Wasza pierwsza gra

Zaczęty przez Janusz, Maj 29, 2014, 21:31

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Podrążę temat bo mnie ciekawość zżera :) Czemu akurat ten tytuł? Sam wybierałeś czy kwestia przypadku? I ile miałeś lat bo jak sam wybierałeś to musiałeś być dość "świadomym" graczem.

Manifesto

To była dość ciekawa historia gdyż moja pierwsza konsola była w systemie NTSC. Kupiłem ją od kolegi, który używał ją zaledwie miesiąc (dostał konsolę od wujka ze Stanów), jednak nie miał dostępu do gier NTSC więc postanowił ją opchnąć. Zapłaciłem za nią coś koło 400 zeta, czyli w roku 2000 naprawdę bardzo tanio. Miałem wówczas 20 lat (wcześniej przez lata grałem na PC). Brat, który akurat pracował w USA od czasu do czasu wysyłał mi gry, jednak po roku wrócił do Polski i musiałem wówczas przerobić konsolę, aby odtwarzała gry w PALu :) Starałem się grać tylko na oryginałach ale niestety kilka razy "zgrzeszyłem" i odpaliłem kopię zapasową ;)
Jeśli zaś chodzi o wybór gry - to było zamierzone, po prostu naczytałem się w prasie o cudownej i kontrowersyjnej fabule gry, a jako fan dobrych historii bardzo się napaliłem na ten tytuł. Do dziś nie spotkałem gry z lepszą fabułą, w Xenogears jest ona po prostu na innym poziomie niż reszta gier.
I tak się zaczęło :)

szykaz

Pierwszego tytułu odpalonego na psx nie pamiętam, ale wiem, że zaczynałem swoją przygodę od takowych: ISS, Driver, Resident Evil 2 oraz Alien Ressurection ?

Janusz

@Manifesto, bardzo ciekawa historia :) A ten kolega nie miał gier na tego PSXa? Chyba miał skoro użytkował przez miesiąc. Nie sprzedał Ci ich z konsolą i musiałeś czekać aż coś dojdzie z USA? Ja bym nie wytrzymał :)

Manifesto

Bodzio - z tego co pamiętam to miał tylko demka dołączone do konsoli, jednak gość zafascynowany byłe pecetem i nie traktował tej konsoli poważnie (był to tzw. nietrafiony prezent, którego postanowił się pozbyć). Oczywiście grałem w różne dema gier dołączone na tej płytce, jednak temat dotyczy pierwszej gry - pełnej wersji jak rozumiem. Na tą musiałem niestety czekać, aż brat kupi mi ją w USA - grubo ponad miesiąc.

jakubb

Ciekawa ta historia Manifesto z konsolą NTSC. Chyba mało kto w Polsce wtedy tak zaczynał swoją przygodę z PSX'em. U mnie historia potoczyła się bardziej klasycznie. Przyszedł czas moich kolejnych urodzin i jak zwykle miałem sobie wybrać co chciałbym dostać. Mój wybór padł na Pegazusa, ale ze sklepu wróciliśmy z Playstation. Przyznam szczerze, że nie byłem wtedy z tego powodu wcale zadowolony, bo nie wiedziałem kompletnie co to jest. Mój tato kupił tą konsolę za namową sprzedawcy. Zdanie zacząłem zmieniać kiedy odpaliłem swoją pierwszą grę- Crash Bandicoot. Przez kilka miesięcy nie mogłem się od niej oderwać. Pamiętam, że nawet mój tato cichaczem grał w nią nocami.

BobQ

A odpowiem bo to fajny temat  8)

Jaką pierwszą grę w sumie nie pamiętam, ale chyba to była F1 Championship Season 2000. Potem grałem jeszcze w Alfreda Chickena (na okładce jest naklejka, że była dołączona do konsoli, F1 chyba też). Pamiętam, że nie miałem memorki i jednego dnia zrobiłem ją na raz ;)

Lothar

Tomb Raider :) Pamiętam, że u kolegi na PC strasznie cięło na Pentium 133 i 16 mb ram, w Hi-res nie bardzo dało się grać w takiej liczbie fps, trzeba było przełączyć na niższą, brzydką rozdziałkę- gra wyglądała wtedy duuużo gorzej niż na PSX. Na Szaraku była płynna i ładniejsza, dopiero era akceleratorów 3D i patch do TR pod Voodoo przebił wersję na PSX płynnością i grafiką.

Don

Mój pierwszy pełniak kupiony za własne pieniądze to V-Rally. Jako miłośnik rajdów nie mogłem przejść obok tego tytułu obojętnie... Pamiętam że przed wyjazdem na wakacje do Niemiec zobaczyłem grę w akcji w jakimś programie TV (nie pamiętam, może był to nawet Multimedialny Odlot z Rubikiem???;) ) Na wakacjach u Ciotki (lipiec 1997) zobaczyłem grę w sklepie i musiałem ją kupić. Model jazdy okazał się nieco kartonowy, ale wtedy bylem b. zadowolony. Na rajdówkę z prawdziwego zdarzenia (pierwszy Colin) trzeba było jeszcze poczekać rok z niewielkim okładem.

Schizo

Moje pierwsze gry to:

Gran Turismo
Spyro

Dostałem je od rodziców - wcześniej, przez kilka dni łupaliśmy z bratem non stop w Demo 1 Version 5 :D
Mój kanał na Twitch: https://twitch.tv/lubiestaregry

StitchGT

Moje pierwsze gry, w które grałem to były:
- Need for Speed: High Stakes
- Moto Racer 2
- X-Uprising
- Jumping Flash 2

Zavi

Pierwszą grą i zarazem jedną z najlepszych jaką grałem na szaraku było Gran Turismo.Jarałem się nią strasznie :) Nie miałem wtedy jeszcze własnej konsolki-grałem u kumpla.Minęło pół roku i byłem już jej posiadaczem.Dzięki niej zacząłem przygodę z psx i mimo to,że ją przeszedłem wiele razy wciąż do niej wracam(mam ją zgraną nawet na psp).Sentyment dożywotni ;)

Młody Szarak

Moją pierwszą grą był Crash Bandicoot. Pamiętam, że to było jeszcze jak grałem na emulatorze :). Nie znałem żadnych gier więc spytałem znajomego czy coś zna a on powiedział "Crash Bandicoot". Pobrałem odpaliłem i... już wiedziałem, że ta gra jest moją ulubioną później przyszedł czas na Gran Turismo :). Mając doświadczenie tylko z GT5 nie umiałem się poruszać po menu :0. A potem to już jakieś słabsze gry które nie były wystarczająco dobre bym mógł zapamiętać. Było to chyba jak miałem jakieś 10 lat  mniej więcej. W tym roku postanowiłem zakupić PSX-a i masę gier. PSX do szczęścia potrzebuje jeszcze Gran Turismo i Crasha. :)
PlayStation SCPH-9002 + PS Controller + 3x MC
PlayStation 2 SCPH-????? + DS2 + 3x MC + 80gb NA
PlayStation 3 CECH-4004C + DS3 + MOVE + EYE

amane2142

Za to moja pierwsza gra na PSX to Aladdin in Nasiras Revenge. Grę dostałem razem z PSX nigdy nie ukończona. na początku było to spowodowane brakiem karty pamięci, potem gdy już mogłem się zapisywać problemem był poziom trudności / znajomość angielskiego(nie pamiętam). Obecnie również próbowałem ukończyć tę grę jednak tym razem problemem okazał się laser który padł doszczętnie i zmuszony jestem czekać na możliwość zakupu nowego.

Martin

Że wy pamiętacie tą pierwszą grę, bo ja nie pamiętam. Razem z pierwszym PSX'em miałem demo One. Z tej płytki najbardziej rozwalało mnie demo Spyro the Dragon ("życie jest za krótkie, by się w te wszystkie gry nagrać" - jak wtedy stwierdziłem) oraz Gran Turismo. Byłem w szoku, że taka mała maszynka może generować tak ogromne światy w porównaniu do amigi, która była dwa razy większa od PSX'a i jeszcze potrafi generować powtórki przejazdów niczym w relacji w TV.

Jedną z pierwszych gier był Tekken 3, który wessał mnie na rok. Ale jeszcze zanim nabyłem psx'a, grałem trochę u kolegi na brata na psx. Tam było wówczas wspominane w innym temacie Vrally (które notabene posiadam) oraz Mortal Kombat Trilogy. Wtedy był szok, że można zawracać, że jest widok FPP do wyboru, cofanie:).

W całej mojej growej świadomości największe wrażenie robiło to przejście w 3D oraz duże możliwości w Shenmue na Dreamcasta. Następne konsole, gry już nie szokowały w ten sposób, może już nie zszokują w ogóle..