PSP 2? Nasilenie plotek o PlayStation Portable 2?

Zaczęty przez hankie, Styczeń 20, 2025, 15:40

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Hej,

od kilku lat nie spiętrzyły mi się materiały na YT odnośnie PSP2. Ogólnie nie szukałem handheldów, niezbyt szukałem info odnośnie tego - ale jakoś znów rzuca mi się w oczy temat PSP2. Wiadomo, powtarzane plotki, potem tłumaczone np na nasz język:

Chociaż wciąż się powtarza, że Sony widzi, że handheldy jednak się sprzedają i chcą mieć w tym udział.
PS Portal handheldem nie jest. Vita, no cóż. Wiemy jak to się skończyło na naszym kontynencie.
Jestem ciekaw czy nawet fani marki mogliby serio zaufać i pójść w jakiegość handhelda Sony?

12step

ore ore szabadabada amore

Kirby

Ucieszyłby mnie handheld Sony lub MS, w którym można byłoby ogrywać kupione cyfrowe produkty + grać z listy gier dostępnych w chmurze.

mariusz391

Moim zdaniem nie ma na to szans. Sony wyraxnie nam przez te wszystkie lata pokazało że NIE UMIE dowozić gier na więcej niż jeden system. Z PSP było jeszcze najlepiej pod tym względem ale też nie oszukujmy się że poziom stacjonarnych konsol to nie był, ale już Vita czy PS VR nam pokazały jak to wygląda. A wydawcom spoza obozu Sony Switch pewnie wystarcza. Więc niestety moim zdaniem to mrzonki, PS Portal pokazał wyraźnie w jaką stronę będą szły hanheldy od Sony

12step

ore ore szabadabada amore

killy9999

Chcę handhelda, który będzie miał gry dostosowane pod mały ekran oraz możliwość grania w fizyczne kopie gier bez uzależnienia od łączności sieciowej. Sony czy Nintendo, nieważne. Nie obchodzi mnie, jakie logo będzie na obudowie, ważne żeby dało się grać bez ryzykowania utraty wzroku. Niestety, Switch nie spełnia tego kryterium, więc cały czas trzymam się Vity i 3DSa. Nie wierzę jakoś w to, że PSP2 powstanie, ale bardzo chcę być w błędzie. Kto wie, może Sony podeszłoby poważniej do tematu dostępności, bo niestety w przypadku Nintendo temat został olany.

hankie

Cytat: killy9999 w Styczeń 20, 2025, 18:35Chcę handhelda, który będzie miał gry dostosowane pod mały ekran oraz możliwość grania w fizyczne kopie gier bez uzależnienia od łączności sieciowej. Sony czy Nintendo, nieważne.
Właśnie - gry z nośników... Eh..

BO co byłoby spektakularnego w kolejnej konsolce z prockiem pochodnym ARM, z ministystemem na bazie androida czy linuxa z 'brandowaną' nakładką. I kolejny diwajs do odtwarzania zawartości tylko cyfrowej. OK - byłoby logo Sony.
(I nośniki - BD-UMD xD)

Morden

Cytat: hankie w Styczeń 20, 2025, 15:40Chociaż wciąż się powtarza, że Sony widzi, że handheldy jednak się sprzedają i chcą mieć w tym udział.

Chcieć to sobie mogą. Trzeba było wydać coś sensownego, kompatybilnego wstecznie z wcześniejszymi tytułami przenośnymi, a nie realizować jakieś marzenia szaleńca w postaci Portal. By byli na rynku z nowym handheldem przed Switch 2.

Cytat: hankie w Styczeń 20, 2025, 15:40Vita, no cóż. Wiemy jak to się skończyło na naszym kontynencie.

Wielka szkoda. W erze PSP Sony nadal pełne było energii twórczej i stworzyło PS2 w kieszeni, z całą masą oryginalnych tytułów. Vita prezentowała się doskonale, i uważam po dziś dzień że to rewelacyjny handheld, ale już wtedy rynek handheld miał ograniczony potencjał, stąd ruch Nintendo w kierunku konsoli hybrydowej i porzucenie konceptu osobnych bibliotek dla handhelda i platformy stacjonarnej.

Dzisiaj to już nie przejdzie. Nie w czasach, w których konsole drożeją zamiast tanieć. Nie w czasach, w których mocnych exclusive'ow jest mało, a jeśli się pojawią, trzeba je wypuścić po pięć razy w wersjach remaster i remaster deluxe żeby zarobiły.

PSVR2 leży i kwiczy, Portal to jakiś żart i w takiej sytuacji zastanawiają się nad handheldem? Uwierzę jak ogłoszą. No i nie zapominajmy o tym, że takie coś musiało by być mocniejsze od Switcha 2, a co za tym idzie, cholernie drogie. To nie na możliwości dzisiejszego Sony. Przynajmniej moim zdaniem.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Kirby

Cytat: killy9999 w Styczeń 20, 2025, 18:35Nie obchodzi mnie, jakie logo będzie na obudowie, ważne żeby dało się grać bez ryzykowania utraty wzroku. Niestety, Switch nie spełnia tego kryterium, więc cały czas trzymam się Vity i 3DSa.

Grając dłużej niż godzinę na new3DSxl czy Vicie bolały mnie oczy. W przypadku Switcha tego problemu nie mam :P
Masz na myśli zbyt małą czcionkę w Switchu? Bo jeśli tak, to się zgodzę że bywa to uciążliwe :)

killy9999

Cytat: Kirby w Styczeń 20, 2025, 20:09Masz na myśli zbyt małą czcionkę w Switchu?
Tak, dokładnie o to mi chodzi. Bawiłem się Switchem u znajomych i niestety większość gier miała dla mnie po prostu za małe litery. To prawda, zarówno Vita jak i 3DS też potrafią zmęczyć wzrok przy dłuższych sesjach - o GBA nie mówiąc - ale na tych konsolach większość gier jest czytelna. Może z wyjątkiem niektórych indyków na Vitę?

Wawrzino

Niech zrobią Vitę 2.0 z poprawionymi bolączkami pierwszej generacji i biorę w ciemno.
DLa mnie idealnie by było gdyby:
Architektura AMD jak zwykłe PS, żeby było łatwo portować gry np z PS4
Ekran OLED jakieś 7-8 cali
Zwykłe karty pamięci, albo możliwość instalacji SSD NVMe jak w PS5
Gry na fizycznych nośnikach
Moc zbliżona do PS4 Pro
Brak panelu dotykowego z tyłu, zbędny gimmick
Triggery
Analogi działające na efekcie Halla

Janusz

Moim zdaniem nie ma na to szans, w sensie na zupełnie nowy, przenośny system ze stajni Sony.

Ta branża przechodzi aktualnie chyba największą transformację w historii i nic z zamknięta architekturą poza konsolą Nintendo się tutaj nie wybije.

Trzeba brać pod uwagę, że coraz więcej graczy będzie sięgać po te przenośne komputery ala Steam Deck czy Lenovo Go. Według mnie to przyszłość bo przenośne granie będzie coraz bardziej popularne.

Do tego weźmy pod uwagę fakt, że młodzi już nie potrzebują konsol przenośnych bo w zupełności wystarczy im smartfon. Dla nich nie liczą się już jakieś rozbudowane gierki, ale przede wszystkim mobilne sieciówki nastawione na rywalizację i takie Brawl Stars dla przykładu.

Śmiem twierdzić, że nawet takie Nintendo może mieć problem przy takiej konkurencji żeby Switch 2 był równie popularny co jedynka jeżeli czegoś nie zmienią. Tyle, że też nie muszą wiele bo wystarczy, że np. dogadają się z Microsoft i jak granie w chmurze się już rozpędzi na całego to udostępnią możliwość grania w gry z GamePass na taki Switch 2, który stanie się konkurencyjny dla tych tworów ala Steam Deck i będzie miał mega przewagę w postaci gier Nintendo.

Wracając do Sony to nie ma tu miejsca na coś zupełnie nowego. Jak już to obstawiam pod koniec tego roku lub w przyszłym jakąś nową wersję PS Portal i powstanie tym razem w 100% autonomicznego sprzętu do grania w chmurze ala taki Steam Deck.

Megadeth

Bez mega wsparcia marketingowego nie ma na to szans (dwie konsole producenta w tym samym czasie). Jedyna opcja to odpalanie tych samych gier co na dużej konsoli (nierealne raczej).

Jest PS Portal i to wszystko na co stać Sony IMO.

Z drugiej strony tak jak Janusz pisze, samo Nintendo może już nie powtórzyć takiego sukcesu przy S2, bo rynek się tak rozrosnął. No, ale tutaj będą robić robotę gry i EXY i akurat w Nintendo wierzę.

Kirby

Tak swoją drogą kompletnie nie czuję grania na smartfonie. Próbowałem się przekonać, ale to jednak nie dla mnie. Dziwi mnie jak ludzie mogą używać współczesnych telefonów jako przenośnej konsoli.

Nie do wiary, że debiutujący w 2001 roku Game Boy Advance wydawał się pod względem możliwości rozwiniętym sprzętem (pomijam brak podświetlenia), a zaledwie trzy lata później w porównaniu do DSa i Psp wypadał blado.

Psp było w moim odczuciu konsolą dobrą. Sprzęt dostawał porty gier z dużych konsol oraz dedykowane produkcje.
W tamtym jednak czasie wydaje się mi, że gracze choć mogli ogrywać szlagiery ze stacjonarek raczej preferowali gry typowo przenośne i sprzęt łatwy do zabrania ze sobą wszędzie, stąd większa popularność DS.

Vita graficznie ocierała się o poziom Ps3, ale szybko przestała być wspierana. Myślę, że gdyby konsola była pozbawiona bajerów to jej cena byłaby dla konsumentów atrakcyjniejsza. Poza tym brak kompatybilności z fizycznymi kopiami Psp nie było atutem Vity, przeciwnie to spora wada. Inna sprawa, że nazwa sprzętu też mogłaby być inna, Psp 2 Vita jasno dawałaby do zrozumienia, że to nowy przenośny sprzęt Sony.

Po klęsce i zatopieniu projektu, nie wierzę by Sony chciało wrócić na rynek handheldów z dedykowanymi grami. Jeśli już to mini konsola do ogrywania gier z abonamentu :P