Dwa różne opakowania Multi Tapa SCPH-1070?

Zaczęty przez Janusz, Czerwiec 01, 2018, 14:26

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Multi Tapa o oznaczeniu SCPH-1070 kojarzą myślę wszyscy, a zobaczyć go możecie w pełnej krasie oczywiście od wielu lat na stronie głównej Strefy www.strefapsx.pl/multi-tap-scph-1070/

Niedawno kupiłem sobie mniej zajechany egzemplarz, który zaskoczył mnie i to bardzo. Chodzi o jego opakowanie, które w kilku elementach odbiega od mojego wcześniejszego egzemplarza.

Jak widać oba pudełka mają odrobinę inne grafiki, szczególnie te boczne, znaczek TM zastąpiono przy logotypach R, a ponadto z tyłu opakowania zaktualizowano grafikę ze schematem podłączenia i usunięto zwykłego pada na rzecz Dual Shocka.

Na początku pomyślałem, że to może jakaś reprodukcja, ale na moje oko jest za dobrze wykonana. Druga myśl to podróbka, wszak nawet i w tamtym czasie podrabiano oryginalne, tekturowe opakowania akcesoriów, mam nawet jedno takowe, ale to jak na podróbkę jest aż za dobrze wykonane, w sensie wszystko ma dopracowane bardziej niż oryginał, a w niczym nie odstaje. Jak się bliżej przyjrzymy zdjęciom Multi Tapa to dostrzeżemy, że na tym pudełku umieszczono chyba jego jaśniejszy wariant, a więc ten od PS one, który do tej pory byłem przekonany był sprzedawany jedynie w blistrze.

Ciekawe jestem, czy ktoś może spotkał się z takim wydaniem jeszcze? @kris82l coś wiesz na ten temat?

Z jednej strony zalatuje to jakąś kombinacją, z drugiej nie zdarzyło mi się żeby podrobione opakowanie było lepiej dopracowane niż oryginał. Intuicja mi podpowiada, że coś takiego mogło trafić do sprzedaży. Jak wiadomo Multi Tap z tych pierwszych akcesoriów, poza podstawowymi, był najbardziej żywotny i najdłużej sprzedawany. Sony mogło w pewnym momencie zrobić jego zaktualizowany rebranding, który mógł wejść na równi lub przed sprzedażą wersji w blistrze. Sprawy nie ułatwia jednak fakt, że w środku miałem klasyczny, szary wariant, a nie ten od PS one... W środku jest też instrukcja, a właściwie różowa karteczka, która również wygląda na oryginalną. 

hankie

Te zdjęcia na 'lepszym' boxie wydają mi się nieco prześwietlone :P Ale nie rzucam niecnego światła podróbki, bo takiego diwajsa nie miałem.

kris82l

Nie miałem styczności z europejskimi pudełkami multitapa, jakoś nie chce mi się wierzyć że to pudełko od wersji do PsOne, jeśli pudełko powiedzmy jest od tego właśnie urządzenia co posiadasz to odpowiedź najdziesz po rozkręceniu multitapów, "flaki" zdradzą czy to oryginał czy podróba, jednak to zależy czy nikt nie wsadził inny egzemplarz  w pudełko :)

Janusz

Akurat Multi Tap jest na pewno oryginalny, choć jak wspomniałeś mógł być wrzucony do pudełka później.

kris82l

Kartonik mogli odświeżyć graficznie, choć rzadko zdarzało się to w przypadku akcesoriów, jednak z Sony to nigdy nie wiadomo. Myślę że trzeba zwrócić uwagę na aukcje u nas jak i za granicą i wtedy wyjdzie wszystko, jak w przypadku niedawnego nieporozumienia z adaptorami :) wcześniej nikt nie przykładał większej uwagi, choć temat dość ważny w PS2.

Janusz

No właśnie, jakbyście widzieli cos takiego kiedyś gdzieś to dajcie znać. Sam też będę szukał.

Janusz

Quake96

Po mojemu faktycznie to odświeżone pudełko.

Pamiętajmy, że SONY w pewnym momencie zmieniło oznaczenie "TM" na "(R)", co widać choćby w biosie PSone.