Polskie gry na PSX - nasze typy - puśćmy wodze fantazji

Zaczęty przez hankie, Kwiecień 03, 2019, 10:30

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Hej,

zainspirowany pierwszokwietniowym wkrętem Bodzia:
https://strefapsx.pl/forum/strona-glowna/(gryciekawostki)-sladami-pierwszej-(niedoszlej)-polskiej-gry-na-psx/msg52909/#new

Na chwilę odłączyłem się od rzeczywistości i odpłynąłem myśląc - a gdyby Polacy mieli jednak produkować gry? Może na początku pokroju podkręconego Franko czy kryminalnej przygodówki point'n'click w stylu Kajtek i Koko z komiksową grafiką J.Christy? A potem platformery czy action RPG?

Puśćmy wodze fantazji - akurat osobiście założyłem 2 warianty i typy polskich gier na PSX:
I. Pierwsze lata PSXa
- Kajko i Kokosz > platformer 3D, gdzie kierowalibyśmy na przemian etapami (np wykorzystując cehcy bohaterów - Kajko: zręczność, Koko: siła i moc piąchy), bossowie w klimacie komiksu, śmieszkowe stwory i rycerzyki.
- Polanie 2 (wcześniej niż prawdziwa dwójka) > RTS w rzucie izometrycznym, gdzie oprócz rozwoju i umacniania grodu, - moglibyśmy przywoływać Słowiańskie bóstwa z mega zdolnościami (np zionący boskim ogniem Swaróg)
- Franko 2 - podkręcona grafa, polski punkrock w soundtracku, duże 2d sprite'y, digitalizowane tła, dynamiczna i krwawa chodzona bitka.

II. Ostatnie lata PSXa
- port Mortyra > jako polski hmmm s-f Medal of Honor.
- Wiedźmin > może nawet nie jako RPG, który znamy z PCta, ale może prościej - action RPG?
- Syrenka Racer: Początek legendy > jako nasz prawilny NFS (LOLek)

Janusz

W tej historii jak pisałem jest pół prawdy, w sensie nie miałem czasu dotrzeć do tej dwójki z Union Systems bo wychodzi na to, że faktycznie ktoś podjął przynajmniej próby stworzenia u nas czegoś na PSX. Może kiedyś uda mi się rozwinąć ten temat.

Co do tematu to w sumie chyba najbliżej PSXa z tamtych czasów był Kangurek Kao. W sensie taka gra spokojnie znalazła by odbiorców, wpisywałaby się w politykę Sony, które od 2000 roku skupiało się w przypadku Szaraka głównie na grach dla dzieci. Skoro tytuł wyszedł na Dreamcasta to spokojnie mogli ogarnąć też port dla PSXa.

Trzyzet

hankie