
- Rapid Racer
- Pełno Euro Demo z OPSM. Miałem tych płyt chyba z 40, bo brat to wszystko kolekcjonował

Konsola niestety przepadła, ze wszystkimi grami, gdy dostałem PS2, czyli 2007/8r
PS1 SCPH-1002; SCPH-5502; SCPH-7502 + SCPH-102 + x3 SCPH-1080(PlayStation Controller)
PS2 SCPH-39003; SCPH-77004(MODBO Chip); SCPH-90004 + x2 DS2
PSP-1000; + 4GB ProDuo
PS3 CEHC-4004A(12GB) + 40GB HDD + x2 DS3
PS4 CUH-2000 + 500GB HDD + x2 DS4

hankie

Pierwszą grą jaką widziałem był Tekken w wypożyczalni VHS. Mając Pegasusa (albo klona tej podróbki - First Austria, nie pamiętam jaki to był rok) po prostu mój mózg nie zarejestrował tego czym była ta gra. Widziałem nieco wcześniej Virtua Fightera - ale Tekken był jak inna rzeczywistość, w ogóle nie mogłem skumać że produkuje to to szare pudełko z klapką. Także kontakt półświadomy :)

Pierwsza gra w jaką grałem był Spyro: The Dragon u kuzyna. On miał PSXa, lubiłem do niego jeździć. Raz był taki wspaniałomyślny że pożyczył mi PSXa na tydzień!! On też miał wcześniej Pegasusa - dostałem od niego wszystke carty (28 sztuk :) ). Po Spyro był Crash 2 i potem naprzemian z tatą Colin McRae Rally. W deszczową pogodę pykaliśmy z kuzynem w swoje gry, nocami zasiadał tata do Colina. Jakoś teraz nie woybrażam sobie by tak grywał jak dobre kilka lat temu :)

Pierwszą moją grą było (oprócz krążków z demkami - z polskiego PSMu, z pism z Niemiec) dopiero Die Hard Trilogy. To była pierwsza moja pełna gra niepożyczona :) Grałem w nią na półnagiej konsolce (wątek z przywitalni). Rzeźnia, poza tym to prawie były 3 gry w jednej !

Jimm

Nie pamiętam dokładnie co było moją pierwszą grą. O ile mnie pamięć nie myli to chyba Gran Turismo 2. Niestety była to wersja piracka (ntsc-u), ale kilka lat temu udało mi się nabyć oryginał. ;). Natomiast pierwszą widzianą przeze mnie grą było Vigilante 8, oglądałem poczynania mojego brata, to był dokładnie 2000 rok. O dziwo pamiętam, pomimo tego że miałem zaledwie 2 lata :P.
►Playstation SCPH-7002, SCPH-9002, SCPH-102
►Playstation 2 SCPH-39004
►PSP-3004