Jaki model PSP wybrać?

Zaczęty przez DrVaaS, Maj 01, 2017, 22:50

Poprzedni wątek - Następny wątek

Yuki

Ja polecam modele z dwojka z przodu i najlepiej zrobiona juz softem 5.00 m33-6.
Opcjonalnie jesli nie zmodowana, to model z dwojka z przodu + jak najnizszy soft, zeby zrobic sobie powyzszy m33-6.

Tylko modele 1000/2000 nie zbudowane na plycie glownej "TA-088v3"
Jednak lepiej brac 2000 bo ma wiecej pamieci ram z tego co pamietam, i szybciej chodza emulatory i nie ma spowolnien/zwiech. Pierwszy model mial mniej ramu i ogolne problemu z emulacja NeoGeo/CPS2/Cave.

Czemu ?

jesli zalezy ci na praktycznie 100% wykorzystaniu Homebrawe PSP, w tym dostepu do Kernel 1.50 i jego bogactwa programow i emulatorow + pelnego wsparcia na Popsloadera dajacego praktycznie 100% kompatybilnosci z grami PSX, to jedyny sluszny wybor, bo na samo PSP az tak wielu wybitnych gier nie ma.
Nowsze gry tez obsluguje, poprostu szukasz tych na patch m33-6.

Dark Alex nie robil juz nic po m33-6, a pozniejsze jakies softy, w ktorych tworzeniu nie podzielil sie swoja wiedza...sa biedne w sprawach homebrawe i emu oraz maja problemy z grami PSX, poniewaz nie ma wsparcia odpowiedniego pelnego Popsloader. Sa poprostu gorsze, cos jak cofniecie sie w tyl i zaczynanie od poczatku. Aktualnie nadal jest gorzej niz przy Dark Alexie kilka lat temu, gosc posiada mega wiedze i wyprzedzil mozliwosci innych :)

Stall

Masz jakies potwierdzenie na to co piszesz? Jakis konkretny przyklad braku kompatybilnosci? Bo tak sie sklada, ze mam PSP 2000, posiadalem w niej soft 5.00 m33-6 ktory swojego czasu upgradowalem do 5.50 GEN Prome 4(mozna latwo zrobic downgrade) i nie zauwazylem zadnych problemow z dzialaniem wszelkich gier PS1 i emulatorow innych konsol itd, za to np. nowsza wersje innych pluginow zaczely dzialac (nie mowiac o nowszych grach PSP ktore wczesniej nie odpalaly) a na wczesniejszym sofcie nie koniecznie.

Cytat: Yuki w Czerwiec 28, 2017, 13:41
cos jak cofniecie sie w tyl

To mozna sie cofnac w przod? :D

TheUrien84

wszystkie przeróbki są dobre,te nie trwałe też, a jaki problem jest przy hard resecie wgrać,jednym klikiem z powrotem soft?   a moim zdaniem najlepsze PSP to 1 grubas którego posiadam od nowości z pandorą to najlepsza opcja ;)
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

Yuki

Cytat: Stall w Czerwiec 28, 2017, 16:51
Masz jakies potwierdzenie na to co piszesz? Jakis konkretny przyklad braku kompatybilnosci? Bo tak sie sklada, ze mam PSP 2000, posiadalem w niej soft 5.00 m33-6 ktory swojego czasu upgradowalem do 5.50 GEN Prome 4(mozna latwo zrobic downgrade) i nie zauwazylem zadnych problemow z dzialaniem wszelkich gier PS1 i emulatorow innych konsol itd, za to np. nowsza wersje innych pluginow zaczely dzialac (nie mowiac o nowszych grach PSP ktore wczesniej nie odpalaly) a na wczesniejszym sofcie nie koniecznie.

Cytat: Yuki w Czerwiec 28, 2017, 13:41
cos jak cofniecie sie w tyl

To mozna sie cofnac w przod? :D

Wlasne doswiadczenia z dzialaniem niektorych gier PSX i Emulatorów + duzo informacji na necie. Zaden inny soft nie obsluguje w pelni popsloadera i kernela. Ja pozostaje na tym sofcie, a co do gier z PSP, pisalem, ze tutaj trzeba szukac gier spatchowanych pod M33-6 albo samemu sobie spatchowac (zaden problem). Ja na PSP gram glownie w emulatory i gry z PSX, a to co mnie interesuje z PSP  dziala bez problemu :)

a cofanie w tyl wzgledem mozliwosci.

Stall

Chodzi mi o konkretny przyklad, jaki tytul na PS1 albo z innego emulatora Ci nie dzialal? Tak jak bylo pisane, downgrade w tym wypadku to nie problem, po prostu chcialbym wiedziec jakie gry nie dzialaja na 5.50d3 prome4(bazujacym na tym drugim swoja droga) a dzialaja na 5.00 m33-6. Tak przy okazji, z dwie gry Lego nie chcialy dzialac na tym drugim nawet po patchu.

Yuki

POwiem ci ze nie przypomne sobie, lata juz mam ten sam i niezmienny m33-6. Niemniej cos sprawilo, ze pomimo obcowania z roznymi softami, pozostalem przy ostatnim Dark Alexa :)

GwiazdorPL

Jak dla mnie najlepszy model to 3004 który mam i polecam,a najlepszy soft to 6.20 i przeróbka 6.20 PRO C2 na 3004 ponieważ jest to ostatni możliwy wydany soft który można wgrać permanentnie na PSP 3004 :)
Moje konsole:

PlayStation One SCPH-102
PlayStation SCPH-9002+Dual Analog SCPH-1180
PocketStation Crystal SCPH-4000C
PlayStation 2 Slim NTSC/U SCPH-77004
PlayStation 2 Fat Aqua PAL
PlayStation 3 Slim CECH-2004B 250GB
PlayStation Portable 3004 16GB 6.20 PRO-C i E1004 6.60 PRO-B10

mattek

Jest jeszcze patch "Inifnity", który na 3004 umożliwia wgranie 6.61 permanentnie.

JT

Tak samo 6.61 infinity można wgrać na PSP GO, ten soft też posiada opcję unbricku, tylko jak to działa to nigdzie nie znalazłem info. Jak dla mnie to PSP 300x i GO to najlepsze modele, mają najlepsze ekrany, a GO ma najwygodniej ułożoną gałkę :)
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

Quake96

Ja abstrachując od tych wszystkich przeróbek polecam od siebie wersję FAT. Ktoś zaraz powie, że mniej RAMu, że gorszy ekran itd. Tylko przy normalnym użytku konsoli co wam po tym dodatkowym RAMie? Używam swojej FATki już dobre 2 lata i nigdy nie czułem dyskomfortu z powodu "niedoboru" pamięci. A co do ekranu, to nie widzę w nim nic złego. Na plus wersji FAT można za to wymienić ergonomię. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej leży w dłoniach niż wersje slim. Slimka to jak jakaś płaska deska przy jędrnie ukształtowanej lasce (FAT) :P

makumator

Cytat: Quake96 w Lipiec 01, 2017, 01:04
Ja abstrachując od tych wszystkich przeróbek polecam od siebie wersję FAT. Ktoś zaraz powie, że mniej RAMu, że gorszy ekran itd. Tylko przy normalnym użytku konsoli co wam po tym dodatkowym RAMie? Używam swojej FATki już dobre 2 lata i nigdy nie czułem dyskomfortu z powodu "niedoboru" pamięci. A co do ekranu, to nie widzę w nim nic złego. Na plus wersji FAT można za to wymienić ergonomię. Moim zdaniem zdecydowanie lepiej leży w dłoniach niż wersje slim. Slimka to jak jakaś płaska deska przy jędrnie ukształtowanej lasce (FAT) :P

Wow niespodzianka, jak zawsze,  zapewne po bardzo dokładnym researchu,  polecasz to co masz.

Jeżeli komuś nie przeszkadza mega smużenie na czarnym, dużo gorsze nasycenie barw/lipny kontrast,  to rzeczywiście FAT jest super opcją.

Ja mając kiedyś wszystkie,  po rzetelnym porównaniu stwierdzam,to co JT.  Najlepiej mi sie gralo na 300X i GO (go ma trochę zbyt wąski chwyt, no ale jest bajeranckie+stały Soft dodatkowa pamięć 16GB + karta).

mattek

Fakt, mając okazję pograć na 200x czy 100x kumpli, widać, że te kolorki są jakieś takie nijakie :P
Co prawda, dałoby się do tego przyzwyczaić, jednak stawiając 300x do tych dwóch, różnica jest kolosalna.

Quake96

Cytat: makumator w Lipiec 01, 2017, 07:57
Wow niespodzianka, jak zawsze,  zapewne po bardzo dokładnym researchu,  polecasz to co masz.

A co ja nie mogę mieć swojego zdania? Mam nie bez powodu jak widać. I miałem też slima, więc mam porównanie. Masz inne zdanie to je miej, ale ode mnie to się odczep.

xzer0

Quake - jesteś kolejnym celem hehe. U mnie też tak było.

hankie

CytatJeżeli komuś nie przeszkadza mega smużenie na czarnym, dużo gorsze nasycenie barw/lipny kontrast,  to rzeczywiście FAT jest super opcją.

Mam FATa i tylko FATa, ale podpiszę się też pod tym zdaniem... Kolega pożyczył mi swoje 3 tysiące slima i serio - ekran robi robotę. Gdyby Slimy ładne byłyby za stówkę to pomyślałbym by takiego kupić do grania, a w starą FATkę wsadzić w końcu nowe części, które czekają od zeszłego roku i ładnie ją opatulić - a grać na silmie.

OK - chwyta mi się lepiej FATa, ale odczucia video na slim lepsze. Ale póki co nie nabędę z racji okoliczności koszt+potrzeby ;)