PSP w 2016 > 2018 > 2021 > 2024 roku?

Zaczęty przez Quake96, Czerwiec 20, 2016, 17:13

Poprzedni wątek - Następny wątek

ExGamer

Ciągle sobie pykam na PSP, często przed snem czy w podróży właśnie. Dopiero po latach (chyba z 10 (jak mam już konsole) mój poziom ang jest taki że jrpg sprawiają mi frajdę więc dopiero odkrywam tenże gatunek. Niemniej, PSP to świetna konsolka właśnie za gry z psxa, a do tego kurde no do dziś potrafi zachwycić grafika. <3

Wysłane z mojego moto g72 przy użyciu Tapatalka

Kirby

Cytat: alf w Lipiec 21, 2023, 08:42PSP to takie przenośne ps2 (z mniejszą mocą oczywiście) co jest zaletą (świetnie wyglądające gry) i wadą (wiele gier to okrojone porty z ps2). Kupiłem PSP w czasach gdy sporo grywałem na ps2 właśnie ze względu na fakt by w swoje ulubione serie (Tekken, Silent Hill, Gran Turismo) grać również podczas podróży.

Na początku swojej przygody z PSP byłem wniebowzięty. Ale emocje szybko opadły. Prędko mi się znudziło ogrywanie wręcz tego samego co miałem na dużej konsoli. Kupiłem wtedy Nintendo DS Lite i wciągnęło mnie dużo bardziej niż PSP i to na Nintendo DS zagrywałem się... przez kilka lat. Po dziś dzień uruchamiam od czasu do czasu te konsolkę. Kilka miesięcy temu przeszedłem na niej kolejną grę.

PSP miało dla mnie poważne wady:
- krótki czas pracy na baterii
- konsola szybko samoistnie się rozładowywała gdy się jej nie używało
- dyski UMD to była porażka (loadingi, zgrzytanie napędu), szybsze zużywanie baterii w porównaniu z wersjami cyfrowymi gier
- dziwaczny 'analog stick'
- nieporęczna ładowarka (długi kabel z obu jej stron)

Nintendo DS wszystkie te wady PSP niwelował:
- trzymał na baterii nawet 14 godzin grania
- potrafił miesiącami leżeć w szafie i się nie rozładować
- używał niewielkich 'kartridży' jako nośnika z grami. Zero hałasu, niezawodność, długi czas pracy na baterii
- nie miał analog sticka (może to akurat wada  :D)
- ładowarka była normalna

Szanuje PSP, to był technologicznie niesamowity sprzet w swoich czasach. Zawrócił mi w głowie. Ale szybko mi przeszło. Ostatecznie wygrało prostsze technologicznie ale bardziej handheldowe i odważniejsze Nintendo DS.

Miałem podobnie. Grając w domu na Ps2, napaliłem się na możliwość ogrywania szlagierów bez konieczności przywiązania do TV.
Sprzedawca na Allegro poza (nowym) przenośnym systemem Sony posiadał używany, w idealnym stanie Dslite. Po ukazaniu zainteresowania Psp i spytaniu o stan handhelda Nintendo, zaproponował że gdy zdecyduję się na obie konsolki da mi na drugą sporą obniżkę. W ten sposób stałem się posiadaczem PSP i DS.

Z początku byłem tą pierwszą zachwycony. Jak na tamte czasy był to kombajn multimedialny. Grafika niemal jak na Ps2. Sporo dostępnych dużych gier. Zapowiadało się, że PSP u boku Ps2 będzie grało pierwsze skrzypce. Jednak tak się nie stało.

W domu bardziej rozbudowane tytuły wolałem doświadczać na stacjonarnej konsoli. A na "wychodnym" szybko przekonałem się, że lepiej się gra w gry z Dsa pozwalające na krótką sesję. W dodatku gry znacząco różniły się od tych, z którymi zwykle miałem do czynienia, co też przekładało się na większą czerpaną frajdę. Kolejnym argumentem, który bardziej słaniał mnie ku Dsowi była bateria. Długość zabawy jaką oferowała kieszonkowa konsolka Nintendo biła na głowę konkurenta. A przy tym Ds był bardziej poręczny i można go było spokojnie włożyć do kieszeni spodni.

Nie oznacza to, że Psp było złą konsolą. Mocną stroną sprzętu jest bogactwo różnorodności gatunków gier. Wśród nich można znaleźć świetne ekskluzywy. Pamiętajmy też, że na Psp pojawiło się sporo tytułów multiplatformowych. Co patrząc z dzisiejszej perspektywy jest sporym atutem. Łatwiej bowiem uruchomić coś na Psp niż podłączać do współczesnych telewizorów konsole VI generacji.

killy9999

hankie

Cytat: killy9999 w Kwiecień 19, 2024, 10:46
Pojawił się soft umożliwiający ponoć przywrócenie do życia każdej zbrickowanej PSP:

https://wololo.net/2024/04/18/release-aiseirigh-a-universal-unbricker-for-every-psp/
Jestem w szoku, że wciąż ktoś developuje to - i na wololo pojawiają się nawet programy uzytkowe. Ciekawe ile biednych zbrikowanych PSP poszło w śmieci.  Pamiętam, że po pamiętnej ostatniej aktualizacji PSP na wololo puścili chyba dwa dni póżniej plik do nowego moda;)

mariusz391

Cytat: killy9999 w Kwiecień 19, 2024, 10:46Pojawił się soft umożliwiający ponoć przywrócenie do życia każdej zbrickowanej PSP:
Ogólnie świetna wiadomość. Co prawda przy tych ostatnich softach nie wiem co by trzeba było robić żeby zbrickowac te konsole ale własnie zamiast marnować takie konsolki ,,na części'' nawet jeśli trochę się ich uratuje to tylko lepiej dla ludzi

Trzyzet

PSP było bardzo dużo na rynku ale nawet ostatni model ma już 15 lat. Przez to że były tanie to były dosłownie zajeżdżane na śmierć. W starszych modelach, zwłaszcza fatkach padają jak muchy układy scalone kontrolujące pracę napędu UMD a nie sam napęd. Za niedługo sama konsolka będzie kosztować bajońskie sumy.

12step

Całe szczęście że się dobrze emuluje na handheldach.
ore ore szabadabada amore

killy9999

Cytat: Trzyzet w Kwiecień 19, 2024, 22:26Za niedługo sama konsolka będzie kosztować bajońskie sumy.
Ciekaw jestem czy to proroctwo się sprawdzi. Z ciekawości spojrzałem na listę najlepiej sprzedających się konsol i stwierdzam, że nie ma jednoznacznej korelacji między ilością sprzedanych egzemplarzy a ceną. SNES - 49 milionów sztuk, raczej tani i nic nie zapowiada wzrostu cen. PSP - ok. 80 milionów sztuk, ceny niezbyt wygórowane ale powoli i stopniowo rosną. Nintendo 3DS - 75 milionów sztuk, ceny absurdalnie wysokie.

Quake96

PSP nadal trzyma względnie niski pułap cenowy, zwłaszcza gdy uwzględnimy ostatnie lata pod względem inflacji i ogólnego wzrostu cen.

Dla przykładu, około 9-10 lat temu kupowałem PSP za około 100-120zł i nie były to jakieś super okazje. Z drugiej strony medalu, nie tak dawno temu, tutaj na forum kupiłem kolejne PSP za 150zł, więc naprawdę niewiele więcej, choć tutaj już można o jakiejś "lekkiej" okazji mówić, bo OLXy wysypują już ogłoszenia z cenami ~300zł. Niemniej nadal nawet 3 stówki w tych czasach to podobna kwota co te 120zł 10 lat temu.

Moim zdaniem, jeśli ktoś nadal nie ma PSP, a chciałby kiedyś spróbować z nim przygody to mimo wszystko polecam oryginalny hardware. Najlepiej szukać już teraz, bo rynek w końcu zacznie słabnąć, podobnie jak sprawa się ma dzisiaj z PS2.

Ja tam mimo posiadania Switcha lubię czasem odpalić stare, dobre PSP i pograć w coś dobrego. Dla mnie część magii tego sprzętu tkwi w nim samym, więc emulacja mimo wszystko tego mi nie zastąpi.

Nawiasem mówiąc, jakiś czas temu ukazała się fanowska odsłona serii GTA, o podtytule Sindacco Chronicles. Zacząłem grać i muszę przyznać, że prezentuje się to naprawdę solidnie.

Może to będzie dla kogoś dobrą okazją do odkurzenia konsolki 8)

Trzyzet

Cytat: Quake96 w Kwiecień 20, 2024, 21:59Sindacco Chronicles
Ogólnie śmiesznie bo na chińskich portalach można kupić wersję pudełkową na PS2 O0

Quake96

Cytat: Trzyzet w Kwiecień 21, 2024, 00:43
Cytat: Quake96 w Kwiecień 20, 2024, 21:59Sindacco Chronicles
Ogólnie śmiesznie bo na chińskich portalach można kupić wersję pudełkową na PS2 O0

Mylisz Sindacco Chronicles z Forelli Redemption. PS2 dostało inną odsłonę, bazowaną na GTA 3 a nie LCS :D

mariusz391

GTA Sindacco Chronicles to jedno, ale pamiętajmy jak cały czas rozwija się scena PSP i ile ciekawych projektów wyszło na przestrzeni ostatniego roku
Pierwsze z brzegu to pierwsza i druga odsłona Yakuzy na PSP dostała wreszcie porządne tłumaczenie
https://www.teamk4l.com/project-download
Pełne tłumaczenie Persona 2 Eternal Punishment
https://github.com/sayucchin/P2-EP-PSP
Dodanie polskiego dublażu do Kangurka Kao z wersji PC na PSP
https://cdromance.org/psp/kao-challengers-polish-dub-hack/
Pełne angielskie tłumaczenie Fushigi no Dungeon: Fuurai no Shiren 4 Plus - Kami no Hitomi to Akuma no Heso
https://romhacks.org/translations/fushigi-no-dungeon-fuurai-no-shiren-4-plus-kami-no-hitomi-to-akuma-no-heso-english-translation-psp/
A chociażby w tym miesiącu wyszło tłumaczenie kolejnej Visual Noveli z PSP Yarudora Portable: Sampaguita
https://github.com/Eight-Mansions/yarudora_3_psp
A to tylko wierzchołek góry, bo to większe projekty a przecież są też mniejsze jak mody poprawiające balans czy rozgrywkę w niektórych grach pokroju moda 1.07 do Tactics Ogre: Let Us Cling Together (One Vision Mod)
https://www.moddb.com/mods/one-vision1
Dlatego do PSP ZAWSZE warto wracać i śledzić co się dzieje bo zawsze można coś ciekawego odkryć by powrócić do tego genialnego sprzetu