Jaki model PSP wybrać?

Zaczęty przez DrVaaS, Maj 01, 2017, 22:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

DrVaaS

Cześć, mam problem - typowy początek postu na forum :) Chyba nie muszę mówić, że uwielbiam grać, a chciałbym móc to robić wszędzie. Niedługo mam zamiar stać się szczęśliwym posiadaczem PSP, tylko za cholerę nie wiem jaki model wybrać. Podpowiecie coś kochani koledzy? Słyszałem, że pierwsze wypusty miały problem z wyświetlaczem, za to inne jakiś inny i tak w nieskończoność.

VectroV

Myślę, że najlepszym wyborem bez rozwodzenia się będzie po prostu model 3004. Unikaj jak ognia E1004 Street - ogólnie jakościowo jest najgorszy, miał słabszy ekran jak mnie pamięć nie myli, brak wifi, głośniki mono i coś tam jeszcze miał wycięte.

3004 sam mam od dobrych chyba już 10 lat i nigdy nie miałem z nią problemów.

Wszystkie różnice pomiędzy modelami znajdziesz tutaj: https://pl.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Portable
Inspekteur der Bundespolizei Herr Kamil aus Posen

DrVaaS

Myślałem nad wersją 3XXX, a PSP GO? Ono czyta dyski UMD w ogóle?

VectroV

Aż zapomniałem o GO!. Ten model nie ma w ogóle napędu UMD, więc odpala tylko cyfrówki.

Deathcoil

PSP GO zostało stworzone tylko i wyłącznie do cyfrowych wersji gier, nie ma napędu UMD. Od kiedy Sony odcięło PSN dla PSP nie wiem czy jest jakiś sposób, żeby na tym jeszcze grać. Kupuj wersję 3004 tak jak kolega VectroV radził. PSP E1004 oprócz wymienionych wad miało jeszcze bodajże wbudowaną baterię i jakość wykonania tej konsoli jest naprawdę kiepska. Najłatwiej rozpoznać ją można po matowej obudowie.

CyborgDE

Od siebie również mogę polecić PSP 3004. Posiadam już kupę czasu i dalej śmiga jak powinna. E1004 i PSP GO osobiście bym unikał. Pierwsze to totalna bieda edyszyn. PSP GO znowuż jedynie dla cyfrowych, ale i tak większość osób na tych konsolkach głównie piraciła. No i jest o wiele mniej wygodniejsza, niż klasyczne PSP.

"Umysł robota walczy z umysłem debila, taki los cyborgów."

Janusz

Pisałem wiadomość i wcięło, więc napiszę w skrócie ;)

Największą wartość obecnie ma pierwszy model 1004 pod warunkiem, że jest w bdb stanie. Jak szukasz czegoś do grania przede wszystkim to najlepiej wybrać albo 2004, albo 3004. Osobiście bardziej leży mi ekran w tym ostatnim, ale 2004 też daje radę. PSP Go bym odrzucił z racji gabarytów i braku napędu. Jest jeszcze Street, ale wygląda brzydko i jest okrojony, plus za matową obudowę, ale to za mało według mnie żeby go brać pod uwagę. Poza tym ta obudowa za dobrze nie wygląda.

VectroV

Cytat: Deathcoil w Maj 01, 2017, 23:01
Od kiedy Sony odcięło PSN dla PSP nie wiem czy jest jakiś sposób, żeby na tym jeszcze grać.

Można poprzez przeniesienie cyfrówek z PS3 na konsolę poprzez USB. Ewentualnie przez mniej legalny sposób... ;)

Ogólnie co do street to mam wrażenie, że ta duża klapka z tyłu jakoś wytłumia kręcenie się płytki z grą w środku. Jak w swoim słyszę dźwięki doczytywania się danych to na nim własnie nie. Może ktoś z niego korzystał i może to potwierdzić? Bo może tylko zwidy jakieś miałem :D

DrVaaS

Cyfrowe wersje gier odpadają, więc raczej 3004 będzie moim zakupem nr. 2 bo wpierw chcę się zaopatrzyć w PSX bądź ekran LCD do PSOne i wtedy będziecie mieli "Audi A6 C5 - PSOne edition" do oceny xd

Janusz

Street jest cichszy wydaje mi się, nie wiem czy to zasługa napędu czy obudowy, ale tak jest. Mnie w nim wkurza najbardziej ten pasek z przyciskami na froncie w formie jakiejś folii, dziwne rozwiązanie i nie do końca wygodne.

DrVaaS

A poszukuje jeszcze takiego statywu na PSP żeby na półce mogło sobie stanąć, na arhn.eu w pokoju gracza ma takie poukładane

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Janusz

Nie wiem czy to nie ma po prostu podstawki jak na telefon w sklepach czy lombardach, raczej nic dedykowanego PSP, przynajmniej jak dobrze kojarzę. I w sumie też szukam takowych więc może ktoś poradzi gdzie kupić.

DrVaaS

Takie coś znalazlem:

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6798938130

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6234393356

http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6649891896

Wysłane z mojego SM-G903F przy użyciu Tapatalka

Stall

Mam poliweglanowa ochronna obudowe do PSP Go z rozkladana nozka z tylu do ustawiania konsoli w pionie. Pewnie ze wzgledu na funkcje zegarka w konsoli. Imo najlepsza do grania bedzie wersja 3000.

SALADYN

Koledzy już swoje powiedzieli ale i ja dodam coś od siebie.
Podstawka, jeśli ma to być tylko sposób na prezentacje np kilku różnych modeli konsol jak ma Archon to cokolwiek z pleksi da radę, byleby coś trzymało konsolkę z przodu bo to coś z pierwszej aukcji może nie utrzymać konsolki na miejscu. Jeżeli szukasz czegoś praktycznego to zastanów się nad jakąś stacją dokującą z głośnikami. W przypadku podstawowych modeli 1000-3000 przyda się do oglądania filmów bądź słuchania muzyki przy biurku.
Szukając swojej sztuki przygotuj sobie zawczasu kartę pamięci Pro Duo lub Micro SD z przejściówką Pro Duo. Wrzuć na kartę kilka obrazków jpg w podstawowych barwach (czarny, czerowny, biały itd) które pozwolą ci wykryć ewentualne uszkodzone piksele na ekranie. Przy okazji sprawdzisz jak konsolka wykrywa kartę. W poszukiwaniach zwracaj też uwagę na prace napędu, czy nie wydaje dziwnych dźwięków lub jak szybko wczytuje gry. Najgorzej jest z baterią która często jest zużyta na tyle mocno że krótko trzyma ale nie ma jak sprawdzić tego na szybko.