PS Vita w 2018 > 2021 roku

Zaczęty przez Janusz, Kwiecień 22, 2018, 19:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Znalazłem dziś przypadkowo bardzo ciekawy, no może poza końcówką, materiał na temat losów Vity, który w zasadzie stanowi kompendium wiedzy na jej temat. Niby nic szczegółowego, ale jak ktoś nie siedzi w konsolach to może w zasadzie dowiedzieć się o niej wszystkich najważniejszych informacji, łącznie z tym jak sprzęt ten wypada na tle obecnych czasów.

alf

Cytat: Bodzio w Kwiecień 22, 2018, 19:17
materiał na temat losów Vity, który w zasadzie stanowi kompendium wiedzy na jej temat.

Kompendium wiedzy dla casuali - jak najbardziej.

Muszę przyznać, że całkiem dobrze podsumowali wszystkie fakty. Ten materiał nakręci ludzi do kupna tej konsoli - spójrz na ilość wyświetleń - jest już prawie 50 tysięcy a materiał opublikowano 2 dni temu!
Spodziewam się rosnących cen tego sprzętu w najbliższej przyszłości.

Obejrzałem cały materiał i co na plus:
* Końcówka - czyli wywiad z posiadaczami PSV. Ten pierwszy ziom ("Dzej" czy jakoś tak) gada całkiem z sensem, widać że rzeczywiście grał w te gry o których mówi. Na końcu Uncharted rzeczywiście ostateczna walka jest bardzo trudna, ze względu na ... wymagane sterowanie dotykowe na wyświetlaczu, które wymaga ogromnej precyzji a ekran lubi robić psikusy i nie złapać naszego ruchu palcem dokładnie tak jak byśmy tego chcieli. Nawkurzałem się przy tym niemiłosiernie.
* Fajne porównanie ilości sprzedanych sztuk
* Dobrze opisane zalety i wady modeli fat i slim

Co na minus:
* jak w każdej recenzji ludzi którzy nigdy nie grali na PSV, wymieniane i opisywane są tylko 4 te same gry na krzyż: Uncharted, Persona, Killzone, Rayman, ...  Teraway itd.
W rzeczywistości te tytuły to tylko takie startówki dla casuali, bo gier nawet duzo lepszych jest więcej. Gdzie Steins Gate, Danganronpa, seria Ys ? Nikt o tym nie wspomina a te tytuły definiują ten system

* gadanie że rok temu wyszło 12 gier, 2 lata temu wyszło 20 gier, itd. Wyssane z Wikipedii i Metacritic, które pokazują niewiarygodne dane. Metacritic nawet gwiazdką na dole dopisał, że pokazuje tylko listę gier które zostały zrecenzowane przez minimum 7 osób. Obecnie na Vite jest spokojnie ponad 600 gier. Wiadomo, sporo to indyki, ale pudełkowe wydania też z tego wyciągniesz więc znajdzie się dużo więcej tytułów

* bateria w PSV jest nadzwyczaj dobra i nieprawdą jest że silnie eksploatowana konsola równa się zużytej baterii. Na swojej konsoli przegrałem już kilkaset godzin i bateria nadal działa jak nowa. Sęk tkwi w tym, aby szanować baterię - czyli zawsze ładować ją tylko gdy konsola poinformuje o takiej potrzebie

* ogromna szkoda, że nikt nie opowiada o tym czym naprawde jest ta konsola - czyli domem dla jRPG i visual novel którymi została zasypana w ciągu ostatnich 2-óch lat. Każdy tylko wspomina że to dom dla "japońszczyzny" ale nikt nie przedstawia szczegółów

Od siebie dodam, że jeżeli ktoś naprawdę jest zainteresowany tą konsolą, to po raz kolejny odsyłam do najwiarygodniejszego miejsca z recenzjami prawie wszystkich gier.
Nasz rodzimy serwis - Polski Bastion PS Vita: https://mypsvita.pl/

Janusz

Mi się spodobał bardzo montaż. W sensie materiał długi jak na standardy YT, a poprzez różnorodność ujęć i różne bajery można go spokojnie obejrzeć za jednym posiedzeniem. Chciałbym tak umieć ogarniać montaż.

Co do mypsvita to znam i również polecam, fajnie że stronka działa. Widać, że ludzie co ją tworzą znają się na rzeczy.

Manifesto

Materiał dość ciekawy, lecz Alf ma rację, dobór gier które pokazano w tym materiale woła o pomstę do nieba. Vita nigdy nie była sprzętem przeznaczonym dla miłośników zachodnich gier AAA, to konsola dla fanów jRPG, visual novel, japońskich gier przygodowych i indyków. Po dziś dzień wychodzą na Vitę takie gry (fakt, że coraz rzadziej). Ostatnio sam myślałem nad zakupem tego sprzętu jednak po konsultacji z Alfem wstrzymałem się z decyzją (właściwie wszystkie najlepsze gry z Vity ograłem już na PS4).

SALADYN

Cytat: Manifesto w Kwiecień 24, 2018, 11:49
Materiał dość ciekawy, lecz Alf ma rację, dobór gier które pokazano w tym materiale woła o pomstę do nieba. Vita nigdy nie była sprzętem przeznaczonym dla miłośników zachodnich gier AAA, to konsola dla fanów jRPG, visual novel, japońskich gier przygodowych i indyków.
Vita miała być uniwersalna dla wszystkich rynków, targetem byli również użytkownicy gier AAA w zachodnim stylu o czym świadczy pierwszy rok tej platformy, było przecież o tym w filmiku. To że nie wyszło i konsolka żyje tylko dzięki indykom i szeroko pojętej japońszczyźnie to właśnie sedno tego materiału.

Manifesto

Cytat: SALADYN w Kwiecień 24, 2018, 12:05

Vita miała być uniwersalna dla wszystkich rynków,

To, czym miała być, nie ma w tej chwili znaczenia, bo materiał został nakręcony obecnie, czyli pod koniec żywota tego sprzętu. Najlepsze gry na ten sprzęt to tytuły japońskie i twórcy tego materiału powinni zaprezentować gry, które definiują ten sprzęt, a nie kilka casualowych tytułów na krzyż, które dla większości fanów Vity są grami drugiego rzędu.

hankie

Ale właśnie @Mani - czy to miała być konsola dla miłośników gatunków jpn? Czy ogólnie następczyni PSP jako urządzenie mające odnieść sukces nie tylko na dalszym wschodzie (+ jak wspomniałeś miłośników określonych gatunków). I that's the point, jak @Sali wspomniał.

Wagabunga

Cytat: Manifesto w Kwiecień 24, 2018, 12:20
Cytat: SALADYN w Kwiecień 24, 2018, 12:05

Vita miała być uniwersalna dla wszystkich rynków,

To, czym miała być, nie ma w tej chwili znaczenia, bo materiał został nakręcony obecnie, czyli pod koniec żywota tego sprzętu. Najlepsze gry na ten sprzęt to tytuły japońskie i twórcy tego materiału powinni zaprezentować gry, które definiują ten sprzęt, a nie kilka casualowych tytułów na krzyż, które dla większości fanów Vity są grami drugiego rzędu.

Dokładnie. Sam przeglądam i udzielam się na zachodnich forach dyskusyjnych i znam niejednego mega maniaka Vity, który trzyma ten sprzęt głównie dla pojawiających się japońskich tytułów. Jest całkiem niemała grupka ludzi, którzy są oddanymi danami Vity, ten sprzęt po dziś dzień jest dla nich kultowy, a takie gry jakie zaprezentowano na tym filmiku (prócz może Persony) do tytuły w większości obojętne.
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

Manifesto

Cytat: hankie w Kwiecień 24, 2018, 12:30
Ale właśnie @Mani - czy to miała być konsola dla miłośników gatunków jpn? Czy ogólnie następczyni PSP jako urządzenie mające odnieść sukces nie tylko na dalszym wschodzie (+ jak wspomniałeś miłośników określonych gatunków). I that's the point, jak @Sali wspomniał.

Hankie, ja nie dociekam czym miała być ta konsola, odnoszę się tylko do jednej kwestii - doboru zaprezentowanych gier. A ten jest słaby, bowiem konsola ma znacznie lepsze i ważniejsze dla tego sprzętu tytuły, które zupełnie pominięto.

SALADYN

Manifesto, kwestia regionu pochodzenia najlepszych gier na Vite to czysty subiektywizm. Dla mnie to będzie Uncharted, dla ciebie Persona.

hankie

Cytat: SALADYN w Kwiecień 24, 2018, 13:14
Manifesto, kwestia regionu pochodzenia najlepszych gier na Vite to czysty subiektywizm. Dla mnie to będzie Uncharted, dla ciebie Persona.

Nie mówiąc o chcących pograć hmm.. w CoDy, kolejne NFS, kurka - Battlefieldy ;)

Manifesto

Cytat: SALADYN w Kwiecień 24, 2018, 13:14

Owszem, podobnie jak dobór prezentowanych w tym materiale gier, które Ty możesz uważać za OK, za to wg mnie jest to zwyczajne odwalenie fuszerki, bo "dusza" Vity to zupełnie inne tytuły.

cinek

Mam zawsze w plecaku i odpalam w drodze do/z pracy. Jak ktoś regularnie opłacał ps plusa to ma w zasadzie większość gier wartych uwagi na tę konsolkę.
Jakbym miał wybrać jedną konsole jaką mógłbym zabrać na bezludną wyspę to była by to Vita, przynajmniej bym kilka godzin pograł haha. :D

alf

Odświeżam temat, gdyż zapodany przez Bodzia film w pierwszym poście doczekał się kontynuacji.

Widać, że zainteresowanie tą konsolą rośnie (szkoda, że dopiero teraz).

Autor filmu stał się przez ostatni rok fanem Danganronpy i Persony:

szczupi26

Skoro już jesteśmy przy temacie jrpg-ów, szukam czegoś klasycznego a'la Legend of Mana zarówno w temacie oprawy graficznej jak i ogólnej mechaniki.