Kolekcjonowanie gier PSP

Zaczęty przez Angrama, Lipiec 20, 2024, 20:12

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Cytat: Trzyzet w Lipiec 21, 2024, 19:18Teraz znaleźć jakąś konsolkę serii 1000 w znośnym stanie i w pełni sprawną jest naprawdę trudno.

A latały po 150zł w Premium Pack z Demo One i w sumie chętnych wielu na to nie było. Nawet jedną sztukę chyba komuś sprzedawałem w fajnym stanie, chyba Manifesto.

Z gierek takie droższe tytuły to na pewno Silent Hill, Castlevania The Dracula X Chronicles, Persony i Lunar mi do głowy przychodzą.

alf

Może PSP to jeszcze zbyt młody system (był na topie do 2012 roku zanim weszła Vita. W sumie potem był dalej na topie bo Vita nie miała takiej różnorodności gier...). Możliwe, że jeszcze nadejdzie czas PSP. Może pokolenie które na tym grało wciąż dojrzewa i nostalgia dopiero zapuka do ich mozgów.

Nie lubie nośnika UMD dlatego nie ciągnie mnie do zbierania gierek na PSP.

killy9999

Cytat: Angrama w Lipiec 20, 2024, 20:41Wymiana gier, czy będzie się z kim wymieniać? Zainteresowanie konsolą i biblioteką, czy kogoś poza mną będzie to interesować?
To pytanie dotyczy każdej konsoli, nie tylko PSP, i odpowiedź dla wszystkich jest taka sama - nie. Za jakieś 20-30 lat wszystkie konsole i gry, które zbieramy, nawet jeśli będą nadal działać, będą w większości bezwartościowe, bo ludzie z młodszych pokoleń nie będą nimi w żaden sposób zainteresowani. Tak samo jak ty nie jesteś zainteresowany mnóstwem "wartościowych" rzeczy, które kupowali dziadkowie: kryształową zastawą, starym zegarkiem na rękę po dziadku i innymi antykami. Jasne, zawsze się znajdą jacyś pojedynczy pasjonaci, ale to raczej będą wyjątki.

Cytat: Megadeth w Lipiec 21, 2024, 11:42PSP nie ma i mieć nie będzie praktycznie żadnej wartości kolekcjonerskiej z kilku powodów:

1. Piractwo i możliwość przerobienia konsoli w 2 minuty - tym samym granie jest dużo bardziej komfortowe jak wspominał mariusz
2. Handheldowe stare granie mało kogo interesuje mając na wyciągnięcie ręki telefon komórkowy i emulacje PSP (wiem, że brzmi to śmiesznie, ale polecam prześledzić fora czy komentarze na YT. Kto chce wrócić do PSP choćby na chwilę to robi to na telefonie)
Vitę też da się łatwo przerobić, ale jakoś rynek kolekcjonerski ma się nieźle.

alf

Cytat: killy9999 w Lipiec 22, 2024, 09:02
Za jakieś 20-30 lat wszystkie konsole i gry, które zbieramy, nawet jeśli będą nadal działać, będą w większości bezwartościowe, bo ludzie z młodszych pokoleń nie będą nimi w żaden sposób zainteresowani.

Tak samo jak ty nie jesteś zainteresowany mnóstwem "wartościowych" rzeczy, które kupowali dziadkowie: kryształową zastawą, starym zegarkiem na rękę po dziadku i innymi antykami

Bardzo trafna wypowiedź. Też zaczynam myśleć o tym w ten sposób. Młode pokolenie podejrzewam w wiekszosci już dawno nie ogarnia co to przykładowo jest NES czy SNES. Głównymi odbiorcami tych sprzętów są dziady w wieku 35 - 50 lat.

Cytat: mariusz391 w Lipiec 20, 2024, 20:22
Kolekcjonowanie wszystkiego ma sens tylko i wyłacznie dla zbieracza danej rzeczy, bo ma do tego nostalgię/podoba mu się/nie ma na co pieniędzy wydawać

Tak, choć w Sosnowcu mają inne zdanie - nawet jak nie chcesz czegoś to powinieneś kupować inwestycyjnie (było o tym w jednym z ostatnich filmików gdzie narzekał że nikt nie kupił super gierki na SNESa za 2k bo to było tak tanio a nawet jak się nie chce tego mieć to chociaż inwestycyjnie trzeba było zakupić).

Obstawiam że w Sosnowcu te droższe gierki na SNES to już ciężko schodzą. Kupując je i myśląc że robisz inwestycje możesz być w błędzie. W przyszłości może okazać się problematyczne odsprzedanie tego w cenie w jakiej kupiłeś. Dlatego najlepiej jest kupić jak najtaniej  ;)

mariusz391

Cytat: alf w Lipiec 22, 2024, 12:13Bardzo trafna wypowiedź. Też zaczynam myśleć o tym w ten sposób. Młode pokolenie podejrzewam w wiekszosci już dawno nie ogarnia co to przykładowo jest NES czy SNES. Głównymi odbiorcami tych sprzętów są dziady w wieku 35 - 50 lat.
Cytat: alf w Lipiec 22, 2024, 12:13Obstawiam że w Sosnowcu te droższe gierki na SNES to już ciężko schodzą. Kupując je i myśląc że robisz inwestycje możesz być w błędzie. W przyszłości może okazać się problematyczne odsprzedanie tego w cenie w jakiej kupiłeś. Dlatego najlepiej jest kupić jak najtaniej 
Ale ja już to od lat powtarzam że zbieranie gierek niczym się nie rózni przykładowo od zbierania samochodów. Te powojenne już nikogo nie obchodzą i ich ceny się zatrzymały/zaczynają tanieć bo ci którzy je pamiętają już albo nie żyją albo są na emeryturze. I przykładowo teraz idą w cenę śmieci z PRLu i wczesnych lat 90. bo to właśnie to pokolenie ma do nich ,,nostalgię'' i pieniądze na zabawki.
I tak samo jest z gierkami, te na Atari też już nikogo nie obchodzą, bo ludzie którzy je pamiętają mają już powoli na to wywalone, a zyskuje u nas NES i pierwsze PlayStation (bo SNES czy Mega Drive niekoniecznie przez to że era 16-bit większość ominęła) bo to do nich pokolenie które ma kasę ma też nostalgię. Za parę lat i to stanie, bo kolejne pokolenie będzie miało miętę do PS2 i Xboxa i tak to się będzie kręcić
Dlatego właśnie jakieś kupowanie ,,inwestycyjne'' to jest głupota, to nie Ferrari czy Picasso że kupujesz, trzymasz w x lat i sprzedajesz z zyskiem, tylko jednak produkty masowe, poza tymi autentycznie wydanymi w niskim nakładzie

alf

Cytat: mariusz391 w Lipiec 22, 2024, 12:21
Dlatego właśnie jakieś kupowanie ,,inwestycyjne'' to jest głupota, to nie Ferrari czy Picasso że kupujesz, trzymasz w x lat i sprzedajesz z zyskiem, tylko jednak produkty masowe, poza tymi autentycznie wydanymi w niskim nakładzie

Pamiętaj, że w Sosno filmikach porównują zbieranie gierek do numizmatyzmu i dzieł sztuki  ;)

Ja bym powiedział, że lekko inwestycyjnie też ma to sens - o ile przeczuwasz co pójdzię w górę. Tak jak powiedziałeś - wiemy, że giereczki na ps2 raczej nie potanieją a będą drożeć bo dochodzimy do czasów gdzie będzie na nie szczyt parcia więc jak masz możliwość tanio kupienia dobrej giereczki na ps2 to warto.

Atari i Commodore - to już nawet ja stary dziad nie wiem co to jest i traktuje to jak śmieci.

Na pchlich targach jak widze na dywanach jakies stare metalowe figurki, modele aut czy motorów, jakieś wojenne naczynia i widelce - dla mnie to totalny śmieć. I jeszcze jak słysze cene... 200 PLN za jakiś stary brudny model auta z przed 50 lat. Wiele osób to omija, ale jak już wspomniał @killy9999 - jeszcze się świry znajdą co to kupią bo zbierają, ale to bywa że trzeba długo wyczekiwać na klienta.

Ostatnio oglądałem retrogralnie o tym jak omawiał jakąś wczesną wersję Commodore 64 i nie wiedziałem o co tyle podjaru ("W pogoni za marzeniem" - @mariusz391 Ty też marzysz o czerwonej diodzie sygnalizującej POWER?  O0):

mariusz391

Cytat: alf w Lipiec 22, 2024, 12:41Ty też marzysz o czerwonej diodzie sygnalizującej POWER?  O0):
Może z Commodore jest jak z samochodami. Czerwone mają 30 koni więcej za sam lakier, a w Commodore czerwona dioda sprawia że gierki chodzą 30% szybciej  O0

hankie

Mnie nawet mierzwi coś innego - bitrot i po prostu degradacja urzadzeń elektronicznych. To też nie są sprzęty technologii np takiego Commodore 16 (kilka lat temu miałem kompletne i po 7 latach w suchej piwnicy odpalił od tak od strzałą pamiętam).

Teraz i płytki PCB nie są tak pancerne, lżejsze, cieńsze, bardziej dopchane no i ROHS, rozwarstwianie. TO wieczne nie będzie jednak.

Co do PSP to moim zdaniem - może za rok zaliczy jakiś peak cenowy. PSP GO i serio 3000 już potrafi dziwne hajsy kosztować, ale to będzie wszystko. Pojedyncze gry będą (juz są) drogie - limitowane, wydania rzadkie lokalnie etc. Zajawka dla naprawdę miłośników - jakby miało być już na tłusto z PSP to by już się wznosiło.

No chyba, że jakieś masowe materiały o 'PSP w 2024' albo inny inflóenser zrobił na grubo materiał po czym się rzucą... Jak ze wszystkim :P

PS Ja miałem Aldikowe C64 - tam dioda POWET była zielona.

alf

Cytat: hankie w Lipiec 22, 2024, 13:00
No chyba, że jakieś masowe materiały o 'PSP w 2024' albo inny inflóenser zrobił na grubo materiał po czym się rzucą... Jak ze wszystkim :P

PS Ja miałem Aldikowe C64 - tam dioda POWET była zielona.

Trzeba poczekać aż arhn.eu zrobi nowy materiał o tym jak zaczepiste było PSP i wtedy się dzieci na to rzucą aby mieć i w to nie grać.
Ostatni materiał na temat PSP arhn.eu miał w 2015 roku więc już dość dawno. Ludzie zapomnieli troche o tym sprzęcie.

@hankie co to jest 'Aldikowe 64'?

mariusz391

Cytat: alf w Lipiec 22, 2024, 13:09Trzeba poczekać aż arhn.eu zrobi nowy materiał o tym jak zaczepiste było PSP i wtedy się dzieci na to rzucą aby mieć i w to nie grać.
Ostatni materiał na temat PSP arhn.eu miał w 2015 roku więc już dość dawno. Ludzie zapomnieli troche o tym sprzęcie.
Pisarski im przypomniał, jeden zrobił 3 lata temu, drugi rok temu

alf

Faktycznie. I wciąż jakoś nie zyskało to na większej wartości. Może wciąż jest zbyt wcześnie.

hankie

Cytat: alf w Lipiec 22, 2024, 13:31
Faktycznie. I wciąż jakoś nie zyskało to na większej wartości. Może wciąż jest zbyt wcześnie.
PSP FAT może zyskać 'bo to pierwszy model' - no i chyba coraz mniej rzeczywiście ich na tle innych (oprócz PSP GO :P).

PS Aldikowe C64 to:
https://ode2commies.blogspot.com/2015/07/introducing-c64-aldi.html
ale diódka była wymieniona z zieloną, nie wiem dlaczego.

alf

Cytat: hankie w Lipiec 22, 2024, 14:03
PS Aldikowe C64 to:
https://ode2commies.blogspot.com/2015/07/introducing-c64-aldi.html
ale diódka była wymieniona z zieloną, nie wiem dlaczego.

Ah 'Aldikowe' bo pochodziło z sieci sklepów 'Aldi'.  O:-) Dzięki!

Teraz jak byś kupił w Dealz chińską konsolkę to byś powiedział 'Dealzowa'  ;)