Zakup i instalowanie legalnych gier na PSP w 2026 roku

Zaczęty przez Czarny Wilk, Luty 06, 2026, 09:54

Poprzedni wątek - Następny wątek

Czarny Wilk

Od pięciu lat gram na PSP w jedną grę (Persona 2: Eternal Punishment). Wydaje mi się że w tym roku w końcu uda się ją skończyć, więc postanowiłem zgrać na konsolę trochę rzeczy z PS Store. Ależ okazało się to przygodą!

Żeby wgrać na PSP legalnie kupioną grę w 2026 roku, należy:

1. najpierw w ogóle tę grę kupić. A do tego potrzebujemy PS3, jest to wedle mojej wiedzy ostatni sprzęt na którym wciąż możemy kupować cyfrowe gry na PSP. Na PS4 się nie da, na PS5 się nie da, na PC się nie da, na samym PSP też się nie da. Tylko PS3.

2. Żeby zalogować się na PS3 do PS Store, potrzebujemy specjalnego hasła, oddzielnego niż nasze standardowe hasło do PSN. Do jego ustawienia potrzebujemy peceta albo telefonu.

3. Jak już się zalogujemy, to wciąż nie możemy tej gry kupić. Musimy najpierw doładować konto - czego nie da się zrobić z poziomu PS3. Musimy kupić zdrapkę z kodem doładowującym i wprowadzić kod za pomocą PS4, PS5 albo desktopu.

4. Jak już mamy doładowane konto PSN funduszami i jesteśmy zalogowani do PS3, to wreszcie możemy kupić upragnioną grę!

5. No to teraz musimy ją zgrać na PSP. Nie da się już tego zrobić łącząc konsolę kablem z pecetem czy PS3 - zostaje jedynie połączenie z wifi.

6. Problem w tym, że PSP nie obsługuje współczesnych wifi. Musimy albo wykombinować skądś kilkunastoletni router, albo zrobić smartfonem hotspot pozbawiony jakichkolwiek zabezpieczeń.

7. Jak już mamy hotspota, to w końcu możemy połączyć PSP z siecią i się załogo... nope. Znowu potrzebujemy specjalnego hasła, analogicznie jak w przypadku punktu drugiego dla PS3.

8. Jak już zawczasu doładujemy konto na PSN, ustawimy specjalne hasło logowania na PS3, kupimy grę za pomocą PS3, ustawimy hotspota w telefonie, ustawimy specjalne hasło logowania w PSP i się zalogujemy - możemy wreszcie pobrać i zainstalować grę! Trwa to jakieś pół godziny dla zajmującego 400 megabajtów klasyka z PS1.

9. Po pobraniu gry istnieje około 60% szansy że dane się uszkodziły i dany tytuł się nie uruchomi. W takim wypadku trzeba pobieranie zaczynać od nowa.

10. Przy okazji uszkadzania danych część z nich zaśmieca kartę pamięci nawet po usunięciu, więc po kilku takich rundach trzeba sformatować całą kartę pamięci i zabawę zaczynać od nowa.

Just Sony things :D

Janusz

To już była niezła przeprawa 4 lata temu jak opracowywałem te dwa materiały:

https://strefapsx.pl/ps-plus-premium-klasyki-ps1/
https://strefapsx.pl/klasyki-playstation-plus-na-ps4-ps5/

W sumie podobnie to wyglądało, chyba najsprawniej to szło przez Vitę, ale tam mimo zakładki brakowało sporo Klasyków, które są na PS3.

Z tym hasłem i połączeniem przez wifi to szło to ogarnąć jakoś, tylko bij zabij nie pamiętam. Chyba faktycznie coś zmieniałem w ustawieniach routera wyłączając jakieś zabezpieczenie.

Aż chyba z ciekawości sobie coś kupię.

W sumie patrząc na to wszystko to i tak cud, że Sony jeszcze tego wszystkiego nie zablokował i dla PSP i Vity i PS3, choć to kwestia czasu.

Czarny Wilk

CytatW sumie patrząc na to wszystko to i tak cud, że Sony jeszcze tego wszystkiego nie zablokował i dla PSP i Vity i PS3, choć to kwestia czasu.

Ja mam teorię, że trzymają to przy życiu tylko po to, żeby jak już za te sto tysięcy lat wprowadzą normalną pełną wsteczną kompatybilność w którymś kolejnym PlayStation, to te gry były pod ręką, gotowe do udostępnienia. Będą mogli się chwalić że od razu na start setki tytułów dostępne, tacy jesteśmy dobrzy.

hankie

Cytat: Czarny Wilk w Luty 06, 2026, 09:546. Problem w tym, że PSP nie obsługuje współczesnych wifi. Musimy albo wykombinować skądś kilkunastoletni router, albo zrobić smartfonem hotspot pozbawiony jakichkolwiek zabezpieczeń.
Podstawa w  routerze to tryb 802.11b/g (mieszany) labo wręcz 'b' oraz szyfrowanie WPA-PSK lub WPA2-AES (czasem WPA2 powoduje błędy, wtedy chyba WPA).

Problem w tym, że najtańsze popularne współczesne routery mogą nie mieć w panelu konfiguracji takych starych opcji xD

Cytat: Czarny Wilk w Luty 06, 2026, 10:07Ja mam teorię, że trzymają to przy życiu tylko po to, żeby jak już za te sto tysięcy lat wprowadzą normalną pełną wsteczną kompatybilność w którymś kolejnym PlayStation, to te gry były pod ręką, gotowe do udostępnienia. Będą mogli się chwalić że od razu na start setki tytułów dostępne, tacy jesteśmy dobrzy.
Też z koleggami gadałem, ze to po prostu zaniedbanie, przypadkowo tego nie wykosili ;) Dane gier niech będą na serwerze, do usług sieciowych, chmurkowych.

Janusz

A to nie było tak, że PSP czegoś nie trawi w hasłach też do PSN? Jakiś znaków? Nie wiem czy nie musiałem hasła zmieniać. W sumie fajny materiał na główną by był, aż sprawdzę.

Też mam przeczucie, że jedyną szansą dla PS6 jest danie jej pełnej wstecznej kompatybilności - bo młode pokolenie już nie potrzebuje stacjonarnych konsol, a cyfra za moment czy usługi growe w kolejnej generacji staną się standardem. Takie PlayStation All in One domknie pewną historię i epokę.

PS. Co do cytatów to używamy angielskich tagów lub łatwiej na dole. Jak się zaznacza fragment to się pojawia dodatkowe okno, choć czasem czynność trzeba powtórzyć bo nie zaskoczy :)

killy9999

Czytałem kiedyś jakieś AMA z byłym pracownikiem Sony związanym z Vitą i on twierdził, że ubijanie sklepów wynika przede wszystkim z problemów z utrzymywaniem zabezpieczeń w starych systemach płatności.

Cytat: Janusz w Luty 06, 2026, 10:14A to nie było tak, że PSP czegoś nie trawi w hasłach też do PSN? Jakiś znaków?
Nie, to ponownie kwestia bezpieczeństwa: stare systemy niewspierające aktualnych standardów bezpieczeństwa mogą być źródłem wycieku hasła (bo na przykład za słabe szyfrowanie). Dlatego generuje się dla nich unikalne hasło dające ograniczone uprawnienia. Na takiej samej zasadzie GMail zmusza do wygenerowania unikalnego hasła aplikacji, jeśli chce się ściągać pocztę klientem pocztowym niewspierającym uwierzytelniania OAuth2.

Mcin

To co pan powyżej -> masz sklep na starej technologii, który generuje jakieś znikome obroty (niech to będzie 100000 K USD w skali świata - dla korpo to jak splunąć) i nie dość, że nie możesz włączyć współczesnych standardów szyfrowania czy uwierzytelniania, to jeszcze sprawdź i śledź, czy nie masz jakichś luk w kodzie w innych miejscach, gdzie te 15 lat temu to możliwości "łamania" były inne - jak się tym interesowałem ,to w modzie był fuzzying, czyli napierniczanie przypadkowymi żądaniami i sprawdzanie, czy coś wyjdzie, teraz pewnie popsucie strony na 15 letnim frameworku to kwestia podniesienia ceny ramu jeszcze trochę odpowiedniego zapytania do AI chata. Aha, płać za licencję baz danych czy też systemów, jeśli czegokolwiek nie zrobiłeś zawczasu na open source.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Wawrzino

Podziwiam wytrwałość, ja bym już dawno na twoim miejscu założył piracki kapelusz. Bo jak wiadomo piractwo to nie kwestia ceny, a wygody.

Trzyzet

Cytat: Czarny Wilk w Luty 06, 2026, 09:546. Problem w tym, że PSP nie obsługuje współczesnych wifi. Musimy albo wykombinować skądś kilkunastoletni router, albo zrobić smartfonem hotspot pozbawiony jakichkolwiek zabezpieczeń.

Wrzucałem na forum już sporo czasu temu patcha do PSP który podmienia stary WPA na WPA2 co umożliwia podłączanie się do współczesnych sieci wifi.