Ruskie składaki vol. 1

Zaczęty przez PanFazi, Luty 05, 2026, 13:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

PanFazi

Crash Bandicoot 3in1 Ruskije wersji
Cześć, dziś zabieram was w świat ruskich lokalizacji, tanich papierosów i składanek które projektował pewnie sam szatan. Na samą myśl o takich bazarowych potworkach w SCEA puszczały zwieracze.
WhatsApp Image 2026-02-05 at 12.56.12 (1).jpegWhatsApp Image 2026-02-05 at 12.56.12.jpeg

To był prawdziwy artefakt epoki, cyfrowy Frankenstein zrodzony na zapleczu Europy Wschodniej, sprzedawany spod ceraty między skarpetami a antenami do telewizora. Trzy pierwsze Crash Bandicooty upchane na jednym CD, jakby ktoś wziął świętą trylogię, zwinął ją w kulkę i wcisnął kolanem w 700 megabajtów bez cienia skrupułów. A na dokładkę  pełna ruska lokalizacja, bo oczywiście, że tak. Jeśli już łamać prawa fizyki i prawa autorskie, to z rozmachem. Chcę wam ją pokazać ze względu na małą dostępność tego "dzieła" ponieważ mało kto kupował pełne ruskie tłumaczenia.

Rosyjski dubbing w tej bazarowej trylogii Crasha to nie był voice acting. To było przesłuchanie ducha uwięzionego w tanim mikrofonie, nagrywane prawdopodobnie w kuchni podczas obierania kartoszków.
Każda postać brzmiała tak, jakby mówił ten sam facet, tylko raz bliżej mikrofonu, raz dalej, a czasem przez koc. Crash tutaj zamieniał się w coś pomiędzy pijanym sołdatem awanturującym się z prostytutką a oficerem kgb prowadzącym przesłuchanie. To nie był dubbing. To było przestępstwo fonetyczne. A jednak... właśnie w tym tkwił urok. Ten rosyjski dubbing był tak zły, że aż legendarny. Tak absurdalny, że stawał się częścią doświadczenia. Jamraj nie tylko skakał po skrzynkach on walczył z post sowiecką rzeczywistością.

PS. Brzmiało to tak https://youtu.be/-EjH2Msyt1M?si=hMShM7wdU2iI7kVV

PS2. Jeśli posiadacie inne gry w takich "wydaniach" podzielcie się proszę nimi tutaj. NIgdy nie widziałem tych wydań na polskich bazarach.

"Człowiek wielu talentów, filantrop, osoba nieszablonowa, wielowymiarowy, nieosiągalny dla bytów tego świata, skromny ale zarazem lubiący pokazać złoty perłowy pazur, kopalnia pomysłów, naszpikowany ekspresyjnym wyrażaniem siebie twórca"

Janusz

Rosyjski rynek gier na PSX w tamtym czasie to była pełna piracka profeska :) Kilka konkurujących ze sobą grup, tworzących takie perełki, jak ta tutaj, które potem musiały się zmierzyć z innymi piratami - już tak nie dbającymi o lokalizacje, okładki itp.

Tak popatrzyłem i o dziwo nie mam na półce żadnej takiej składanki.

Za dzieciaka miałem coś takiego i m.in. właśnie trylogię Crasha, tyle że bez tych ruskich naleciałości. W tamtym czasie popularne były RIPy i wykastrowane wersje gier - najczęściej z audio - byleby mało zajmowały i można je było łatwo pobrać przy ograniczonym transferze. Na pewno na PSX miałem taką trylogię Crasha i zestaw strzelanek FPP na którym było nawet chyba 7 gierek. Na pewno Duke Nukem 3D, Hexen chyba i tego typu pozycje. 

12step

Daje troche wajbem tego klasyka z PS2

ore ore szabadabada amore

PanFazi

@Janusz Każdy patent był dobry żeby się wyróżnić, nawet intro
WhatsApp Image 2026-02-05 at 17.16.56.jpeg

Jeśli mówimy o składankach, to u mnie absolutnym królem patologicznej inżynierii pozostaje Twisted Metal.
WhatsApp Image 2026-02-05 at 17.34.41.jpegWhatsApp Image 2026-02-05 at 17.34.41 (2).jpegWhatsApp Image 2026-02-05 at 17.34.41 (1).jpegWhatsApp Image 2026-02-05 at 17.34.41 (3).jpeg

"Człowiek wielu talentów, filantrop, osoba nieszablonowa, wielowymiarowy, nieosiągalny dla bytów tego świata, skromny ale zarazem lubiący pokazać złoty perłowy pazur, kopalnia pomysłów, naszpikowany ekspresyjnym wyrażaniem siebie twórca"

Morden

Cytat: PanFazi w Luty 05, 2026, 17:43Każdy patent był dobry żeby się wyróżnić, nawet intro

Ciężki klasyk w nowej wersji. Niesfornego diabełka pamiętają zapewne amigowcy. Co do składanki Crash, jest naprawdę interesująca, szczególnie że ruski dubbing nagrany jest na oryginalny, który słychać pod spodem. Oryginalne głosy były niskiej jakości, więc myślałem że to sample, których rozmiar starano się ograniczyć, bo muzyka to chyba jakiś wariant SEQ? dyby było to into animowane, w którym głos i muzyka są miksem w jednym pliku, to jeszcze rozumiem, ale tutaj?

Tak poza tym, takie wydania to dzisiaj rzadkość. Zrób obraz CD i wrzuć na Archive.org. To kawałek historii która powoli znika. Nawet w ruskiej sieci ciężko o te wydania, a tym bardziej te, które są po "polsku". Jeśli masz tego więcej, zrób na archive katalog i wrzucaj.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

alf

Miałem składanke 3in1 Crasha, ale nie przypominam sobie by była 'spolszczona'.

Z tego typu 3in1 miałem też składankę Duke Nukem. Na jednej płycie były 3 gry: Duke Nukem Total Meltdown, Duke Nukem Time to Kill oraz Duke Nukem Land of the Babes.
Napisy w grach były w języku naszych wschodnich sąsiadów, głosy były po angielsku.

@Janusz kiedyś wysłałem Ci resztki moich wschodnich tłoków, myślę że te składankę Duke powinieneś mieć.

PanFazi

@Morden https://archive.org/details/crash-3w-1-ru łap kolego póki gorące
@alf pamiętasz w jakiej wersji językowej miałeś?

alf

Cytat: PanFazi w Luty 06, 2026, 11:03@alf pamiętasz w jakiej wersji językowej miałeś?

Miałem dokładnie to:
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

Butcher

jak ja lubię te tematy z ruskimi tłokami  :D swego czasu miało się tego trochę  :)) W sumie to nie wiem można tutaj dodać, ale niech stracę. Swego czasu znalazłem ruską stronkę z  właśnie z tymi wersjami gier, można nawet wyszukać sobie paczki z okładkami do tych wydań strona to https://rutracker.org/forum/viewforum.php?f=908 Dodaję w ramach ciekawostki a nie piracenia :)

Mcin

bardziej tracker torrentów niż dedykowana stronka historii, więc pewnie link zaraz spadnie.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

zenq

to jak tak Was interesują gierki w jezyku naszego wschodniego zaborcy, to tutaj macie sporo wspolczesnie zrusyfikowanych gier

Morden

Tak naprawdę to najbardziej interesują gry spolszczone przez ruskich, ale nikt sobie nie zadał jak dotąd trudu żeby to zebrać i zabezpieczyć na przyszłość.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

zenq

tak, ale podalem tutaj, bo ruskie skladaki byly po rusku, a o ruskich spolszczeniach to mamy inny watek.
Były tez tam linki do niektorych obrazow...
Cytat: Morden w Luty 11, 2026, 14:26nikt sobie nie zadał jak dotąd trudu
ja od lat sobie obiecuje, ze to posciagam, ponagrywam na czarnych płytkach i wsadze w zamienniki psx'owych pudełek wraz z okładkami.

zenq

Cytat: PanFazi w Luty 05, 2026, 17:43Jeśli mówimy o składankach, to u mnie absolutnym królem patologicznej inżynierii pozostaje Twisted Metal.
kurde, o ile nadruk na płytkach dosc standardowo nijako-beznadziejny, tak okladka tej skladanki to jes na pełnym szosie, dzieki wykorzystaniu motywu z value series EA classic wyglada, jakby to było prawdziwe, oficjalne wdanie na ich rynek. Za dzieciaka na bazarze brał bym w ciemno

ikskoks

Cytat: Morden w Luty 11, 2026, 14:26Tak naprawdę to najbardziej interesują gry spolszczone przez ruskich, ale nikt sobie nie zadał jak dotąd trudu żeby to zebrać i zabezpieczyć na przyszłość.

Oj, nieprawda. :) Wystartowałem z nową serią na YouTube, a już trzy takie spolszczenia trafiły na chomikuj.
https://lowcygier.pl/forum/viewtopic.php?p=499528#p499528

Po prostu moje posty nie dotarły do Strefy, bo nie zagrałem jeszcze w nic na PS1. W odpowiednim czasie dam znać w innym temacie. :)