Porty, które naszym zdaniem nie powinny trafić na PS1

Zaczęty przez Hycuś, Październik 21, 2015, 17:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Hycuś

Jak dla mnie to można po prostu utworzyć nowy wątek z grami po prostu kiepskimi. Tutaj chciałem dyskutować o nieudanych portach  :).

Wonder_Boy

Dla mnie kiepskim portem na Playstation jest Theme Hospital. Gra przy dużym natężeniu postaci na ekranie (co jest esencją gry na PC) tak niemiłosiernie chrupie, że naprawdę ciężko jest ogarnąć i tak oczywiście nie najlepsze sterowanie na padzie.

Edycja : Przypomniał mi się teraz również Populous: The Beginning, który względem wersji PC-towej także "ssał" na każdym kroku.
Dziedzina: jRPG/cRPG, platformówki, przygodówki.

makumator

Yyy... prawie wszystkie amigowe porty.
Np. Baldies, Soccer Kid.

fixxxer1

Carmageddon - w to nie da się po prostu grać...

hankie

@fixxxer1,
grałem tylko kilka razy na PSX, ale pamiętam jak przez mgłę - jakby w spowolnionym tempie w porównaniu do PCtowego - chociaż takie mam tylko skojarzenia, bo 100 lat temu grałem.

Mcin

Król odkopu wraca.
Populous: The Beginning. Grałem w demo za dzieciaka i nie powiem, podobało mi się - cała otoczka, rzucanie czarami, dowodzenie... rozgryzanie tych echanik było przyjemne.
W zeszłym roku odpaliłem demko po latach. Oesu jakie to jest złe. Nie dość, że sterowanie kuleje, to w gorących okresach płynność animacji spada do pół klatki na sekundę. Mała strata, jakby grało się wygodnie, ale często włączyłem bardziej z padem o łaskawe przyjęcie wciskanych przez mnie guzików niż z przeciwnikiem w grze.
Dowiedziałem się, że gra jest wydanym PÓŹNIEJ portem gry z PC. Jakbym miał ogrywać pełniak, to wersję PC, ta na PSX to ewidentne odcinanie kuponów.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

rav85pl

Dla mnie również niestety carmageddon, ani to jedynka ani dwójka.
Strasznie zwalnia mimo nowego lasera

Damian

A teraz spróbuj wytłumaczyć co ma laser do płynności działania gry.

Co do tematu:

W sumie Drivera 2 mogli przenieść na PS2. Wtedy by lepiej wyglądał, działał i może zyskał większy rozgłos. Bo co tu dużo mówić, wersja na PSX czasem tragicznie zwalnia.

JabuPL

Pierwszy raz widzę ten temat, poczytałem troszkę.
Niektórych gier nie nazwałbym nawet portami, np ten THPS4 z pierwszego postu.
Jest to po prostu kompletnie inna gra na PS1, w sumie to chyba można by to nazwać "wersją" lub czymś w tym stylu, ale na pewno nie portem, bo obstawiam że kodu z "dużego" THPS4 jest tam zero. Wiem, czepiam się.
Co do Driver'a 2, wersja GBA chodzi lepiej? ;p
Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

mariusz391

Cytat: JabuPL w Maj 01, 2020, 11:23Co do Driver'a 2, wersja GBA chodzi lepiej?
Niet, chodzi tak samo beznadziejnie, do tego przepaskudnie wygląda :P (przynajmniej na tle Drivera 3 na tą samą konsolę)
I też uważam że Driver 2 w takim stanie w jakim wyszedł nie powinien być dopuszczony do sprzedaży, bo przez wiekszość gry tam jest góra kilkanaście klatek na sekundę.
Tak samo Need For Speed High Stakes, gra genialna, uwielbiam ją, ale też w trybie Hot Pursuit jak ściga nas kilka radiowozów też mamy z góra 10 klatek i pokaz slajdów

JabuPL

Driver 2 wyszedł tylko na PS1 i GBA.
I wygląda lepiej od jedynki, a na krzywe rozpikselozowane tekstury i skaczące modele nic nie poradzisz bo to wina sprzętu a gry.

Driver 3 wyszedł na *Next Geny* czyli PS2/Xbox/PC, jest też wersja GBA.
Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

mariusz391

Cytat: JabuPL w Maj 01, 2020, 18:50I wygląda lepiej od jedynki, a na krzywe rozpikselozowane tekstury i skaczące modele nic nie poradzisz bo to wina sprzętu a gry.
To że wygląda lepiej nikt nie neguje, wręcz moim zdaniem jest to jedna z ładniejszych gier na PSone. Tylko tak czy inaczej optymalizacja leży i kwiczy. A jeśli to wina sprzetu, to jest to też wina producentów, bo mogli po prostu wykorzystać silnik z jedynki (który nie ma takich problemów), dać właśnie 4 nowe miasta i nową fabułę plus model starowania postacią bardziej w stylu metal Gear Solid niż człogowe a'la Tomb Raider i mielibyśmy grę 8/10 zamiast 6/10
Natomiast wersja na GBA jest całkowitym nieporozumieniem, ten tytuł jest już całkowicie niegrywalny. I też nie można mówić że to wina sprzetu, bo właśnie Driver 3 na GBA i tym niesamowitym silniku który napedzał teź V-Rally 3 i Asterix & Obelix XXL pokazywał że da się robić gry 3D na GBA. Jednak Driver 2 na GBA na ten przywilej nie zasłużył

animare

Thps4 w wersji na PS1 był dobry. Może nie tak jak thps2 którego wielu uważa za króla ale był dobry, chyba najbardziej rozbudowany jeśli chodzi o części wydane na PS1. Oczywiście że nie można go nazwać portem i w porównaniu do wersji PS2/PC był okrojony ze wszystkiego ale to nadal dobre gra przy której można się dobrze bawić i swego czasu zmaksowałem ją całkowicie. W czasach w których była dostępna dalej królował u mnie PSX a nie PS2 stąd też może dla tego bawiłem się dobrze przy tej odsłonie.

pawloosw

Nie zgodze sie w kwestii populousa. Pomimo ze zdarzały sie spadki animacji i gra zabierala calutka karte pamieci na save (a ten trwal niekiedy kilka minut  :)) ) gre stawiam w czolowce pozycji na psx. Ukonczylem z bratem kilkukrotnie. Na jednostki mielismy swoje nazewnictwo wymyslone, pamietam ,,odwracaczy ogonem" w papieskich czapach.  :D gdybym nie zagral na playu, nigdy bym z ta gra nie mial styczsci a mam z nia sporo dobrych wspomnien. Majac na wzgledzie powyzsze, prosze o wykreslenie jej z tej niechlubnej listy.  :))

Z theme hospital, mnie osobiscie bardziej zawiodło w wersji psx - brak muzyki w grze. Zapewne wycieli zeby nie obciazac zbytnio cpu i zyskac na paru fps.

Driver 2 zdecydowanie nie w tej formie powinien sie ukazac, albo na next gena.

Mcin

Cytat: pawloosw w Maj 01, 2020, 23:26gdybym nie zagral na playu, nigdy bym z ta gra nie mial styczsci a mam z nia sporo dobrych wspomnien. Majac na wzgledzie powyzsze, prosze o wykreslenie jej z tej niechlubnej listy. 
Czuję się zobligowany kupić wersje PC żeby udowodnić jej wyższość, a przynajmniej wyższość rozdzielczości i częstotliwości odświeżania ;)
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.