Polska instrukcja do Final Fantasy VII na PlayStation 1

Zaczęty przez serafek5, Wrzesień 13, 2025, 00:18

Poprzedni wątek - Następny wątek

serafek5

Cześć,
Udało mi się kupić po taniości w dobrym stanie PALowe wydanie Final Fantasy VII na PS1. Ku mojemu zaskoczeniu, instrukcja okazała się być w języku polskim. Jest podobna do tych, które są opisywane w artykule na strefie o polskich grach na PS1 - jest czarno-biała, na dość niskiej jakości papierze. Bardzo chętnie wrzucę gdzieś skan, żeby to nie zaginęło, ale nie do końca jestem pewien czy wrzucenie PDFa w załączniku "tak o" jest mile widziane, a na Internet Archive nigdy dotąd niczego nie wrzucałem. Jeśli ktoś z obecnych na forum coś wcześniej archiwizował to proszę o kontakt. Nie widziałem w internecie żadnych zdjęć tej instrukcji, a szkoda żeby zaginęła.

serafek5

Jako że nie było odzewu, zrobiłem skan i wrzuciłem go na Internet Archive. Nie wiem na ile jest tym jakiekolwiek zainteresowanie, ale żal żeby kawałek historii przepadł.

zenq

miałem pisać, żebyś zrobił dobry skan :)
Ja chętnie sobie przedrukuje, dzięki :)

--edit:

kurde, chyba najlepiej przetlumaczona instrukcja z czasów psx, ktoś poświęcił troche czasu, zeby to zrobic ladnie i z grafikami, a nie tylko maszynopis na a4...

serafek5

Cytat: zenq w Wrzesień 16, 2025, 12:00
Ja chętnie sobie przedrukuje, dzięki
Jak potrzebujesz lepszego skanu to zrobiłem 600 dpi, ale moja drukarka nie miała opcji zrobienia skanu bez tła, więc potem przy edycji jakość mocno poleciała. Mogę ci pod skąd ten orygiy skan z tłem jak będę w domu.

hankie

NIe jestem zainteresowany clue tematu - ale i tak przejrzałem sobie tą instrukcję. Jak na tamte czasy i realia - bardzo dobra;) Ale jeśli mogę za ogół - dzięki @serafek5 !

zenq

Cytat: serafek5 w Wrzesień 16, 2025, 12:18
Jak potrzebujesz lepszego skanu to zrobiłem 600 dpi, ale moja drukarka nie miała opcji zrobienia skanu bez tła, więc potem przy edycji jakość mocno poleciała. Mogę ci pod skąd ten orygiy skan z tłem jak będę w domu.

Chetnie :) zos sie to podkreci moze, a nawet jak nie to bedzie jak w epoce, niemal jak z kserokopiarki ;-)
Na jakim papierze to drukowali?

serafek5

Cytat: zenq w Wrzesień 16, 2025, 21:24
Cytat: serafek5 w Wrzesień 16, 2025, 12:18

Chetnie :) zos sie to podkreci moze, a nawet jak nie to bedzie jak w epoce, niemal jak z kserokopiarki ;-)
Na jakim papierze to drukowali?
Wysyłam ci link do tego lepszego skanu na PW. Na śliskim papierze jest drukowane, więc się nawet postarali.

zenq