Dobry zamiennik baterii do PSP?

Zaczęty przez papirus, Maj 16, 2020, 16:02

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Wydaje mi się że to też chiński szmelc tyle, że z logo Sony. Nawet na allegro opinie dość słabe.
Aż dziw bierze że tyle czasu minęło a wciąż trudno o jakieś fajne rozwiązanie w temacie zamiennika baterii do PSP. Zakładam że gdyby ta konsola była sygnowana logo Nintendo to już dawno jej status byłby zupełnie inny.

kanarekkk

Czyli nie warto interesować się bateriami z linka? Młody ma model 300x, kupiony bez baterii, i niestety czasem bez niej ciężko się obejść.

12step

Cytat: Bodzio w Styczeń 09, 2023, 15:25
Wydaje mi się że to też chiński szmelc tyle, że z logo Sony. Nawet na allegro opinie dość słabe.
Aż dziw bierze że tyle czasu minęło a wciąż trudno o jakieś fajne rozwiązanie w temacie zamiennika baterii do PSP. Zakładam że gdyby ta konsola była sygnowana logo Nintendo to już dawno jej status byłby zupełnie inny.

Przecież nie ma dobrego zamiennika baterii GBA SP tylko jakaś słaba chińszczyzna
ore ore szabadabada amore

Quake96

Bateria może i być nowa i oryginalna, ale nie sądzę, aby SONY czy kto tam je dla nich wytwarzał, dalej je produkował. Mogą to być leżaki magazynowe, więc równie dobrze mogą się nadawać na śmietnik.

Raz kupiłem baterię do PSP na allegro. Chińczyk, nówka itp. Okazało się, że moja bateria, również chińska, do tego wydaje się leciutko spuchnięta trzymała lepiej niż ta nowa. Odesłałem to w pierun, bo to śmiech na sali był.

Także jakby nie patrzeć, zawsze będzie pewnie lipa. Ciężko o dobre baterie do starszych urządzeń. Ja w tym momencie jeśli już bym musiał, to kupiłbym chińczyka i po prostu o niego dbał, nawet jeśli byłby mało zadowalający w wytrzymałości.

hankie

Cytat: Bodzio w Styczeń 09, 2023, 15:25Wydaje mi się że to też chiński szmelc tyle, że z logo Sony.
Kurka - nawet ten sprzedawany poprzez Empik? W sumie możliwe - ich hurtownie, a potem ich kolejne hurtownie pewnie kupują 'ori' części... Albo właśnie jak Quake pisze:
Cytat: Quake96 w Styczeń 09, 2023, 19:58Mogą to być leżaki magazynowe, więc równie dobrze mogą się nadawać na śmietnik.
To już bym wolał nowego mam nadzieję chińczyka- może dobrze by trafił. Widzę, że Batimex ma wciąż coś w ofercie, ale na PSP FAT 1 szt i cena powala, reszta na zamówienie:
http://www.batimex.pl/towary.php?idzastosowania=431&idzastosowanianad=430

cinek

Zobaczcie sobie zdjęcia na stronie Empiku, ostatnie pokazuje pudełko i firmę tej baterii - Travor.

hankie

Cytat: cinek w Styczeń 10, 2023, 07:39Zobaczcie sobie zdjęcia na stronie Empiku, ostatnie pokazuje pudełko i firmę tej baterii - Travor.
Do Slimki tak, ale Fat ma 'legitną" niby.

Summa summarum, i tak ssącą energię i dobijającą funkcję ma ten supercapacitor co wygląda jak bateria od zegarka bodajże..
https://guide-images.cdn.ifixit.com/igi/S4oY6aQrWmQWKFXx.large
Albo:
https://www.reddit.com/r/PSP/comments/de3yj9/just_found_a_fix_for_quick_discharge_during/
W mojej FAT jak nic się z baterią nie działo - to naglę sru i spuchła... trzeba bedzie pomysleć :P
https://pl.rs-online.com/web/p/superkondensatory/0572463

cinek

Ja mam streeta, czyli ostatni wypust i bateria jeszcze trzyma całkiem przyzwoicie.

hankie

Cytat: cinek w Styczeń 10, 2023, 10:45
Ja mam streeta, czyli ostatni wypust i bateria jeszcze trzyma całkiem przyzwoicie.
Cholipka, chyba na swojej płycie ona nie ma/ma inny element zamienny:
https://pl.aliexpress.com/item/32880595255.html
PS Zawsze będę bronił 'biednych rewizji' PSP Street i PS3 SuperSlim :>

Janusz

Cytat: hankie w Styczeń 10, 2023, 07:20
Kurka - nawet ten sprzedawany poprzez Empik? W sumie możliwe - ich hurtownie, a potem ich kolejne hurtownie pewnie kupują 'ori' części...

Tyle że to nie sprzedaje Empik tylko zakupytv net i wykorzystują do tego Empik. Coś jak na Amazonie.

I to mi tu nie pasuje. Sklep nie wygląda raczej jakby miał w ofercie oryginalne produkty. Z logo Sony to i na Ali widzę baterie za 27 złotych 100 procent oryginały 😁 Myślę jakby to był oryginał to cena byłaby inna a i w opisie by się chwalili, a tu nie ma wzmianki o tym w ogóle. Poza tym OEM w woreczku też się nie klei.

@kanarekkk ja bym odpuścił temat. Czasem warto przejrzeć aukcje i poszukać PSP w słabym stanie, a z oryginalną baterią. Widywałem takie za mniej niż 100zl. Oczywiście gwarancji nie ma że bateria będzie git ale to trochę jak z laserami do PSX.

Z innego pola, dawno temu wymieniałem analog w PSP. Trzy nowe analogii z różnych miejsc i każdy w zasadzie był beznadziejny, w sensie drifował. Kupiłem jakiś ze zdezelowanej konsoli ale oryginał i działa do dziś. Choć wiadomo bateria się bardziej zużywa.

W ogóle zrobić dobry zamiennik baterii to chyba musi być jakiś globalny problem. Przecież zamienniki baterii do np. laptopów to też straszna padaka. Wszystkie mi szybko padały. Ciekawe czemu tak jest.

rafal18031988

Cześć. Rozglądam się za baterią, niestety chłamu na portalach aukcyjnych nie brakuje. Macie coś godnego polecenia?  Pewniaczek o rozsądnej pojemności?
Ad2. Widziałem że u dalekowschodnich braci są wyświetlacze IPS do psp100x. Myślicie że warto?

Wawrzino

Z baterią nie doradzę, ale odnośnie zamiennika ekranu, polecam ten materiał:

Wszystko wyjaśnione, wady, zalety i pokazany montaż.

JAPONIEC

A co w tych z aukcji Ci nie pasuje?
Pytam, bo sam będę potrzebował kilku baterii (choć w większości do modeli 2/3k), a niestety źródło wszyscy mają to samo (aliexpress).

rafal18031988

Bo kupiłem jedna z Ali i trzymała 20 minut. Dlatego szukam czegoś o potwierdzonym sensownym czasie pracy. Niestety komentarze nie mówią konkretów, są one grupowane  - czyli często oglądam 3 różne baterie i są na nich te same komentarze

JAPONIEC

Tego się właśnie obawiałem... :(
W takim razie również jestem zainteresowany tematem - jak ktoś znalazł baterie, na których można polegać, chętnie przyjmę info.