Wymiana obudowy w PSP 3004

Zaczęty przez mariusz391, Lipiec 16, 2020, 14:14

Poprzedni wątek - Następny wątek

mariusz391

Witam
W ostatnim czasie wyjątkowo dużo gram na PSP, i jakoś tknęło mnie żeby wreszcie wymienić w nim obudowę i nie wkurzać się na wszechobecne rysy.
Początkowo miałem zamiar wymienić tylko przedni panel, ale jak tak Aliexpress przegladałem to aż nagrałem ochoty by zmienić tą standardową palcujacą się czerń na inny kolor.
I teraz pytanie do was, bo o ile przedni panel wymienić to żaden problem (ściągałem go już raz by wyczyścić ekran i krzyżaka), tak zgodnie z tym poradnikiem
http://www.embiznes.pl/sony-psp/hardware-psp/rozkrcanie-psp-slim-3000/
Wymiana tylnego panelu i klapki UMD wygląda jak jakiś koszmar dla gościa co ma dwie lewe ręce do elektroniki. Ktoś z was wymieniał tył i potwierdza że trzeba zrobić aż tyle rzeczy by się do niego dobrać? Czy może jednak jest to prostsze? Bo jeśli nie to biorę sam przód i tyle, to co najważniejsze czyli rysy na ekranie będą załatwione  ;)

Mitsu

Wyciągałem płytę główna żeby wymienić kondensator i tak, to jest dużo roboty. Sam spędziłem pare godzin, na raty a jakieś tam doświadczenie z elektronika mam. Umd nie rozkręcałam ale generalnie powodzenia. Dużo jest elementów na styk, na jakimś lekkim kleju, składane na kanapkę, w określonej kolejności itd. Jak nie lubisz się bawić w takie tematy to lepiej sobie kup inna w lepszym stanie a ta sprzedaj. Inna kwestia to jakość zamienników obudowy z Chin.

mariusz391

Czyli jednak, więc zamawiam u chińczyka tylko przedni panel. Co do jakości to też słysząłem że jest ,,różna'' ale z drugiej strony 30 zł to są pieniądze które jestem w stanie zaryzykować. Jak będzie całkiem do dupy to trafi do szuflady i tyle :P

mariusz391

No i proszę, ale te chińczyki szybkie się zrobiły
Przedni panel przyszedł i przedstawia się następująco

A tak po założeniu

A co do jakości w tym konkretnym przypadku?
Z jednej strony jakość plastiku moim zdaniem nie odbiega w jakiś znaczacy sposób od oryginału, ale fakty są 2
Po pierwsze od razu rzuca się w oczy że napis Sony i PSP są zrobione krzywo
Po drugie podróbka musi mieć o parę mikronów inne wymiary w otworach, szczególnie tych dolnych bo guziki czuć pod palcami że inaczej pracują. Pewnie kwestia przyzwyczajenia, tym bardziej że jakoś szczególnie dużo się ich nie używa. Za to nowy piękny ekran bez rys rekompensuje to z nawiązką ;)
Więc w kategorii cena/jakość moim zdaniem wypada to całkiem nieźle, i jak ktoś podobnie chce odświeżyć ekran jest to niegłupia propozycja

Stall

Kupowalem kiedys PSP na Olx i na zdjeciach ktore podeslal mi sprzedajacy byly male ryski na wyswietlaczu widoczne pod swiatlo. Napisalem o tym sprzedajacemu, ktory powiedzial ze je wypoleruje. I faktycznie, jak bylem konsole odebrac to rysek nie bylo na ekranie. Zaluje, ze nie spytalem jak to zrobil bo to zapewne lepsze rozwiazanie niz wymiana oryginalnego panelu przedniego na chinski.

mariusz391

Cytat: Stall w Lipiec 23, 2020, 09:15Zaluje, ze nie spytalem jak to zrobil bo to zapewne lepsze rozwiazanie niz wymiana oryginalnego panelu przedniego na chinski.
Na pewno lepszy, w końcu skoro ludzie polerują lampy samochodowe to i takie ekrany też da radę. Tylko wszystko kwestia materiałów i ... ceny.
A prawda jest taka że kupując to PSP w 2015 roku zapłaciłem 155 zł. Więc jak miałbym teraz zapłacić 100 za polerowanie to uznałbym to za średni interes, bo sam mam do takich rzeczy dwie lewe ręce. A konsola i tak dożyje u mnie emerytury więc na moje potrzeby taki chiński panel wystarcza w zupełności

Mitsu

Myśle że cała obudowę dało by się wypolerować natomiast nie ma jakiegoś powszechnego know-how, bo nikogo nie obchodzą jakieś stare konsole za 200 zł. Do lakierów samochodowych i plastików, np. lamp jest milion różnych past polerskich o rożnej gradacji.

armende

Zamiast polerować szybkę i tracić kupę czasu to nie lepiej po prostu kupić zamiennik przodu i przekleić szybkę jak reszta obudowy jest ok ? Później założyć folię ochronną jak na telefon i po problemie

Stall

PSP, które kupiłem, było białe z takimi świecącymi drobinkami à la brokat, wiec raczej nie tak łatwo o dobrej jakości front do takiego modelu. Facet dość szybko ten ekran wypolerował, wiec imo lepiej tak to zrobić jeśli się wie jak. Ekran po zabiegu jak nowy, kupiłem do niego folie na ekran z Alledrogo.

hankie

K2 ma pastę do polerowania plastików - nie wspominam nawet o droższych np Meguire. Ta K2 do plastiku mniej ścina niż np Tempo, która na plastiku  robi okręgi. Zamaskować, odtłuścić, szmatka na 2 paluszki i polerować, można uzyskać bardzo dobry efekt za grosze. Jeśli porysowany panel od radia po paście do zębów może wyglądać tak:
To dopiero dedykowanym środkiem można nieźle odpicować.

mattek

A jak sprawa ma się z napisami nadrukowanymi na takim pleksi? W mojej wieży panel wyświetlacza nałapał przez lata sporo rys i chętnie bym go wypolerował, tylko właśnie martwię się, że napisy na powierzchni plastiku również się zetrą. Chyba należałoby je zabezpieczyć taśmą?

hankie

Jeśli strach to popracuj taśmą maskującą i nożykiem - by ładnie zamaskować - dobry pomysł. Ale polerując ręcznie to musiałbyś się zapomnieć i nieco przyłożyć by zetrzeć nadruki.