Memory Stick Pro Duo vs 2 x microSD w przejściówce - czy warto pomyśleć

Zaczęty przez hankie, Grudzień 21, 2016, 08:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

hankie

Nominalnie 32 GB w jednym slocie - pamiętałem tylko w tym przypadku by sprawdzić - SanDisk ultra SDHC 32GB w klasie 10 z UHS-I A1, lista 25 gier tylko PSP ~6 sekund. Nie wiem właśnie, bo cholipa zapomniałem zmierzyć - w ile śmiga na 2 sloty.

Żabs

Ja w swojej PSP mam adapter na 2 karty micro sd po 32 Gb co daje razem 58 Gb. Po zawaleniu jej po brzegi wszystko chodzi nadal jak należy. Nie wiem jaki jest sen w ciągłym wyjmowaniu tego adaptera , chociaż mój po kilkukrotnym wyjęciu zaczyna się sypać taki urok chińskiego badziewia.

G-R-Z-E-C-H

Miałem adapter z kartą microSD 32GB ale się rozleciał i chciałbym wrócić do karty Memory Stick Pro Duo. Kłopot w tym, że mam zaledwie 4GB i przydałaby się większa. Jakie pojemności występowały w tym formacie produktów od Sony?

SALADYN

Gdy lata temu kupowałem w media markt swoja 8gb to była jeszcze opcja 16 i 32 ale to było tak dawno że to już nieprawda.

Rakowiakk

Wiem, ze pisze to juz w 2026 i nie licze na odpisanie, ale czy psp 3004 slim moge dokupic np jakąś karte pamięci?

alf

Cytat: Rakowiakk w Luty 22, 2026, 16:17wiem ze pisze to juz w 2026 i nie licze na odpisanie ale czy psp 3004 slim moge dokupic np jakąś karte pamięci?

Na forum rozmawiamy nawet o sprzętach 40-letnich, tu nie ma barier. Nigdy nie bój się pytać.

Tak, pamięć PSP 3004 (Slim) można rozszerzać wymieniając w niej kartę pamięci.

Oryginalne pamięci SONY to Memory Stick Duo i są dość drogie nawet za małe pojemności:
https://allegro.pl/oferta/karta-pamieci-memory-stick-pro-duo-sony-4-gb-mark2-magic-gate-17226890957

W dzisiejszych czasach istnieje do nich alternatywa - czyli adapter micro sd który pozwala użyć karty micro sd która udaje memory stick duo:
https://allegro.pl/oferta/adapter-karta-micro-sd-ms-pro-duo-memory-stick-psp-12672006780

hankie

@Rakowiakk
Jak wspomniał Obywatel @alf - nie szukaj Memory stick pro duo;)

Adaptery z micro SD robią robote, w dwóch konsolkach miałem takie (białe dwuslotowe) i na nic nie mogłem narzekać.

I nie bój się pytać dalej o PSP czy inne stare głowę klamoty, pomożemy (tylko w odpowiednich tematach:) ).

Trzyzet

Cytat: hankie w Luty 22, 2026, 21:40Adaptery z micro SD robią robote, w dwóch konsolkach miałem takie (białe dwuslotowe) i na nic nie mogłem narzekać.

Oj, nie mogę ich polecić, bardzo lubią gubić dane jak ma się powyżej 64GB danych na takim adapterze i dwie karty. Poza tym PSP nie umie alokować więcej niż 128GB i to jest zaszyte gdzieś w firmware/hardware.
Najlepsze są adaptery pojedyncze i koniecznie sformatowane z alokacją 64 bajty, to bardzo przyspiesza wczytywanie i XMB.

Jak ktoś nie ma czytnika MS Pro/Pro Duo do komputera (trzeba sformatować kartę w adapterze a nie samą kartę micro SD) to na samej konsolce może odpalić tego cusia: https://the-sauna.icu/64kformat/

hankie

@Trzyzet kurka wodna, a cóż mieć na ponad 64GB miejsca dla PSP? ;) Ok, racja, ale pewnie w czasach świetności PSP to chyba ludzie ewentualnie przestrzeni w Pecetach widzieli;)