PSP w 2016 > 2018 > 2021 > 2024 roku?

Zaczęty przez Quake96, Czerwiec 20, 2016, 17:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

Quake96

Witam was wszystkich :)

Tak się zastanawiam jak wygląda sytuacja PSP w obecnym roku. No bo wiadomo, że platforma wymarła lata temu, ale gości ona wśród wielu ludzi do dziś, a ciekawa biblioteka gier raczej nie daje powodów do nudy nawet po tylu latach. Jak wygląda sytuacja PSP w waszym otoczeniu? Czy niskie ceny konsol i gier według was pozytywnie wpłynęły na zainteresowanie konsolą w ostatnich kilku latach? Czy premiera PSVita mocno wpłynęła na zainteresowanie PSP? Bo o ile w moim otoczeniu o PSVita słyszy się stosunkowo niewiele to PSP nawet do dziś broni się swoją biblioteką gier i łatwą dostępnością zarówno oprogramowania jak i konsol. Osobiście jakoś nie spieszę się do Vity, bo PSP jest zdecydowanie tym czego szukałem. Ma wg. mnie bardzo dobrą i klimatyczną grafikę porównywalną z poczciwym PS2, sporo fajnych gier, w tym niemało "mobilnych" tytułów, których serie święciły triumfy na stacjonarnych konsolach SONY. Jestem dość mocno przywiązany do tej marki, więc PSP jest dla mnie naturalnym wyborem dla przenośnego grania. Ponadto fakt, że moja leciwa FATka z prawdopodobnie oryginalną baterią nawet dziś potrafi wytrzymać około 6,5h grania non-stop tylko zachęca do korzystania z tej konsolki w moich długich podróżach.

Pley

PSP jest jedną z najlepszych konsol przenośnych jakie powstały. Broniła się zaraz po premierze i broni się i teraz.
Niektóre gry wyglądają obłędnie po dziś dzień, a jak sam wiesz gier jest tyle, że nudzić się nie da.

Ja bardzo lubie tą konsole i po zakupie Vity nadal uważam ją (PSP) za lepszy sprzęt do grania.
Gracz lubi grać :)

Quake96

No właśnie, jak to jest z Vitą teraz? Są jakieś ciekawe gry? I jak z ceną gier, szczególnie używek? Bo może w tym roku kupiłbym Vitę, bo ceny tej konsoli też stają się śmieszne.

SALADYN

Coś ostatnio na forum moda na PSP się zrobiła ;)
Ceny PS Vity może i lecą na łeb i szyję ale tak naprawdę nie widzę na ten sprzęt gier dla siebie, było ich kilka ale potem doczekały się remasterów na stacjonarki i został sam Uncharted. Ogólnie to bardzo słaba konkurencja dla swojej starszej siostry i raczej sytuacja nie ulegnie zmianie w najbliższej przyszłości, jeśli więc już kupować to naprawdę okazyjnie.

Pley

Ja za Vitę w naprawdę fajnym stanie, z pudełkiem, kartą 4gb i grą Uncharted (również CiB) dałem 320zł, a w tym wliczona była wysyłka pobraniowa.

Momentami idzie kupić nawet taniej Vitę i fajnie, bo też ma parę fajnych gier, chociaż sam na wishliście mam ich bardzo mało (kupiłem ją głównie pod w/w Uncharted).

Faktycznie jest szum na PSP obecnie. Szkoda, że serwery nie żyją, bo pograłoby się online w coś :)
Gracz lubi grać :)

SALADYN

Jest aplikacja Ad-Hoc Party na PS Store, ciekawe czy jeszcze działa.

Quake96

Czyli tak jak się spodziewałem. PSP póki co zostaje jednak niekwestionowanym zwycięzcą tego pojedynku, bo pomimo dziś już archaicznej grafiki daje mnóstwo frajdy no i ma trochę gier, które nawet jeśli doczekały się remasterów na stacjonarnych konsolach to jednak dają równie dużo przyjemności na przenośnej konsoli. No i jednak w podróż ciężko zabrać takie PS3 czy PS2, a PSP z kilkoma dobrymi tytułami robi robotę. Nie ma tu problemu nawet jeśli ktoś zapatruje się na konkretne gatunki, bo niemal z każdego znajdzie się coś dobrego.

Choć z drugiej strony, dzisiaj mobilne granie przejmują tablety i smartfony co moim zdaniem jest dosyć niepokojące, bo w moim odczuciu żaden taki sprzęt nie zastąpi prawdziwej kieszonsolki.

SALADYN

Cytat: Quake96 w Czerwiec 20, 2016, 18:51Choć z drugiej strony, dzisiaj mobilne granie przejmują tablety i smartfony co moim zdaniem jest dosyć niepokojące, bo w moim odczuciu żaden taki sprzęt nie zastąpi prawdziwej kieszonsolki.

O to bądź spokojny. Już kilka lat temu wieszczono że handhledy wymrą razem z stacjonarnymi konsolami bo ludzie grają na tabletach i smartfonach które jednak zostały w swojej niszy popierdółkowatych gier na jeden raz i dosłownie morzem totalnego crapu.

Angrama

PSP jest w śmiesznej cenie, gry do niej też. Biblioteka tytułów bogata, największy problem, że te największe moim zdaniem skarby oczywiście szanują się i trzeba wyłożyć pieniądze w granicach ceny samej konsoli.

Przede wszystkim ludzie grają i doceniają PSP ze względu na gry. Tak jak pisze wyżej Saladyn, tabletowe i smartfonowe tytuły to zupełne ochłapy. Są krótkie i niechlujne. Mnie gry PSP zadziwiają, zachwycają kontynuacją złotej ery szaraka - takie mam zdanie. Smutne, że w zasadzie 4-5 lat nie pojawiają się pozycje nowe na naszym rynku. Z tego co wiem w Japonii jest inaczej (czy było inaczej jeszcze przez jakiś okres).

Dodatkowo, w przeszłosci był taki okres, w okolicach premiery Vity kiedy PSP stało się niemodne. Przynajmniej w moim kręgu tak było. Jak wiesz, że nie będzie premier, wysuwasz wniosek: konsola to trup. Teraz jest inaczej. Za takie pieniądze to żaden wstyd ją nabyć i już jest konsolą retro. Wszystko co retro jest teraz akceptowane.

SALADYN

Cytat: Angrama w Czerwiec 21, 2016, 11:01największy problem, że te największe moim zdaniem skarby oczywiście szanują się i trzeba wyłożyć pieniądze w granicach ceny samej konsoli.
Jest sporo takich szarych myszek które przeszły bez echa bo nie miały głośnej kampanii marketingowej a recenzenci poświęcali im małe rameczki wciśnięte z trzema innymi recenzjami na jedna stronę.
Na przykład gram sobie akurat w takie genialne szuterki, Heatseeker i Super Hind które nikt nie kojarzy a spokojnie mogą konkurować z serią Ace Combat, oba tytuły kosztowały mnie 10zł sztuka. Dlatego ostatnio skupiam się na tej konsolce która niedługo zyska pewnie status kultowego retro i zacznie się szał jak z PSX.

d o o m

Super Hind wtglada bardzo spoko, dzieny!!
Pij piwo, obserwuj gości.

Figty

Dla mnie PSP to już kultowa konsola, zawsze marzyłem o tym handheldzie. Dzisiaj wziąć tą konsole za takie śmieszne pieniądze - można być dumnym. Jak powiedział Saladyn, że za chwile stanie sie taka moda na PSP, jak na szaraka i również jestem przekonany, że tak będzie. Smartfonowe gry nie mogą równać się z pełnoprawnymi grami na konsole Sony. Żadna gra na żadne urządzenie mobilne nie dała mi tyle frajdy co God of War na PSP, czy Tekken 6 przez Ad Hoc - a dodatkową ogromną przewagą jest fakt, że konsola ma fizyczne przyciski, a żaden smartfon, czy tablet - nie.

(oczywiście, można podłączyć pada do smartfona, ale to także osobny koszt. DS3 kosztuje wiecej niż używane PSP i pewnie każdy inny, lepszy jakościowo pad również.)
PS1 SCPH-1002; SCPH-5502; SCPH-7502 + SCPH-102 + x3 SCPH-1080(PlayStation Controller)
PS2 SCPH-39003; SCPH-77004(MODBO Chip); SCPH-90004 + x2 DS2
PSP-1000; + 4GB ProDuo
PS3 CEHC-4004A(12GB) + 40GB HDD + x2 DS3
PS4 CUH-2000 + 500GB HDD + x2 DS4

Damian

Z grami na smartfonach jest taki problem że te naprawdę warte uwagi to porty z PC. PSP ma swoją, sporo większą bibliotekę tytułów (chociaż osobiście kupiłbym raptem kilka z nich). Konsolę chciałem kiedyś kupić, ale olałem bo grałbym i tak w domu, a jak gdzieś jestem to korzystam bardziej z internetu w smartfonie. Zobaczymy, może jak będę miał jakąś fazę to konsolę kupię.

Quake96

Kup bo warto. Kupisz za grosze a czas zupełnie inaczej leci jak się gra w podróży czy kolejce :P Nawet w domu warto pograć na PSP bo jest trochę gier, których nie uświadczysz na stacjonarkach.

hankie

Zakupiłem stareńkiego FATa w zeszłym roku. Nie żałuję - mimo, iż do wymiany były gumki przycisków i nadkruszony trigger to cena była ok a naprawa prosta. Po sprzedaży GameBoya nie miałem handhelda.

Nie żałuję - PSP ma dużo exów, dorosłych jak i prostych casualowych tytułów. To miniaturowa wersja dużej Playstation. Gry są za grosze, to chyba najwdzięczniejsza pod względem cen konsolka Sony do stworzenia kolekcji. W komisach i olx ludzie pozbywają się czasem gierek.

Dzisiaj jedyne co bym zrobił to kupił nowszy model 3xxx, ma dużo lepszy wyświetlacz - krótsze czasy reakcji i lepszy kontrast. Ale nie narzekam, dobrze jest:)