Cena PSP w przyszłości

Zaczęty przez Janusz, Październik 04, 2016, 22:17

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Jak myślicie, jak w przyszłości będzie wyceniane PSP? Pytam bo nie wiem czy już powoli dobijamy do dolnego pułapu cenowego za ten sprzęt w jakimś kolekcjonerskim stanie, czy może ma to jeszcze szansę stanieć? Konsol jest masa, do tego w Polsce naprawdę sporo się tego sprzedało. Niemniej jak na handhelda przystało, ze stanem bywa różnie. Powiedzmy obecnie nie ma problemu kupić komplet w pudełku za 150-200zł w stanie minimum bardzo dobrym. Nieraz taki zestaw jest z grami. Tak sobie myślę, czy to jeszcze ma szansę zejść w dół? 100zł za komplet? Jest to realne? W sumie już widywałem kilka PS Vita za 280zł. Ciekawi mnie to bo nie wiem czy się za w czasu wyposażać w brakujące modele czy może jeszcze się wstrzymać. 

hankie

Myślę, że stare PSP stanieje jak Vita pójdzie wyraźniej w dół. Dla większości jeśli cena Vity będzie stała ok 250-200 złotych, to dla psp będzie odpowiednią ok 150, 'bo starsze'. I to będzie dobra okazja do wyłapania czegoś do zbioru. Oprócz rzadszych w Europie systemów, to chyba naturalna droga. Po taniosci konsolki będą się walać po szufladach i pewnie za 3-4 ludzie znów sobie przypomną. Jak z Szarakami.

Janusz

Interesuje mnie tylko stan prawie jak nówka. Obecnie już ten pierwszy model ciężko w takim stanie dostać, jeszcze w dobrej cenie. Akurat ten mam, ale chcę jeszcze 2004. Mam okazję kupić za ok. 180zł i się zastanawiam czy to może jeszcze nie czas i zejdzie w dół, czy znowu później będzie ciężko o zestaw w tak dobrym stanie i będzie osiągał w licytacjach duże ceny.

SALADYN

Nie wiem czy cena jeszcze spadnie ale wiem że na pewno takie nie śmigane nówki zwłaszcza w innych niż czarnych kolorach będą zawsze w cenie.

Angrama

IMO wydanie wersji street znacznie przyspieszyło naturalną obniżkę ceny. Dzieciaki podostawały na komunię itd a to juz był sprzęt w pewnym sensie retro, choć sprzedawany jako nowy. Potem po aukcjach i tablicach walały się zarówno gry po dychu czy dwie, jak i konsolki za smieszne pieniążki i w bdb stanie. Ciężko mi uwierzyć, że teraz lub na przestrzeni nawet 2 najbliższych lat coś gwaltownego z ceną mogłoby się strać.

To jest dobry moment, nadal, na zakup psp, ze względu na całe mnóstwo ofert. Sam był brał kolejną "na lata" ale przemłóciłem już chyba każdą grę jaka mogłaby mnie zainteresować.

Kirby

Cytat: hankie w Październik 04, 2016, 23:27
Myślę, że stare PSP stanieje jak Vita pójdzie wyraźniej w dół. Dla większości jeśli cena Vity będzie stała ok 250-200 złotych, to dla psp będzie odpowiednią ok 150, 'bo starsze'. I to będzie dobra okazja do wyłapania czegoś do zbioru. Oprócz rzadszych w Europie systemów, to chyba naturalna droga. Po taniosci konsolki będą się walać po szufladach i pewnie za 3-4 ludzie znów sobie przypomną. Jak z Szarakami.

Po latach okazało się, że Vita nie staniała, a PSP podrożało 😋

Morden

Cytat: Kirby w Styczeń 30, 2025, 13:08Po latach okazało się, że Vita nie staniała, a PSP podrożało

I tak Vita jest lepszym sprzętem. Na PSP od wieków grałem z MemoryStick'a z racji wygody, więc brak napędu PSP w Vita zupełnie mi nie przeszkadza. Zawsze mogę sobie zrzucić własne gry na PSP i przenieść na Vitę.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

hankie

Cytat: Kirby w Styczeń 30, 2025, 13:08Po latach okazało się, że Vita nie staniała, a PSP podrożało 😋
Taa, obydwie podrożały ;)
Fakt, że kilka lat temu z lekka ogryzkowe PSP były za koło stówki, bardziej styrane pewnie niżej. Zauważmy, też że kilka lat minęło. Retro jest w mainstreamie - jako hobby lub 'trend'. Inflacja + to że zajawkowicze mogą więcej wydać. Nawet PSP Street, któremu wróżyłem żywot psa z kulawą nogą - nie jest tani.

Cytat: SALADYN w Październik 05, 2016, 17:10na pewno takie nie śmigane nówki zwłaszcza w innych niż czarnych kolorach będą zawsze w cenie.
I mogą osiągnąć totalny kosmos. Mimo, że są Anberniki ;)

Ale 'zwykłe' gry na PSP wciąż póki co można w miarę tanio wyhaczyć. Może dlatego, że coraz więcej ludzi moduje konsole? ;)

mariusz391

Cytat: hankie w Styczeń 30, 2025, 13:34Ale 'zwykłe' gry na PSP wciąż póki co można w miarę tanio wyhaczyć. Może dlatego, że coraz więcej ludzi moduje konsole? ;)
Ale tylko Essentiale ktore są paskudne i nikt ich nie chce. Oryginalne wydania idą coraz bardziej w cenę, mimo że nie oszukujmy sie, granie na PSP z płyt nie ma ŻADNYCH zalet, drenuje baterie, hałasuje, zwiększa ciężar, a przeróbka zajmuje 5 minut

Kirby

Ludzie zaczynający przygodę z kolekcjonowaniem często zaczynali od zbierania premierowych wydań gier na PSP. W pamięci mam filmik gościa, który otwarcie przyznał, że nie ma PSP i go ta konsola nie kręci, ale chce zacząć od czegoś zbierać gry, a PSP jest jedną z tańszych opcji.

Tak w ogóle przerobiona Vita pozwala na pobieranie gier PSP jak 3DS z hshopu, czy jak to jest? I czy wszystko działa płynnie identycznie jak odpalenie na PSP?
Kilka tytułów wyraźnie krwawiło z powodu jednej "gałki analogowej" PSP. Czy grając na vicie można użyć drugiej? Czy gry nie zostały zaktualizowane i nie ma takiej możliwości?

Morden

Cytat: Kirby w Styczeń 30, 2025, 13:45Tak w ogóle przerobiona Vita pozwala na pobieranie gier PSP jak 3DS z hshopu, czy jak to jest? I czy wszystko działa płynnie identycznie jak odpalenie na PSP?
Kilka tytułów wyraźnie krwawiło z powodu jednej "gałki analogowej" PSP. Czy grając na vicie można użyć drugiej? Czy gry nie zostały zaktualizowane i nie ma takiej możliwości?

Z reguły wymagające gry z PSP na Vita śmigają lepiej. Jeśli zaś chodzi o obsługę drugiego analoga, powstało wiele patchy dla gier, w których jego brak dokuczał. No i zawsze możesz sobie skonfigurować funkcje drugiej gałki w innych grach.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

mariusz391

Cytat: Kirby w Styczeń 30, 2025, 13:45Kilka tytułów wyraźnie krwawiło z powodu jednej "gałki analogowej" PSP. Czy grając na vicie można użyć drugiej? Czy gry nie zostały zaktualizowane i nie ma takiej możliwości?
Oficjalnych żadnych nie znam, ale nieoficjalnie się zdarzały jak choćby 3 części Armored Core
https://cdromance.org/psp/armored-core-formula-front-international-true-analogs-hack/
https://cdromance.org/psp/armored-core-last-raven-portable-true-analogs-mod-hack/
https://cdromance.org/psp/armored-core-silent-line-portable-true-analogs-mod-hack/

Stall

PSP na dzisiaj to już tylko element kolekcjonerski. Ciężko w dobie smartfonowych OLEDów o wysokiej rozdzielczości patrzeć na te stare, smużące LCDeki. Do grania w podróży lepiej zainstalować darmowy emulator i zaopatrzyć się w coś takiego:

killy9999

Cytat: Kirby w Styczeń 30, 2025, 13:45
Tak w ogóle przerobiona Vita pozwala na pobieranie gier PSP jak 3DS z hshopu
Tak, przez PKGj.

Mitsu

Cytat: mariusz391 w Styczeń 30, 2025, 13:40
Cytat: hankie w Styczeń 30, 2025, 13:34Ale 'zwykłe' gry na PSP wciąż póki co można w miarę tanio wyhaczyć. Może dlatego, że coraz więcej ludzi moduje konsole? ;)
Ale tylko Essentiale ktore są paskudne i nikt ich nie chce. Oryginalne wydania idą coraz bardziej w cenę, mimo że nie oszukujmy sie, granie na PSP z płyt nie ma ŻADNYCH zalet, drenuje baterie, hałasuje, zwiększa ciężar, a przeróbka zajmuje 5 minut
Ma taką zaletę że nie każdy chce piracić gry. Grając z umd jesteś 100% legal.