Prototypy i gry nigdy nie wydane na PSX

Zaczęty przez Meanthord, Wrzesień 27, 2017, 21:39

Poprzedni wątek - Następny wątek

Meanthord

Witam.

O jakich to nigdy nie wydanych grach słyszeliście, a może graliście w jakieś nieoficjalne "wycieki"? ;) Dzisiaj powiem o dwóch interesujących pozycjach.

Na pewno ciekawym tytułem jest Baldur`s Gate (nie ten z PS2, tylko konwersja "jedynki" z PC). Gra zapowiedziana, będąca dość długo w produkcji, ostatecznie poszła do piachu. Kilka lat temu wypłynęła na sieć (3xCD), ale nie wiem czy można ją ukończyć. Pierwsze wrażenie po odpaleniu jest pozytywne, a sama gra mocno przypomina swój pierwowzór. Trochę drętwo gra się padem, ale cóż, tego się nie przeskoczy.

Kolejnym tytułem jest kultowy Unreal. Właściwie od samego początku wiadomo było, że nie ma najmniejszych szans nawet na średnią konwersję. Nigdy nie wyciekł żaden build, a jedynym wspomnieniem jest filmik będący odtworzeniem levelu na podstawie oryginalnych projektów z developingu tej gry na PSX.

Ktoś ma coś do dodania? ;)

szczupi26

Thrill Kill, o ile dobrze pamiętam gra nie została nigdy oficjalnie wydana na szaraka (anulowana że względu na nadmierne epatowanie seksem, bezsensowną przemocą, fetyszami)
Oczywiście to nie przeszkadzało abym już w okolicach roku 2000 śmigał sobie w tę epicko powaloną bijatykę na 4 graczy :D

Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka

Meanthord

I dodajmy, że wcale złą grą nie była :). Do dzisiaj bardzo miło wspominam naparzanie się z kumplami, a chory klimat wprost wylewał się z telewizora :P. Wspaniała party game w klimatach gore :D.

szczupi26

Quake 1. Jak ja nie mogłem przeżyć faktu że Satek dostał pierwszy "wstrząs" a szaraczek nie :D
CO ciekawe jakiś czas temu w necie zawrzało po ukazaniu się informacji jakowby ekipa z Lobotomy przygotowała działający port (demo) Q1 na PSX-a jednak nie udało im się znaleźć wydawcy.

Poniżej fragment wywiadu z Brianem Mcnelly z LS

CytatQ9) I recently stumbled across an interview from the time, with Ezra talking about the Playstation version of Quake being finished, but sadly never released, despite being superior to the Saturn version, it seemed to be felt 'unwanted' as it were, game deemed too old hat and this had a killer blow on the company.This must have been a horrendous period for yourself and the team, can you talk us through how you came to be working on PS1 Quake (as we'd been reading in UK at the time 7 developers had tried, failed to get game running on PS1 etc etc, it simply was'nt going to happen).

Also any ideas as to why the FACT you had converted Quake to PS1 and just how fantastic a conversion it was, has gone so undiscovered for so long?. I've read interviews/features/articles on Quake in Gamestm, Retrogamer Magazine etc, yet no-one seemed aware of missing PS1 version, which is most odd. Plus is there ANY chance of source code being sat somewhere and if so, could it ever be released/preserved?

At this point I honestly don't remember a lot of the details about our PlayStation Quake version.  I do remember that it was a surprise, and I think Ezra just casually said that he had done it one day.  It wasn't that much of a surprise though because our engineers were awesome and so it was kind of expected that they routinely did the impossible.  I do know that it didn't have a negative effect on the company though, so I don't know where that perception came from. I suppose the negative impact of not landing a contract for it was a factor, but it definitely was never seen as a killer blow of any sort.

poniżej link do pełnego wywiadu

https://www.unseen64.net/2015/03/09/interview-brian-mcneely-lobotomy-software/

alf

Wow, nawet nie wiedzialem ze PSX nie dostal pierwszego Quake'a. Dostał go Saturn i N64, myslalem ze na PSX tez jest a tu taki psikus.

Gra która nigdy nie ujrzała światła dziennego a na którą bardzo czekałem i wiem ze była już w fazie rozwojowej to World's Scariest Police Chases 2.
Pierwsza część została wydana tylko i wyłącznie na PSX, choć zapowiadano też ulepszoną jej wersję na PC, jednakże PC nigdy jej nie dostał.
Moim zdaniem była to gra która dorównywała Driverowi. Pamietam, że była dość krótka (20 misji) i jak wyczytałem że przygotowują jej drugą część na playstation2 to byłem wniebowzięty.
Ostatecznie coś poszło nie tak (brak funduszy ?) i anulowali wydanie drugiej części.

Szkoda, bo gra była dla mnie wyjątkowa ponieważ:
1. Pozwalała nam się wcielić w policjanta i ścigać przestępców (Driver niby też ale tam bylismy pod przykrywka wiec jak dla mnie sie nie liczy).
2. Oferowała tryb kooperacyjny dla dwóch graczy (jeden kierował radiowozem a drugi włączał syrenę i strzelał wychylając się przez okno).

SALADYN

Soul Calibur, jedna z moich "gier życia", dla tego tytułu kupiłem swego czasu DC.

Namco System 11, to w praktyce był szarak w wersji automatowej. Portowanie gier które powstały na System 11 na PSX'a było wręcz banalne. Pech chciał że Soul Calibur powstawał już na nowej wersji płyty, Namco System 12, softu z tego sprzętu szaraczek nie dawał już rady przemielić. Pech chciał że wyszło to dopiero w praniu i wszyscy byli pewni że gra ukaże się na konsoli sony, czytałem nawet zapowiedzi Calibura na DC i PSX, nie pamiętam czy były oficjalne ale wtedy mnie to nie interesowało. Cieszyłem się że zagram bez wykładania kasy na sprzęt konkurencji.

Koniec końców wypada się cieszyć z takiego obrotu sprawy. Port gry na DC był jeszcze lepszy niż wersja automatowa a przy okazji poznałem świetny sprzęt od segi i kilka gier które do dziś znajdują się w moim top 100.

alf

SALADYN, ja miałem podobną historię co Ty ale z Tekkenem.

Tekken 3 to była moja najlepsza bitka w tamtych czasach i jak zobaczyłem w 99/00 roku Tekkena Tag na automatach to wiedzialem ze trzeba to miec. Gazetki konsolowe wspominaly ze gra może ukazać się na PSX. Pamietam załączane screeny i jak rósł we mnie hype na ten tytuł. Grafa na automacie była żywcem wzięta z Tekkena 3. Byłem wręcz pewien ze kwestia wyjścia tego tytułu na PSX jest pewna.

Niestety, tytuł podrasowano i wydano na PS2.
Zatem byłem zmuszony (dosc spory czas później) zaopatrzyc sie w ps2 i pierwszą grą w jaką się zaopatrzyłem był własnie Tekken Tag Tournament.

Po dziś dzień jednak wersja automatowa wydaje mi się lepsza i pozostaje na mojej wishliście. Chciałbym móc kiedyś odpalić ją sobie w zaciszu domowym w formie rzeczywistego hardware'u.

SALADYN

Racja i w sumie ta sama sytuacja z tym nieszczęsnym System 12.

hankie

Jako, że jedynym killerem, który mnie zawsze grzał i który kojarzyłem został już wymieniony (Baldur), to wrzucę linka który akurat wpasował się w temat - i o dziwo - na brzydkich i niedobrych warezach można spotkać wczesne projekty:
http://www.retroage.net/forum/viewtopic.php?f=62&p=110327&sid=7f29a512dc5d8564935936e095c42ac8.

Meanthord

Tekken 3 również był na boardzie System 12, a mimo to ukazał się na PSX. Wiadomo, że okrojony w stosunku do wersji arcade (tła 2D), ale jednak. Z tego powodu uważam, że Soul Calibur mógłby ukazać się na Playstation, ale zabrakło woli... lub może ktoś inny po prostu lepiej zapłacił?

SALADYN

To bardzo możliwe że sega posmarowała tam gdzie trzeba. Czytałem opinie że to nie grafika była problemem ale fizyka i efekty specjalne które w wersji na DC jeszcze podrasowano. W sumie to bardzo dziwne że Namco nie wydało Calibura na chama na szaraka, choćby nie wiem jak okrojonego. Baza potencjalnych klientów na ten tytuł była przecież przeogromna i gra sprzedałaby się tak czy siak.

Janusz

Kolejna zaginiona gra na PSX odnaleziona!

Przez ponad 25 lat Beavis and Butt-head In Hollywood na PSX uchodziło za jedną z tych produkcji, które przepadły bez śladu — mimo zapowiedzi na E3 1998 i informacji o niemal ukończonej wersji gry.

Na szczęście udało się odnaleźć działający prototyp gry, który prezentuje się całkiem ciekawie. W moim odczuciu zwłaszcza możliwość sterowania jednym i drugim bohaterem w misji mogła być czymś świeżym. Ponoć mieli współpracować ze sobą w wykonywaniu zadań.

Fanem tej kreskówki nigdy nie byłem, ale każde tego typu znalezisko na PSX doceniam.

Szczegóły na głównej: https://strefapsx.pl/beavis-and-butt-head-in-hollywood-psx/

ikskoks

Cytat: Janusz w Styczeń 18, 2026, 13:14Na szczęście udało się odnaleźć działający prototyp gry, który prezentuje się całkiem ciekawie.
A czy można gdzieś pobrać ten prototyp? Pograłoby się chwilę :p

Janusz

W temacie ISO póki co cisza.

Kojarząc Jasona to może tego nie upublicznić, lub poczekać aż wyczerpie temat i w sumie mu się nie dziwię. Z tego co widzę udało mu się ogarnąć te zablokowane poziomy już, więc może jest jakaś szansa na update.

SALADYN

Raczej tego sam nie upubliczni, nad grą pewnie nadal wisi licencyjny topór. Nie zdziwiłbym się jednak gdyby znalazł się drugi święty mikołaj i gdzieś gra wypłynie, przypadkiem oczywiście  ;)