Vita - wasze ulubione tytuły, najlepsze gry.

Zaczęty przez Mr.Q, Styczeń 20, 2021, 13:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

G-R-Z-E-C-H

Tak czytam wasze typy i nachodzi mnie myśl, że Vita oferuje głównie gry dostępne również na stacjonranych konsolach. A więc można je ograć na takim PS4 wygodniej i w lepszej jakości. Czy tak jest w rzeczywistości?

Ostatnio skusiłem się na tą konsolkę pod wpływem chwili, ale po krótkiej zabawie odłożyłem ją na półkę i tak sobie leży nie ruszana:/ Chciałbym się do niej przekonać, ale jak wiem, że mogę w coś pograć na PS4,to wybieram tą opcję bo tak po prostu bardziej lubię. Czy Vita ma jakieś warte uwagi exclusive'y nie dostępne na stacjonarkach Sony?

Manifesto

Cytat: G-R-Z-E-C-H w Marzec 17, 2023, 11:45Tak czytam wasze typy i nachodzi mnie myśl, że Vita oferuje głównie gry dostępne również na stacjonranych konsolach. A więc można je ograć na takim PS4 wygodniej i w lepszej jakości. Czy tak jest w rzeczywistości?

Tak jest obecnie, lecz kiedyś było zgoła inaczej. Vita miała mnóstwo gier na wyłączność. Później, gdy Sony przestało wspierać sprzęt to stopniowo te exy traciły swój status, coraz więcej gier portowanych było na PS4. Paradoksalnie to właśnie te porty, które ograłem na PS4 skłoniły mnie do zakupu Vity (konsola ma mnóstwo fenomenalnych visual noveli a te lepiej wchodzą w wersji przenośnej, więc kwestia wygody to sprawa indywidualna). Na Vicie została już garstka exów, np. z poniższego zestawienia (choć Persona 4 Golden jest już na innych platformach i nie wiem czy niektóre inne tytuły w końcu nie dostały portów).

https://altarofgaming.com/best-playstation-vita-exclusive-games/

Dla mnie Vita to sprzęt szczególny i jeśli kiedyś będę wyprzedawał swoja grową kolekcję (na pewno prędzej czy później, bo do grobu jej przecież nie wezmę) to Vitę i gry na nią los ten spotka najpóźniej.

G-R-Z-E-C-H

Dzięki za odpowiedż @Manifesto.
Może jakimś kluczem w doborze gier będzie to, że dany tytuł był wydany pierwotnie na Vitę.
Na pewno mam zamiar spróbować trochę na niej pograć - może oczaruje mnie na tyle, żeby ze mną zostać.