PSP Street vs PSP 1000 FAT - różnice, babcia i (straszna) uboga krewna?

Zaczęty przez hankie, Grudzień 09, 2020, 00:36

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Jako, że już przeszłości ten temat poruszaliśmy nieraz przy okazji innych gadek, a akurat mam w ręku dwie konsolki to takie małe amatorskie porównanie uczyniłem. Osobiście jestem przeciwnikiem wszelkich uprzedzeń, albo ocen, które nie miały pokrycia w praktyce ('bo widziałem', 'bo słyszałem', 'w Internecie pisali') - i darcia kotów z powodu niezbyt uzasadnionych opinii.

Poniższe to nie żadne porównanie profi, tylko moje stwierdzenie ogólne + osobiste odczucia i subiektywna własna ocena (moja moja, tylko moja). Pardon, za nieperfekcyjny stan konsolek, ale one były raczej zaprawione w bojach i bez żadnych zabiegów odświeżających.

Pierwszy look, kurka - czy to ta sama konsola? Wygląd!
Co na froncie?
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

- inny rodzaj plastiku na panelu (FAT - połyskliwa fortepianowa czerń, Street - matowy jednolity panel),
- 'licowanie' powierzchni wyświetlacza (FAT - screen jest pod szybą, która jest częścią integralną panelu - na 'gładko', Street - ekran jest jaky 1mm niżej, tworzy krawędź;
- Street ma mniej przycisków - brakuje tutaj przycisku poziomu podświetlenia (Street ma 3 poziomy sterowane w menu), brakuje przycisku korektora muzycznego (działa na słuchawkach),
- same przyciski pod ekranem są prostszej konstrukcji membranowej w Street, są 'monolitem' jako część;
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.

- Logo SONY w Street jest wytłaczane, nie nadrukowane,
- Logo PS w Street nie jest w górnym lewym rogu - jest przeniesione w dół i reprezentuje przycisk HOME,
- brak wylotów od głośniczków symetrycznie po obydwu stronach - Street ma tylko głośniczek mono po lewej stronie,
- drobne zmiany w przetłoczeniach i opiskach suwaków i złącz na krawędziach (ale o tym potem),
- 'ramka' okalająca konsolę jest w Street czarna - tak jak triggery, które w FAT są przezroczyste,
- FAT posiada wskaźnik WLAN i odczytu z karty pamięci oraz status zasilania - Street nie ma WLAN, a wskaźnik karty jest na górnej krawędzi razem z zasilania;

Od dołu - krawędź dolna:

- Street ma klasyczne wyjście minijack do słuchawek, podstawowe (FAT rozszerzone do headseta), lekko przesunięte;
- Street ma obecny na dole włącznik/usypiacz konsolki/blokadę przycisków;
- Street ma proste złącze ładowarki (Fat ma także styki np do ładowania poprzez podstawkę - wtedy do podstawki podłącza się ładowarkę, a konsolę opiera w pionie i dotyka ona styków);
- Street nie posiada dodatkowych wylotów głośniczków stereo na dole.

Krawędź prawa:

- Street ma czystą, z kolei FAT posiada włącznik/usypiacz/blokadę przycisków.

Krawędź lewa:
- FAT ma przełącznik karty WLAN (Street nie posiada z racji braku),
- Street nie ma slotu kartu z boku (ma go na górnej krawędzi).

Krawędź górna:

- FAT posiada 'okienko' IRDA - Street nie posiada tej funkcji,
- FAT posiada suwak do otwierania 'klapki' UMD - w Street otwierasz praktycznie cały tylny panel paznokciem poprzez drobne wcięcie po lewej,
- Street ma slot na kartę pamięci (FAT na boku),
- Street ma wskaźnik dostępu do karty oraz zasilania (FAT na froncie).

Panel tylny:

- Street ma prosty jednoczęściowy panel, który jest także pokrywą na napęd UMD,
- FAT posiada 2 wybrzuszenia, 1 z nich (to na które opieramy podczas gry palce prawej dłoni) mieści w sobie baterię - w Street jest niedostępna z zewnątrz. Klapka napędu w FAT jest umieszczona między 'barkami' i jest osobnym panelem;
- FAT ma srebrne logo PSP oraz tak samo błyszczący ozdobny ring.

Warto też przyjrzeć się samemu mechanizmowi podawania UMD na napęd:

- FAT ma osobny koszyk na nośnik, który otwiera się z klapką, Street ma mniej konkretny bardziej półotwarty (tacowaty) stelażyk;
- wcześniej wspomniane otwieranie klap - FAT posiada suwak, w Street otwieramy po prostu odchylając ją manualnie.

Ładowarki:

- obydwie 5V - w FAT wydajniejsza - 2000 mAh vs 1500 w Street;
- Street ma prostszą w budowie zintegrowaną ładowarkę z kablem (jak starsze smartfonowe), FAT ma ją w formie prostopadłościanu z kablami z obydwu stron.

Po włączeniu:
- Street posiada ekran bardziej kontrastowy z mniejszym smużeniem (odświeżaniem);
- gry ładują się szybciej w Street (Street 64MB RAM vs FAT 32 MB).
(nie wiem czy większa ilość kolorów w XMB ma wielkie znaczenie)

The subiektywne odczucie piszącego
Konsola wyłączona
Konsola Street wygląda nieco 'taniej', ale mi to prawie nie przeszkadza, wręcz jej mniej bajerancki wygląd oraz mniejsza ilość przycisków, ozdobników i diód na froncie jest bliżej zalety - serio - bardziej 'żołnierski' wygląd jest dla mnie spoko. Srebrną ramkę w FATce mam miejscami poprzycieraną a tutaj wszelkie ryski na czarnej - da radę spolerować. Także triggery - czarne Streetowe są dla mniej bardziej jednolite jako forma. Co prawda FATka może robić większe wrażenie fajnego sprzętu do gier - ale to serio kwestia gustu.
Gustem jednak nie będzie to, iż Street bądź co bądź przy ściśnięciu trzeszczy - właśnie z racji plastiku i wielkiej niezbyt sztywnej tylnej klapy - która ma naprawdę bardziej delikatną konstrukcję. Jeśli często żonglujemy UMDkami - nie da rady - robimy to ostrożnie, także znane są przypadki wyrobienia się zatrzasków klapy w Street, konsola 'czuła' otwarcie konsoli i przerywała grę przy ruchu tej klapki.
Klawisze pod ekranem - także czuć taniość. Fakt, że mało ich używam (styknie mi ustawienie jasności w menu, korektora praktycznie nie używałem), no ale warto wspomnieć, że sprawiają wrażenie 2x bardziej delikatnych niż w FAT. Ale daleki jestem, że look Streeta mnie razi - co to to nie.

Konsola włączona - gramy!
Mimo, iż dla mnie osobiście odczucie wzrokowe na Street są nieco gorsze niż w serii PSP 3000 - ale na bank lepsze niż w FAT. No cóż - gra się przyjemniej, na FAT po powrocie czuje się jednak rok wydania konsolki, smużenie jest też naprawdę wyczuwalne.
Dźwięk - korzystając z głośniczków wbudowanych - FAT rozwala Street. I to nie tylko dlatego, że Street ma mono głośniczek na froncie - ale także dlatego, że to stereo w FAT zaskakująco efektownie się odbiera.
Szybkość działania - no cóż, tutaj na Street po prostu gry nieco szybciej się ładowały - więcej pamięci RAM.
Dźwięk napędu UMD na Street wydawał dla mnie nieco bardziej niepokojące dźwięki, ale to żaden zarzut.

Podczas grania - już w ogóle ze słuchawkami - zapominamy o różnicach w wykonaniu Street vs FAT.

Warto wspomnieć, iż praktycznie nie korzystam podczas grania z UMD. Dzięki softmodowi, tytuł do giercowania zaraz zgrywam na kartę pamięci i UMDka odkładam z powrotem na półkę - szybsze loadingi oraz mniejsze zużycie baterii, już naprawdę ciężko mi przyzwyczajać się do grania z nośnika. I to mimo, że sympatyczny dźwięki napędu (jak dwa zderzające się wózki sklepowe :D ) przypomina mi minione czasy i lekko łechta nostalgię.

W czym Street jest jeszcze gorsze od niebudżetowych wersji?
Rzecz w sumie (oprócz głośniczka mono) najbardziej punktowana - brak jakichkolwiek funkcji sieciowych. Po prostu - Street nie ma wifi, poza tym została okrojona totalnie funkcja online. Traktujmy Street jako totalnie zamkniętą offline'ową konsolkę. Update firmware przez plik wrzucony na kartę pamięci, ogólnie brak możliwości odpalenia na niej Playstation Store i przeglądania internetu przez przeglądarkę. OK - mocny brak. Ale odpowiedzmy sobie - na ile znaczący dzisiaj praktycznie?

OK - to która dla mnie lepsza?

JabuPL

Pisałem to już kiedyś, ale Street to całkiem dobry model, nie jest taki zły jak go zazwyczaj opisują.
Jedynym dużym minusem jest brak wifi, ale jeżeli nie mamy z kim grać po ad-hoc(bo online i tak zdechł) to minus ten zupełnie nie przeszkadza.

Gdybym miał trochę niepotrzebnej kasy to bym se kupił Street'a xd
Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

hankie

Miało wpaść więcej propozycji, ale mnie tchnęło po kilkunastu wymianach zdań na 'grupkach fejsbukowych'. Zazwczyczaj to zdania delikwentów kopiujących powszechne zdania, a nie mających porównania ;)

Otóż - jeśli chce ktoś tylko popykać w gry PSP (albo nie wie czy go wciągnie) i cieszyć się możliwościami softmoda,  tylko w trybie mobilnym - niech bierze PSP Street. Będzie o wiele tańszy, młodszy, często bardziej zadbany i często w pudełkach za nieduże pieniądze... Po softmodzie też taniej klapki z tyłu nie będziemy często używać (zawsze zalecam zgrywanie gier z UMD), a o 'bieda plastikach' podczas grania się zapomni.

Ale jak ktoś zna swoje potrzeby, chce mieć online i wyjście TV  i no cóż, koniecznie stereo głośniki i na bank lepsze wykonanie (+dobry wyświetlacz) - siegnie po więcej złotych i będzie musiał szukać modeli 'lepszych' ;) Ot takie znowu mijające rozwiązanie.

mariusz391

Dla mnie jedynym problemem Streeta jest ekran i głośniki. Obudowa właśnie matowa jest lepsza bo mniej palcująca, podłaczać PSP do telewizora nie potrzebuję, wi-fi nigdy nie użyłem.
Jednak właśnie ekran stanowi o sile modelu 3000, dużo wyraźniejszy i ostrzejszy niż w Street (choć z drugiej strony teraz jak kupiłem tą drugą 3004 z tym ekranem z wypalonymi pikselami czy nie lepszy byłby taki street z ekranem bez tych baboli :P )
No i głośniki, jako że mój kotek bardzo nie lubi takich cienkich kabelków, a PSP niestety bluetooth nie ma by wygodnie można było podłaczyć bezprzewodowe. A stereo zawsze lepsze niż mono
No i taki dodatkowy plus starszych modeli że jednak przednie panele można na aliexpress kupić bez problemu (choć nie zawsze w tym kolorze co by się chciało :P )
Streeta nie widziałem kompletnie zamienników, choć przyznaję że całego aliexpress nie przeczesałem. Niemniej wydaje mi się że na pewno będzie trudniej jako że Street ukazał się tylko w Europie
Niemniej dla mnie każde PSP jest rewelacyjną konsolą, zwłaszcza po przerobieniu. Masa dobrych gier, masa emulatorów a który model to już sprawa drugorzędna, byle sprawny

PsFan

Osobiście w mojej opinii street wygląda trochę tandetnie w porównaniu do FAT/SLIM.Jest matowy,ma jeden głośnik i z czego co można zauważyć jest tańszy od poprzedniczek.Największą bolączką we wszystkich modelach jest ten wyświetlacz,miałem w swojej historii parę i w każdej wypalał się jakiś piksel  :D Nie wiem skąd oni brali te wyświetlacze,ale tak było.Na dzień dzisiejszy korzystam z modelu 2004 mam całego w pudełku,stąd moje przywiązanie ;) Poza tym szkoda,że nie dodali drugiej gałki analogowej w gta vcs jest odczuwalny ten brak.Szkoda,że nie ma bluetooth w każdej wersji,podpięcie pod tv i dualshock 3 byłoby idealnym rozwiązaniem :)

mariusz391

Cytat: PsFan w Sierpień 19, 2021, 09:38Szkoda,że nie ma bluetooth w każdej wersji,podpięcie pod tv i dualshock 3 byłoby idealnym rozwiązaniem
Jak nie ma jak jest. PSP Go ma i bluetooth i obsługę DualShock 3, więc pozostaje tylko problem ich ceny ze względu na małą popularność

hankie

PSFanowi, pewnie chodziło o to, że w
Cytatkażdej wersji
czyli poza PSP Go ;)

PsFan

Cytat: mariusz391 w Sierpień 19, 2021, 10:16
Cytat: PsFan w Sierpień 19, 2021, 09:38Szkoda,że nie ma bluetooth w każdej wersji,podpięcie pod tv i dualshock 3 byłoby idealnym rozwiązaniem
Jak nie ma jak jest. PSP Go ma i bluetooth i obsługę DualShock 3, więc pozostaje tylko problem ich ceny ze względu na małą popularność
Cytat: hankie w Sierpień 19, 2021, 10:25
PSFanowi, pewnie chodziło o to, że w
Cytatkażdej wersji
czyli poza PSP Go ;)

Wiem,że PSP Go ma bluetooth :) Jedyne co mi w nim brakuje to napędu UMD,jest to taka bolączka z którą ciężko się pogodzić.Nie rozumiem polityki Sony,skoro psp 1004 miało Irde,to dlaczego nie dodali w zamian bluetooth ?

hankie

Cytat: PsFan w Sierpień 19, 2021, 11:40skoro psp 1004 miało Irde,to dlaczego nie dodali w zamian bluetooth ?
IRDA na tamte czasy była taka w miarę standardowe, BT to troszkę wtedy śpiew przyszłości w tańszych codziennych sprzętach ;)

PsFan

Cytat: hankie w Sierpień 19, 2021, 11:45
Cytat: PsFan w Sierpień 19, 2021, 11:40skoro psp 1004 miało Irde,to dlaczego nie dodali w zamian bluetooth ?
IRDA na tamte czasy była taka w miarę standardowe, BT to troszkę wtedy śpiew przyszłości w tańszych codziennych sprzętach ;)
Polemizowałbym,jak dobrze pamiętam to standardem w roku 2005 był bluetooth :) Nie zapomnę,jak się coś przesyłało przez irde :D

alf

Odkop!

Popaczałem na ceny i dostepność PSP FATów i wygląda to kiepsko. Jest drogo, jest mało. To już się zrobiło RARE ?

hankie

Cytat: alf w Luty 07, 2022, 09:40Jest drogo, jest mało
Wiemy jak jest
CytatTanio już było
Najstarszy model, potem gdy zaczęło to się starzeć to na tle późniejszych modeli wygląda technicznie biednie, ludzie raczej kupowali kolejne - triumfy święci seria 3xxx. Ludzie w 'większej połowie' bazują na opiniach w necie, więc FAT fuj, bo ekran smuży i ma mniej pamięci; Street śmierdzi - bo nie ma wifi, mono głośnik i tani platik. Więc myślę, że nikt FATek nie szanował ;/ A potem wiadomo
CytatO Boże, pierwszy model PSP, kto ma? Kupujemy!
I mniejsza dostępność, ceny wysokie...

alf

No właśnie FAT zawsze wydawał mi się jakiś taki kultowy. Miałem Slimke z seri 2xxxx i była okey, ale mimo wszystko lekko wzdychałem zawsze do FATa bo lepiej się go w rękach trzymało i wydawał się być wykonany premium. Bardziej solidny. Teraz tak sobie przypomniałem o tej konsolce, patrze na ogłoszenia, a tu wychodzi że chyba się spóźniłem... A wydawało mi się że te konsole latały za 100 - 150 i nikt tego nie chciał.

mariusz391

Cytat: alf w Luty 07, 2022, 10:10ale mimo wszystko lekko wzdychałem zawsze do FATa bo lepiej się go w rękach trzymało i wydawał się być wykonany premium.
A u mnie dokładnie odwrotnie. Ja mam PSP 3004, a kiedyś złapałem u mojego brata ciotecznego jego PSP 1004. I o ludzie, jakie to było wielkie, ciężkie i niewygodne. Absolutnie bym nie zamienił jedną na drugą, ale ceny to ogólnie wszystkich PSP poszły do góry bo przecież ,,tanio już było'', czy to Fat, Slim czy nawet Street

alf

Cóż PSP słabo się sprzedało w porównaniu do konsoli czerwonych (dwukrotna przewaga Ninny!) to i mniej sztuk dostępnych na rynku.
Odpuszczam zatem ewentualny powrót do tej konsolki, skoro czasy taniochy już nie wrócą. Trzeba było kupować jak w lombardach po 200 - 300 PLN kompletne sztuki leżały i nikt nie brał "bo stare"  :(