Chrono Cross - problem z przejsciem

Zaczęty przez ExGamer, Listopad 06, 2024, 21:00

Poprzedni wątek - Następny wątek

ExGamer

Cześć wszystkim. Słuchajcie mam nietypowy problem. Przechodzę od x miesięcy chrono Crossa w wersji PSX na konsoli PSP. Doszedłem do momentu w którym mam zebrać smocze cosie na tych wyspach.

Idę do pierwszej w moim przypadku Earth - I niestety zacząłem się. Szukałem poradników, ale ten problem nie występuje, podobnie na video w YT.

Mianowicie wskakuje w dziurę w ruchomych piaskach i brak tam tego żółwia w rogu (nie wydaje mi się że byłem na tej wyspie już wcześniej), przez co nie dostaje explosive I nie mogę uruchomić gejzera na dole. Co robię źle? Wrzucam screena że nie ma tego stworka. Na powierzchni jest 2 ziomków którzy nie mówią nic ciekawego, w pierwszym poziomie pod ziemią również dwóch i też nic nie mówią. Wg poradników na tym poziomie co na zdjęciu (sorki za jakość ale to PSP) powinien być gostek co mi coś da no i też żółw. A go nie ma.

Wysłane z mojego moto g72 przy użyciu Tapatalka

alf

Ja bym powiedział, że to może być glitch.

Jest możliwe, że:
- podczas swojej rozgrywki zrobiłeś coś w niewłaściwej kolejności albo coś nieprzewidywalnego co sprawiło że to czego się spodziewasz się nie pojawia
- jeżeli obraz gry na Twoim PSP nie pochodzi z oficjalnej dystrybucji na PSN, to bym obstawiał że gra nie działa na PSP tak samo jak na PSX, stąd glitch

Jak masz kilka slotów sejva to wczytaj jakis starszy i dojdź do tego momentu raz jeszcze.
Jak masz możliwość to zdumpuj sejv i przenieś go na karte pamięci PSX. Uruchom tę samą grę na PSX, wczytaj sejva i zobacz czy problem występuję. Alternatywnie zamiast PSX spróbuj emulatora na kompie i tam wczytaj ten sejv.

ExGamer

Udało się. Okazuje się że żeby another działało - wszystkie czynności należy wykonać w Home. Ot i cały problem. XD dzięki

alf

Cytat: ExGamer w Listopad 07, 2024, 11:22
Okazuje się że żeby another działało - wszystkie czynności należy wykonać w Home

A teraz napisz to po polsku bym też zrozumiał o co chodziło. Co to jest another i Home i czemu jedno piszesz z małej litery a drugie z dużej?

ExGamer

W Chrono Cross istnieją dwa światy Another World i Home World. Przechodzi się pomiędzy nimi w Opassa Beach używając kamienia. Działania w jednym ze światów mają wpływ na to co jest dostępne/dzieje się w drugim. Tak było w moim przypadku, żeby wykonać zadanie w jednym świecie trzeba najpierw jakby "przygotować się" (a w zasadzie otoczenie) w drugim.

Wielkość liter to kwestia autokorekty ;)