Zakup PSP

Zaczęty przez G-R-Z-E-C-H, Listopad 28, 2015, 13:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

G-R-Z-E-C-H

Wpadłem na genialny pomysł kupna sobie PSP. Jednak w ogóle nie znam się na tej konsoli :(
Wiem, że na pewno odpada PSP Go ze względu na bardzo okrojoną funkcjonalność. Czy mógłby mi ktoś jasno powiedzieć, który model najlepiej kupić i na co zwracać uwagę przy poszukiwaniach?
Chcę na nim odpalać oryginalne gry i łączyć się z PSN, więc chyba nie może być zbanowane? (PSP są w ogóle banowane?)
Będę wdzięczny za odpowiedź jakiegoś fachowca tej platformy.

Hycuś

Fachowcem w tej materii nie jestem, ale może pomogę :). Chyba najlepszy model to slim 3004. Co do PSN to połączysz się tylko i wyłącznie przez komputer kablem. Bezpośrednio z PSP tego już nie zrobisz. Zamknęli tę opcję. PSP banowane raczej nie były, bo rozgrywki przez internet jakoś mega popularne nie było (mogę się mylić).

P.S Ja mogę mieć ewentualnie na sprzedaż łądny egzemplarz z pudełkiem i wszystkimi instrukcjami (PRIV)

G-R-Z-E-C-H

A czy na PSP dalej są trofea?

Hycuś

Ja na PSP próbowałem się zalogować ale nie ma takiej możliwości, mimo podłączenia do internetu. Czytałem by pograć w gry z PSN trzeba podpiąć PSP do komputera przez kabel. Na żadne trofea nie natrafiłem. Konsola utraciłą wsparcie. Jedynie można na niej pograć w gry z UMD albo przerobić konsolę i grać w gry z PS1 :)

eloiasia1

Model 3000 to chyba najlepszy wybor, w odroznieniu do pierwszego ma tez mozliwosc podlaczenia konsoli do tv, jak bys mial ochote pograc na duzym ekranie. Dla mnie na wszystkich modelach psp jest ciezko grac, mam jakies skostniale lapy :) ale na psp Go to juz jest wogole masakra. Wiem ze jest mozliwosc podlaczenia pada od ps3 przez jakies homebrew, ale nigdy sie w to niebawilem.
Miedzy modelem 1000/2000 i 3000 jest tez roznica jezeli chodzi o ekran, w rzeczywistosci ten od 3000 mial byc lepszy i bardziej responsywny, niestety ekran ma czasem problemy z odswiezaniem, pojawia sie na nim dziwny efekt mgly czy smuzenia ale nie jest to az tak bardzo widoczne, wlasciwie za czasow kiedy mialem ten model to jakbym tego w niecie niewyczytal to chyba bym.tego sam niedostrzegl :)

Janusz

Popieram przedmówców. Sam sporo czytałem o PSP zanim kupiłem swój model i muszę przyznać, że z tego co wyczytałem najlepiej brać PSP 3004. Według mnie pomimo niektórych opinii konsolka ma chyba najlepszy ekran, zresztą tu różnic zbyt wielu nie zobaczysz. Poza tym jak w przypadku późnych modeli PSXa, masz jakąś szansę, że im późniejszy model tym będzie mniej zajechany. Wydaje mi się, że już na starcie może opuścić 1000 - bo jest duży, nieporęczny i w zasadzie już nie opłaca się go kupować, no chyba że ktoś chce wszystkie rewizje. Model 2000 nie jest zły choć ja wolałem nowszy i wybrałem 3000, a właściwie 3004. PSP Go odpada bo to raczej jako ciekawostkę można kupić, a nie do grania. Jest nieporęczna i do tego na tej konsoli doskonale widać że jeszcze nie czas na cyfrową dystrybucję z którą nigdy nie wiadomo jak będzie. Bo jak wspomniał Hycuś Sony olało PSN na PSP. Chyba można z niego korzystać, ale za pośrednictwem PCta.

Jest jeszcze ten ostatni model PSP Street - jest to ostatnia rewizja, typowy model ekonomiczny tzn. wywalono w nim coś co uznano za zbędne, chyba nie ma wifi, mikrofony i ma głośnik mono, ale tu musisz do czytać. Największa różnica to obudowa konsoli. O ile w 3004 jest lśniąca o tyle w Street jest matowa. Jest to lepsze rozwiązanie bo nie widać paluchów na każdym kroku, ale ja miałem wrażenie mając tę konsolę w ręku, że to jakaś chińska podróba bo podobnie jak w ostatnim modelu PS2 ten plastik szału nie robi.

Brałbym więc model 3004 w jak najlepszym stanie. Mi się marzy od dawna biały i może kiedyś sobie sprawię bo wygląda obłędnie, nie widać aż tak rysek i paluchów. Na zdjęciach patrz dobrze na to jak wygląda okolica analoga, czy nie jest wytarta itp. Wiem, że chcesz grać na oryginałach, które zresztą kosztują grosze i to hity, więc konsolka jest idealna, ale akurat w przypadku przeróbka się przydaje bo jest masa homebrew - wiele aplikacji poszerzających możliwości konsoli i co najważniejsze możliwość grania w gry z PSXa na PSP. Pamiętam jak byłem zaskoczony jak dobrze to działa, choć wiadomo że do końca legalne to nie jest. Możesz też dopytać o to jak długo bateria trzyma, ale i tak proponuję od razu kupić jakąś na zapas bo w PSP dość szybko się wyczerpuje.

Mitsu

Sam kupiłem 3000 bo z Wikipedii można wyczytać ze jest to najbardziej wypasiona wersja i ma ulepszony ekran. Jednak grałem tez na psp 2000 kolegi i tez wrażenia były super i większej różnicy nie widzę. Fata widziałem i rownież jest do zaakceptowania jednak jest  większy i cięższy. Odradzam psp GO i street bo na GO nie można odpalać płyt, a street to odchudzona biedna wersja złożona z magazynowych odpadów . Polecam wybrać jakiś droższy zadbany egzemplarz i samemu na żywo oglądać przed zakupem bo ten sprzęt jest przenośny a co za tym idzie szybko sie rysuje i uszkadza. Jest pełno egzemplarzy z połamana tacka i brakiem klapki. Warto zwrócić uwagę czy długo był użytkowany bo bateria może rożnie trzymać. Pozdrawiam

Pley

Ja do PSP podchodziłem jak pies do jeża bo to była moja pierwsza konsola Sony. Dużo czytałem, ale jeszcze więcej  testowałem.

I o dziwo mam całkowicie inaczej niż moi przedmówcy- preferuje model FAT (i żeby było śmieszniej- kupiłem FATa, którego wymieniłem na... FATa, ale w innej wersji kolorystycznej :D ) ze względu na masę i "dupę".

Konsola świetnie trzyma się w dłoni (przez w/w tyłek), a obraz w porównaniu do np modelu 3004 jest mniej nasycony barwami ciepłymi i ma deko mniejszy kontrast. W moim mniemaniu taki obraz mniej męczy wzrok, co jest dla mnie ważne bo od paru lat noszę okulary i bardzo szybko męczą mi się oczy.

Jednakowoż nie obejdzie się bez wad; Konsola jest najwolniejsza z wszystkich modeli PSP. Granie w takie tytuły jak GTA VCS może trochę irytować (czas ładowania gry i doładowywanie mapy w trakcie rozgrywki), a napęd jest bardziej słyszalny.

Nie ma też możliwości połączenia do TV, ale osobiście uważam to za bajer, z którego i tam bym nie korzystał bo nie po to kupiłem handhelda, żeby grać na TV :).

Generalnie decyzja należy do Ciebie, ale ja polecam FATkę.

Na zdjęciu porównanie kolorystyki ekranów FATki i 3004

Gracz lubi grać :)

G-R-Z-E-C-H

Dziękuję wszystkim, którzy wypowiedzieli się w temacie. Trochę mi się dzięki wam rozjaśniło i będę skłaniał się ku modelowi 3004.

G-R-Z-E-C-H

Szanowni koledzy/szanowne koleżanki,
dzisiaj nabyłem swój egzemplarz PSP 3004 - zgodnie z sugestiami. Jestem w trakcie poznawania sprzętu, ale już wiem że chcę zainstalować "przeróbkę",co by mieć możliwość grać w tytuły z Szaraka.
Czy ktoś wie czy da się to ogarnąć samemu, co zainstalować itp.?

Hycuś

Podłączam się do pytania. Sam od dawna przymierzam się do dokonania przeróbki :)

AdrianKonin

https://pebx.pl/t/tut-jak-latwo-i-szybko-przerobic-psp-z-softem-powyzej-6-0-6-60.1087808/

Ja z tego tutaj poradnika korzystałem nic skomplikowanego :) Niestety nie znam minusów tej przeróbki bo brata konsola była przerabiana z tego poradnika.

Natomiast moje psp (fat) przerobiłem poprzez wgranie tak zwanego chickena, jedyny minus tego to że z playstation store nie mogę korzystać ;/

https://pebx.pl/t/przerobka-psp-5-03-mhuspeed-v3-chickhen-r2-podpisany-5-03-prometheus-4.797947/

Janusz

Przeróbka PSP jest banalnie prosta. Jedyna kwestia do rozpatrzenia to czy chcesz trwałą czy nietrwałą. Instalowałem tą i tą i po czasie wolę jednak nietrwałą. Kilkanaście sekund na jej odpalenie w razie potrzeby mnie nie zbawi, a bez niej zachowuję oryginalny soft. Ostatnio przerabiałem 1004 według tego poradnika http://e-1004.blogspot.com/2012/08/w-tym-poradniku-pokaze-wam-jak-atwo-i.html Powinien do 3004 też zadziałać, a jak nie to takowych jest masa w necie.

G-R-Z-E-C-H

Możesz rozwinąć temat różnicy pomiędzy trwałą i nietrwałą?
Ja generalnie chciałbym, żeby soft wyglądał jak oryginał, tylko nie był taki ograniczony. Tak jak pisałem wcześniej,
podstawową funkcją ma być dla mnie odpalanie gier z karty, emulacja szaraka. Dodatkowo chciałbym zainstalować jakiś emulator NESa, SNESa, Amigi...
Totalnie nie mam pojęcia czego potrzebuję w tym celu ;)

mattek

Przeróbka trwała to taka, która po wyjęciu baterii dalej pozostanie nienaruszona. Do niedawna operacja ta możliwa była tylko na wszystkich konsolach FAT oraz pierwszych 200x, z powodu braku luk w zabezpieczeniach. Aktualnie, dzięki kreatorowi Infinity, trwały soft można postawić na wszystkim poza wersją Street (jak na razie). Odradzam jednak ten typ przeróbki, ponieważ w przypadku złapania bricka przez konsolę (późniejsze 200x i nowsze), a jest to całkiem możliwe, będzie ona nie do odratowania. Nietrwały soft można przywrócić w kilkanaście sekund, a wyłączać PSP przecież nie ma sensu :D Polecam zainstalować najpierw 6.60 od Sony, ponieważ 6.61 nie wnosi praktycznie nic, a może być problem z kompatybilnością hombrew i innych pluginów. Następnie na to PRO-C Fix3.