Zakup PSP

Zaczęty przez G-R-Z-E-C-H, Listopad 28, 2015, 13:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

alf

Cytat: trikmen w Kwiecień 10, 2018, 09:59
W dobie smartfonów, na których można grać w przeróżne, czasem i fajne gry

Właśnie to jest problem smartfonów - można grać w przeróżne gry, które tylko czasem "są i fajne".
Do tego weź pod uwagę brak mechanicznych przycisków w smartfonach i pozostaje Ci zatem tylko sterowanie dotykiem które jest mało precyzyjne w bijatykach, chodzonych strzelaninach czy symulatorach.
Sporo gier na smartfony to tytuły z maksymalnie uproszczonym i ubogim sterowaniem - czyli klocki, diamenty, przesuwanie jakichś pierdół, czasem strategie czy proste wyścigówki.

Zdarzało się, że portowali naprawde fajne tytuły z konsol, no ale też raczej tylko takie gdzie sterowanie jest maksymalnie uproszczone - np. Phoenix Wright: Ace Attorney.

hankie

@DJ Trikmen,

na telefonach nie ma tak rozbudowanych, samodzielnych gier, z racji na specyfikę sprzętu gry są zazwyczaj upraszczane - no i oczywiście naładowane mikrotranzakcjami. Na PSP wyhaczasz grę za dyszkę czy dwie i masz wiele godzin zabawy bez dodatkowych kosztów.

Wpadaj i daj o sobie znać na:
http://strefapsx.pl/forum/dzial-strefowiczow/przedstaw-sie/, o ile nie chodzi Ci tylko o reklamę ;) i witaj na pokładzie.

nwc

Ahhh stare czasy, pierwszą fatke ( w wersji z Value Pack ) przerabiał mi gość Baterią Pandory i Magiczną Kartą, to były czasy! :D W ogóle na PSP zarobiłem trochę, konsolki super się sprzedawały, szczególnie po przeróbce cena szła 100zł do góry, a allegro nie blokowało takich aukcji kiedyś :D ale i gry fajnie szły. Do sedna, moja ulubiona to PSP200X, fat zbyt ciężki, 4 lata temu trafiały mi się wypalone pixele już w nich, jedyny plus to sterowanie muzyką z pilota. Ekran z 300x mi nie podchodzi, GO to zero wygody, a street okrojona. Gdybym miał teraz kupić i używać to tylko 200x, w ostateczności 300x.

alf

Cytat: nwc w Kwiecień 12, 2018, 00:40
Ekran z 300x mi nie podchodzi. Gdybym miał teraz kupić i używać to tylko 200x, w ostateczności 300x.

Dlaczego ekran z 300x Ci nie odpowiada ... ?
Ja mam doświadczenie tylko z 200x, ale czytałem że w 300x montowali podobno najlepsze wyświetlacze - lepsze kolory, większy kontrast. Nawet się zastanawiałem swojego czasu czy się nie upgrade'ować do tego modelu.

hankie

Cytat: alf w Kwiecień 12, 2018, 08:31
Cytat: nwc w Kwiecień 12, 2018, 00:40
Ekran z 300x mi nie podchodzi. Gdybym miał teraz kupić i używać to tylko 200x, w ostateczności 300x.

Dlaczego ekran z 300x Ci nie odpowiada ... ?
Ja mam doświadczenie tylko z 200x, ale czytałem że w 300x montowali podobno najlepsze wyświetlacze - lepsze kolory, większy kontrast. Nawet się zastanawiałem swojego czasu czy się nie upgrade'ować do tego modelu.

Miałem tak samo! Akurat już w pierwszych kontaktach z FATem - ekran sprawny w 100% - rzuciło mi się w oczy smużenie (ultra widoczne przy białych krawędziach na czarnym tle) i słaby kontrast. Ale akurat PSP slim nie kupował już, może raczej nawet jakbym miał hajsy - pokombinowałbym z młodszą siostrą PSP.

nwc

Generalnie to rzecz gustu mnie po prostu męczyły te jaskrawe kolory w 300X

Chmielpiwny

Zakupiłem  (a w zasadzie dostałem prezent od żony) model 3k i jestem zadowolony :)

Gra się całkiem spoko, jedyny minus w zasadzie to brak połączenia z WiFi w domu, ale tego totalnie nie potrzebuję, wiec luzik. Póki co nawet w przerabianie mi się nie chciało bawić, stwierdziłem, że za dużo roboty jak na obecną chwilę.

Reasumując jestem szczęśliwym posiadaczem PSP,  dzięki temu forum :)

hankie

Chmielu,
radości i szczęścia i małą Sony :) Czekamy na rozwinięcie w wątku kolekcji. Pochwal się grami :)

PS Przeróbka nie jest nic a nic trudna i nie zajmuje dużo czasu (np wololo.net), nic nie nakreślamy.

Chmielpiwny

https://imgur.com/Zdd24rY to mój taki start pack :) część była razem z PSP, część dokupiłem :)

Chains of Olympus już za mną, teraz katuje Asska, który nie jest wcale taki zły jak go w necie opisują.

Co do przeróbki - nie mówię nie, po prostu na razie nie mam czasu, ani głowy do tego.

Quake96

Starter Pack całkiem mięsisty :)

Assasins Creed jest wręcz genialne! Patrząc z perspektywy czasów i konsoli, to gra jest świetna. Aż żal, że nie sportowano tego na PS2. Ukończyłem ją całą z wielką przyjemnością.

Obadaj koniecznie GTA LCS i VCS (CW możesz odpuścić) i Tekken Dark Ressurection. Bardzo dobrze wykonane gry :)

Chmielpiwny

Dokładnie tak - biorąc pod uwagę możliwości konsoli jak na owe czasy to gra jest genialna :)

Dzięki za tytuły - pewnie niedługo na nie zapoluje. Dodatkowo ogromnym plusem PSP są ceny gier - niesamowicie niskie :)

adikropkaer

Przeróbkę warto zrobić chociażby ze względu na możliwość emulacji psx, która jest wbudowana. Są nawet do ściągnięcia gotowe romy, wtedy nie trzeba samemu bawić się z programami. No i do tego emulacja innych konsol m.in. NES, SNES itd. Sam używam nietrwałej przeróbki do emulacji, nie trzeba ingerować nic w konsoli, wrzucasz plik i odpalasz. Co do ceny gier - są tak niskie, że nawet zostawiłem sobie gry w które nie chcę grać, bo nie opłaca się tego sprzedawać za 4 zł.

hankie

Ja mam  przeróbkę głównie po to by zgrywać gierki w które gram na bieżąco na kartę i by nie używać UMD. Z karty nieco szybciej i dłużej nieco bateria trzyma ;)

Krzemień

Emulator gba na psp jest świetną rzeczą, zgrywasz tylko na kartę i voila!  8)

hankie: Krzemieniu - używaj proszę znaków interpunkcji i polskich czy dużych znaków