Jaki model PlayStation Vita kupić?

Zaczęty przez Numernabis2769, Styczeń 04, 2023, 02:15

Poprzedni wątek - Następny wątek

Numernabis2769

Witam. Stwierdziłem, ze chętnie bym kupił PlayStation Vita. Mam kilka pytań.

1. Jaki model wybrać?
2. Wiem, ze są tez modyfikowane konsole, pozwala to na instalacje gier z karty SD?
3. Jaka kartę SD kupić?
4. Czy mając zmodyfikowana konsole można się podpiąć do usługi Online tak aby gra miała połączenie z Internetem? (Multiplayery są raczej martwe na Vicie)

Janusz

Najlepiej brać pierwszy model OLED bo ma lepszy ekran i nie palcuje się tak jak Slimka.

W temacie przeróbki niestety może ktoś inny się wypowie.

Mr.Q

Model wybierz według własnych preferencji. Obejrzyj sobie porównania na YT. Miałem Slim i byłem z niej zadowolony, ale fatka ma OLEDowy ekran.
Gry instalujesz na kartę SD a nie z karty SD. Przerobiona konsola ma w sobie sklep z grami które pobierasz za free. Taki odpowiednik PS Store.
Możesz podpiąć się do internetu i grać online. Prawie na pewno nie dostaniesz bana. Grałem tak 1.5 roku, sprzedałem konsolę i gram dalej na tym samym koncie. Multi jest martwe ale w wiele gier da się jednak pograć jeśli się umówisz, generalnie da się kogoś spotkać nawet w mniej popularnych grach.
Co do karty SD, ja miałem oryginalną 64GB i to jest wystarczająco dużo pamięci. Da się używać zwykłej micro sd z adapterem. Na YT znajdziesz poradniki jak to zrobić, osobiście nie miałem potrzeby tego szukać. Chyba jakiś plugin na to był.

Proponuję szukać przerobionej konsoli. Jak kupisz nie przerobioną to prawdopodobnie z softem 3.73 a on nie nadaje się do przerabiania, trzeba go obniżać. Albo da się go przerobić ale nie działają na nim emulatory - nie pamiętam już dokładnie.

killy9999

Nie wiem czy nadal aktualne, ale:

1. Na początek polecam model Slim. Ma lepszą baterię, normalny kabel microUSB do ładowania, i jest poręczniejsza. Ekran LCD w niczym nie przeszkadza. Jak stwierdzisz że Vita jest w pytę, to można z kolekcjonerskiego obowiązku kupić model OLED.
2. Kolega wyżej wyjaśnił: po zhakowaniu konsoli możesz bezpośrednio ściągać gry z internetu na kartę pamięci.
3. To zależy. Ja instaluję gry "na zapas" i ledwo mieszczę się na 256GB, ale jak zamierzasz instalować tylko to w co aktualnie grasz to pewnie nie będziesz potrzebował więcej niż 64GB.
4. Hm... nie wiem, bo jak ognia unikam usług online. Wiem że Sony aktywnie uśmiercało sklep na Vicie (można było kupowac tylko przez stronę internetową) i że wymuszało aktywację logowania dwuetapowego na koncie Sony, chociaż potem nijak tego logowania dwuetapowego nie używało na Vicie.