Dobry zamiennik baterii do PSP?

Zaczęty przez papirus, Maj 16, 2020, 16:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Znalazłem podobny wątek i dyskusję odnośnie baterii i scaliłem, ale niestety i w nim nikt nie polecił dobrej alternatywy. Ja raz kupiłem do testów chińczyka do 3004 ale to gorzej niż z bateriami do laptopa, praktycznie nie trzymał w ogóle energii.

Stall

Ja kupiłem jakiś czas temu zamiennik z Aledrogo do PSP 2000 i o dziwo trzymał trochę, niestety odczyt stanu baterii nijak się miał do stanu faktycznego i wyłączało mi konsolkę w losowych momentach. Jak ktoś znajdzie dobry zamiennik, to niech nie omieszka się podzielić stosownym info.

Wawrzino

Może warto rozważyć wymianę samego ogniwa wewnątrz baterii?
Znalazłem coś takiego:
https://imgur.com/a/Zeo5W

Stall

Osobiście raczej bym się nie chciał bawić w ten sposób kilkunastoletnią baterią w obawie przed zgonem, ale może komuś z forum się uda.

Quake96

Kurde, jakby ktoś miał konkretne źródło z jakiego warto kupić takie pasujące ogniwo to może namówiłbym kumpla aby zrobił mi takiego frankensteina. W 25 letnim laptopie zregenerował baterię ogniwami z taniego akumulatora od marketowych elektronarzędzi, więc i z tym sobie poradzi.

Janusz

Patrząc na ali wszystkie wydają się podobne. Natrafiłem na taką https://pl.aliexpress.com/item/32960994701.html

357 sprzedanych, 32 recenzje, z ocen 4,7. Komentarz "Idealna bateria, prawdopodobnie najlepsza, jaką możesz kupić. Znacznie lepsze niż zawyżone ceny Cameron Sino. Całkowity czas użytkowania: 5 h35min na PSP 1004 i 6 h50min na PSP 3004. Zdecydowanie zalecane dla poniżej 15 $."

Nie mam teraz niestety kasy na takie zakupy pod testy i ciekaw jestem czy faktycznie jest to coś więcej niz zwykły chiński zamiennik. W przypadku 2200 mAh w komentarzach widać, że mają swój branding przynajmniej.

Wawrzino

Ja bym szukał ogniw wśród tych przeznaczonych do dronów. Środowisko pewnie ma już przetestowane różne pod względem pojemności i wytrzymałości.

Trzyzet

Cytat: Wawrzino w Sierpień 31, 2023, 09:24
Z baterią nie doradzę, ale odnośnie zamiennika ekranu, polecam ten materiał:

Wszystko wyjaśnione, wady, zalety i pokazany montaż.

Używam IPSa w fatce od ponad roku, naprawdę warto.

Cytat: Stall w Sierpień 31, 2023, 11:50
Osobiście raczej bym się nie chciał bawić w ten sposób kilkunastoletnią baterią w obawie przed zgonem, ale może komuś z forum się uda.

Kiedy bateria jest totalnie wyładowana nic ci nie grozi o ile jej nie przebijesz. Największe ryzyko jest z baterią naładowaną.

Trzyzet

Znajomy jakis czas temu kupował baterię do GB SP i PSP 2000 z Batimexu, działają bardzo dobrze i mają znamionową pojemność więc można brać.

anijkaspi

Cześć, kupiłam PSP ostatnio ale zauważyłam że ma nieoryginalną baterię która bardzo szybko się rozładowuje szczególnie podczas grania, chciałam kupić nową baterię i przede wszystkim oryginalną ale w ogłoszeniach pisze 2000/3000 (mam 1000) stąd też moje pytanie: Czy bateria z modelu 2000 lub 3000 będzie pasować do 1000? Dziękuję z góry za odpowiedź :D

mariusz391

Cytat: anijkaspi w Listopad 26, 2024, 12:55Czy bateria z modelu 2000 lub 3000 będzie pasować do 1000? Dziękuję z góry za odpowiedź :D
1) Nie będzie pasować, 2000 i 3000 mają taką samą, 1000 ma inną
2) Nie ma nowych oryginalnych baterii w sprzedaży od dobrych 10 lat. Te co są nowe i mają oznaczenia Sony są takim samym chińskim szmelcem co nołnejmy (a nawet gorzej, bo te brandowane z aliexpressu jak Ostent jest większa szansa że będą miały choć zbliżoną do orginału pojemność

Megadeth

Cytat: anijkaspi w Listopad 26, 2024, 12:55
Cześć, kupiłam PSP ostatnio ale zauważyłam że ma nieoryginalną baterię która bardzo szybko się rozładowuje szczególnie podczas grania, chciałam kupić nową baterię i przede wszystkim oryginalną ale w ogłoszeniach pisze 2000/3000 (mam 1000) stąd też moje pytanie: Czy bateria z modelu 2000 lub 3000 będzie pasować do 1000? Dziękuję z góry za odpowiedź :D

Cześć, a może wolisz grać na emulatorze lub anbernicka sobie kup? Odpali PSP i ma lepszą bateryjkę

hankie

Hej @anijkaspi

Coraz trudniej o dobre baterie. Już np tutaj prawiliśmy:
https://strefapsx.pl/forum/psp-psvita/zamiennik-baterii-psp/

Dodatkowo - temat wysysanej baterii w PSP i wymiana kondensatora, który zużyty - może drenować baterię:
https://strefapsx.pl/forum/nasze-mody/poprawa-zywotnosci-baterii-w-psp-bonus/

Zaś sam temat scalam :)

UPDATE:
Ostatnio trochę sobie znów retro YT młócę i w zakresie PSP coraz częściej słyszałem o całkiem chwalonych zamiennikach brandowanych jakjo OSTENT - tutaj dla przykłądu do PSP FAT:
https://www.amazon.pl/OSTENT-litowo-jonowo-jonowy-akumulator-polimerowy-PSP-280/dp/B00FBM4C2O/ref=asc_df_B00FBM4C2O/?tag=plshogostdde-21&linkCode=df0&hvadid=504725428537&hvpos=&hvnetw=g&hvrand=5139097535237651279&hvpone=&hvptwo=&hvqmt=&hvdev=c&hvdvcmdl=&hvlocint=&hvlocphy=1011489&hvtargid=pla-1599076428414&psc=1&mcid=eb4e3587e0d13c19b2a42ca7af2d35f9

Wygląda to solidniej, piszą że polimer - chociaż z drugiej strony PSP jest póki co w takim stanie rynkowym, że i tak wychodzi z lekka drogo.

Kirby

Cytat: hankie w Styczeń 30, 2025, 10:28Wygląda to solidniej, piszą że polimer - chociaż z drugiej strony PSP jest póki co w takim stanie rynkowym, że i tak wychodzi z lekka drogo.

Nie jestem w stanie zrozumieć co wpłynęło na wzrost cen PSP. Sięgając pamięcią do roku 2019, gdy przymierzałem się do zakupu, (*ostatecznie zrezygnowałem z kilku względów) pierwszą przenośną konsolę Sony można było dorwać za około 200zł. Wiem, że od pewnego czasu jest problem z inflancką, ale to w żaden sposób nie tłumaczy tych absurdalnych kwot jakie teraz życzą sobie sprzedawcy.

*Głównym powodem dla, którego zaniechałem wówczas zakupu był stan baterii konsol. Zniechęcało mnie to, że oryginalne baterie nawet w przypadku nowiusieńkiej konsoli nigdy nie pozwalały na długą zabawę. Pod koniec 2008 roku kupiłem nowe PSP slim 2000, które co kilka godzin zmuszało mnie do podłączenia urządzenia do niewygodnej ładowarki. Po zakupie używanej PSP slim 2000 latem 2013 roku byłem tak zniechęcony koniecznością używania ładowarki co 1,5 godziny, że sprzęt po miesiącu lub dwóch zawędrował do kolejnego właściciela.

Domyślam się, że obecnie oryginalne baterie są w stanie krytycznym i bardzo szybko się rozładowują.

Innym czynnikiem była chęć spróbowania innego modelu PSP niż 2000. Rozglądałem się za 3000, ale większość z nich na allegro była w kiepskim stanie wizualnym. Interesowało mnie też PSP GO. bo podobała się mi możliwość chowania przycisków, jednak i tu trudno było znaleźć coś dobrze zachowanego :P

Janusz

Cytat: hankie w Styczeń 30, 2025, 10:28Wygląda to solidniej, piszą że polimer - chociaż z drugiej strony PSP jest póki co w takim stanie rynkowym, że i tak wychodzi z lekka drogo.

Jak na Amazon to całkiem sporo ocen i to dobrych. Wersja do Slimki też dobrze oceniona. Piszą, że bateria działa te 5-6 godzin, a więc dobry wynik. Są i pozytywne komentarze z Polski, więc w sumie jest to jakaś alternatywa dla oryginału.