Gry "benchmarki" pomagające w diagnozowaniu konsol

Zaczęty przez verteks, Lipiec 06, 2020, 11:58

Poprzedni wątek - Następny wątek

verteks

Zainspirowany dyskusją o "zacinającym się FF7 na wstępie": https://strefapsx.pl/forum/zakupy-i-handel/niewiedza-sprzedajacych-i-zabawnedenerwujace-aukcje/msg70287/ (post #611, nie umiem zalinkować do konkretnego posta, pomożecie?) pomyślałem o jakiejś liście gier które pozwala zdiagnozować przykładowo padający laser.

Z doświadczenia wiem że intro Gran Turismo 1 jest dobrym testem dla lasera, również kojarzę że czytałem tutaj na forum o tym posty że intro lubi się przycinać / rwać dźwięk, a wszystkie inne gry działają bezproblemowo.

W pewnym sensie każda gra z menedżerem kart pamięci też w sumie pomaga diagnozować konsolę, myślę też o grach które pokazują w opcjach przy ustawianiu klawiszologii jakie przyciski są wciśnięte - są takie? Zaznaczam że nie chodzi mi o homebrew, wiem że są apki typu 240p Test Suite do takich rzeczy, a chodzi mi o programy wydane oficjalne podczas cyklu życia konsoli.

Macie jakieś swoje typy?

Janusz

Medal of Honor :) W sumie podobny przypadek jak GT. Tutaj też intro sporo weryfikuje, no chyba że mamy model 1002, a on ze wstawkami wypada różnie nawet jak laser dobry. Szczególnie wstęp od Dreamworks z tym żołnierzykiem na księżycu zawsze wykorzystywałem do testów konsoli, choć wiadomo to testy "na oko".

Co do testowania pada to w przypadku wielu gier to długo trwa, to przebijanie się przez menu. Najlepiej wypalić to i mieć pod ręką w razie czego:
https://strefapsx.pl/jak-szybko-sprawdzic-dzialanie-pada-padtest/

Mitsu

Tekken 2 i 3 w opcjach można mapować przyciski a w practice mode wyświetlają się inputy jeśli o to Ci chodzi. Można przetestować pada w 100%. Jest też centrowanie ekranu, ale to jest prawie w każdej grze, do sprawdzenia overscan.

pawloosw

Do sprawdzania padow ja korzystalem jak Mitsu wspomina, tekken3. Gra odpala sie szybko, kazdy przycisk w padzie idzie sprawdzic w ustawieniach pada a nawet dodatkowo wibracje.
Do testowania lasera uzywalem u siebie tekkena 2 mocno porysowanego. Na niektorych konsolach wogole sie nie wlaczal, niektore klatkowaly w intrze, a niektore bez zajakniecia -laser brzytwa.

hankie

Cytat: pawloosw w Lipiec 06, 2020, 22:22Do testowania lasera uzywalem u siebie tekkena 2 mocno porysowanego.
Mam kilka demek z Niemców, które są raczej mocno zmęczone - ale nie na tyle by zdrowy laser 'szatkował' , ten nieco męczący odczyt sprawdzi laser. Także większość fmv w grach sprawdza kondycję lasera.