Parę pytań dotyczących PSP

Zaczęty przez Rynceusz, Maj 04, 2022, 19:20

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rynceusz

1. Czy nieprzerobione PSP może odpalać .iso gier?
2. Czy PSP da się przerobić nieinwazyjne jak PS2 (tj. coś w stylu FreeMcBoota)
3. Czy nieprzerobione PSP może odpalać pliki .mp3 i .mp4?
Jesteśmy tak blisko, a jednak daleko
Piszemy do siebie, a w lodówce jest mleko

mariusz391

1. Nie
2. Softmod/Custom Firmware
3. MP3 tak, MP4 parwdopodobnie też, ale maksymalnie 360p lub 480p już nie pamiętam

zenq

Wrzucasz sofcik i juz odpala gry z karty, mozesz tez przerabiac iso z psx :) mp4 to nie wiem, ale jest program do konwersji video na format psp

JabuPL

Cytat: Rynceusz w Maj 04, 2022, 19:20
1. Czy nieprzerobione PSP może odpalać .iso gier?
2. Czy PSP da się przerobić nieinwazyjne jak PS2 (tj. coś w stylu FreeMcBoota)
3. Czy nieprzerobione PSP może odpalać pliki .mp3 i .mp4?

1. Nie może odpalać bezpośrednio ISO gier ale można skonwertować ISO tak aby odpaliło na nieprzerobionej.
No ale oczywiście prościej przerobić i nie bawić się w jakieś konwersje gier.
2. Tak, instalujesz jakieś CFW(np. PRO CFW), a jeżeli chcesz stałe CFW na PSP 3004 i nowszych to warto doinstalować "Infinity".
Aby instalacją CFW uwalić konsole trzeba się postarać lol. Więc raczej niczego nie popsujesz.
3. Tak, MP3'ki wrzucasz do folderu "MUSIC" na karcie pamięci(o ile się nie myle) i powinny od razu działać.
Filmy MP4 wrzucasz do folderu "VIDEO", ale muszą mieć odpowiednią rozdzielczość i chyba kodek. Są gotowe programy które konwertują filmy tak aby napewno odpaliły na PSP(np AllPlayer PSP Converter, Handbrake, ffmpeg jeżeli lubisz wiersz poleceń).
Discord: Jabu#6618    PSN: JabuPL

Rynceusz

Kolejne pytania:
1. Który model PSP kupić?
2. Czy za softmoda można dostać bana na PSN?

mariusz391

1) Zależy według potrzeb, przykładowo ja powiem że najlepszym jest 3004 bo jest mniejsza i lżejsza i ma więcej pamięci RAM niż 1004, a ma lepszyy ekran niż 1004 i 2004 ale ktoś inny że najlepszy jest właśnie fat bo mu lepiej leży w dłoni, ktoś inny że GO bo jest najbardziej kompaktowa a ktoś jeszcze inny że Street bo jest najnowsza i najtańsza. Decyzja zależy tylko od osobistych preferencji i zasobności portfela
2)Nie można, bo PSN na PSP jest od dawna wyłączony i nieaktywny

Trzyzet

Cytat: Rynceusz w Maj 10, 2022, 21:06Który model PSP kupić?
Każda ma swoje słabe i mocne strony.
Fatki super leżą w dłoniach ale są dosyć ciężkie. No i ten ekran... Ale jak lubisz dłubać to jest kit na ekran IPS, robi robotę. Sam używam modelu 1000.
Model 2000 i 3000 to w zasadzie to samo, choć według mnie model 2000 ma ciut lepsze plastiki i ten model polecam od siebie jeśli chcesz grać w gry z UMD.
Jeżeli tylko kopie i cyfry to warto zainteresować się modelem Go. Go można sparować z Dualshockiem 3 co z możliwością podpięcia do TV robi z Go fajną opcję jeśli ktoś jest w stanie przeboleć brak napędu UMD.
No jest jeszcze Vita ale to sprzęt mało popularny to i ceny straszą.

locarno

Cytat: Trzyzet w Maj 10, 2022, 22:35
Każda ma swoje słabe i mocne strony.
Fatki super leżą w dłoniach ale są dosyć ciężkie. No i ten ekran... Ale jak lubisz dłubać to jest kit na ekran IPS, robi robotę. Sam używam modelu 1000.
Model 2000 i 3000 to w zasadzie to samo, choć według mnie model 2000 ma ciut lepsze plastiki i ten model polecam od siebie jeśli chcesz grać w gry z UMD.

Cześć,
Jak według Ciebie wypada ekran IPS w modelu 1000 w porównaniu z ori ekranem 3000/2000? Na forum nie ma żadnej wzmianki o tym modzie oprócz tej w twoim poście.

Rynceusz

Cytat: JabuPL w Maj 10, 2022, 19:00

1. Nie może odpalać bezpośrednio ISO gier ale można skonwertować ISO tak aby odpaliło na nieprzerobionej.
No ale oczywiście prościej przerobić i nie bawić się w jakieś konwersje gier.

Jak się to robi? Jest do tego jakiś specjalny program?

Trzyzet

Cytat: Rynceusz w Czerwiec 06, 2022, 20:05Jak według Ciebie wypada ekran IPS w modelu 1000 w porównaniu z ori ekranem 3000/2000?
IPS do fatki powoduje że to chyba najlepszy model PSP. Kolory, kontrasty i kąty widzenia są tak dobre że ekran ten przypomina bardziej ekran vity. I jasność. Ekran IPS jest około 2x jaśniejszy od oryginalnego.
https://youtu.be/hIUuIaAD7E0?t=436
I tak, IPS moda najlepiej zrobić na sztuce z uszkodzonym ekranem. Mod cenowo w sumie jest bardzo opłacalny bo ekran z chin kosztuje bodajże 20pln więcej od oryginalnego ekranu.

Rynceusz

Kolejne pytania:
1. Czy da się skonwertować .iso aby odpalało na nieprzerobionej PSP?
2. Czy ekran IPS będzie pasować do innych modeli PSP?

hankie

1. Z tego co wiem, to nie. Nie wiem po co walczyć bez moda, skoro softmod walniesz obecnie samodzielnie na każdym modelu, w kilka minut... I interfejs nie różni się od  Ori, nie ma żadnych kosmosów.

2. Te chińskie zamienniki są dedykowane do określonych modeli.

Rynceusz

Witam ponownie po 2 latach . Nadal nie mam PSP :D, w międzyczasie kupiłem nowe PS2 bo tamto się zepsuło. I mam trzy kolejne pytania:
1.  Czy to prawda że softmod powoduje że napęd UMD się szybciej zużywa?
2. Jaki softmod wgrać, bo słyszałem o różnych ? (poluje na model PSP-3004)
3. Co lepiej kupić? Memory Stick dedykowany dla PSP czy adapter SD?

Quake96

1. Bzdura. Softmod nie ma nic do UMD i mimo wszystko dobrze go mieć. Za jego pomocą możesz nawet zgrywać sobie ISO gier z fizycznych płytek UMD.

2. Nie jestem w tym temacie "na czasie", ale już chyba nawet 3004 da się "stale" przerobić. Generalnie szukać przeróbki pod soft 6.60/6.61.

3. Wszystko jedno, ale łatwiej i taniej kupić adapter i jakąś kartę MicroSD.

hankie

Cytat: Rynceusz w Październik 06, 2024, 15:442. Jaki softmod wgrać, bo słyszałem o różnych ? (poluje na model PSP-3004)
Wszystko już zmodujesz na stałe softmodem, serio serio.
Cytat: Rynceusz w Październik 06, 2024, 15:443. Co lepiej kupić? Memory Stick dedykowany dla PSP czy adapter SD?
MS Pro Duo to już relikt, najwyższe pojemności kosztują dziwne pieniądze. NIe ma co, kupować microSD i adapterek, będzie śmigać.