PSP (model 3004) z wgranym CFW 6.60 PRO-B9 - Nie odpala gier (uszkodzone dane)

Zaczęty przez DarcSector, Maj 20, 2023, 12:59

Poprzedni wątek - Następny wątek

DarcSector

Cześć. Mam taki niecodzienny problem i myślę, że może ktoś tutaj będzie wiedział, co robić.

Kiedyś kupiłem przerobione PSP (model 3004) z wgranym CFW 6.60 PRO-B9

Po zakupie wszystko wydawało się działać normalnie. Gry wgrywałem na kartę pamięci (32 Gb, klasa szybkości 10 – nie wiem jaka marka) do folderu ,,ISO", który był normalnie na karcie nie w jakimś podfolderze. Gry były w formatach ISO lub CSO i nie miało to większej różnicy.

Od tamtej pory minęło kilka lat i w końcu wyciągnąłem konsolę z szafki, żeby sobie pograć. Pomyślałem jednak, że wrzucę sobie parę innych gierek, tak jak robiłem to kiedyś. Problem w tym, że gdy wrzuciłem je na kartę, którą potem włożyłem do konsoli, to PSP widziało wszystkie pliki, ale tylko w część gier dało się grać, a reszta była wyświetlana jako ,,uszkodzone dane".

Co ciekawe, z nowych gier, których było kilkanaście, odpalała się tylko jedna, a ze starych (tych, które już były na karcie wcześniej) odpalały się tylko 3 z 5... ale ja kiedyś w te stare gry grałem i odpalały się bez żadnego problemu.

Szukałem informacji w Internecie co z tym zrobić i żaden ze sposobów, do których się dokopałem, w moim przypadku nie pomógł. W międzyczasie zobaczyłem, że adapter kart pamięci do PSP był jakby lekko pęknięty, więc wymieniłem na taki z możliwością włożenia dwóch kart (MS Pro Duo Dual Slot Adapter). Zmiana adaptera jednak nic nie dała, a za to sprawiła, że PSP nie widziało karty pamięci (była włożona do slotu oznaczonego numerem 1, jeśli ma to jakieś znaczenie).

Wtedy też spróbowałem jednego ze sposobów znalezionych na necie, czyli kartę pamięci sformatować w PSP i potem przywrócić ustawienia fabryczne. W tym przypadku gdy kliknąłem sformatuj, wyświetliło mi info, że: ,,nie można sformatować karty", po czym spróbowałem jeszcze raz i już mi sformatowało bez problemu. Potem przywróciłem ustawienia fabryczne i podmieniłem część plików, które mi usunęło po formacie (m.in. pliki z folderu ,,seplugins") i dodałem gry. Tak czy siak, nic to nie dało i gry dalej – w część można było zagrać, a reszta ,,uszkodzone dane".

Gdzieś znalazłem info, że może być to problem ze zbyt długą nazwą pliku gry. Cóż, gry które się odpalają mają różne długości nazw, ale jak coś to próbowałem odpalić God of War-a Chains of Olympus zmieniając nazwę gry na cyfrę 1 i nic to nie dało.

Inny z pomysłów to dodawanie gier na konsolę przez kabel USB, a nie poprzez wyciąganie i wkładanie kart pamięci. Oczywiście, nic to nie dało.

Ostatni ze sposobów, jaki znalazłem, to zrobienie update-u do 6.60 PRO C Fix3, co ponoć jednemu użytkownikowi pomogło.

Jak coś link do wątku na forum: https://gbatemp.net/threads/cfw-6-60-pro-b10-corrupted-data.338097/

Tego już nie próbowałem, bo:
1. Nie wiem jak, a nie chciałbym zbrickować konsoli.
2. Wolałem zapytać profesjonalistów, którzy może będą mogli mi coś doradzić.

Ogólnie w życiu parę konsol przerobiłem i nie mam dwóch lewych rąk, więc jest szansa, że na konsoli jeszcze będzie można normalnie grać, problem w tym, że w przeróbkach PSP jestem zielony, więc potrzebowałbym w miarę dokładnych instrukcji.

Co byście zrobili na moim miejscu? Jeśli potrzeba jakichś zdjęć, czy innych informacji, to mogę wstawić na jakiś serwis i dać linki.
Może zaktualizować CFW?

Albo usunąć w ogóle i zainstalować nowe CFW od początku? Jeśli tak to może moglibyście mi powiedzieć jak? Jakiś link do instrukcji, krok po kroku?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

mattek

Cytat: DarcSector w Maj 20, 2023, 12:59
Co byście zrobili na moim miejscu?
Hej, zacząłbym od najprostszego czyli wymiany karty pamięci na coś markowego (SanDisk, Samsung) bo chyba tego nie próbowałeś. Jeżeli gry, które kiedyś działały, teraz po dłuższym czasie leżakowania pokazują się jako dane uszkodzone, to prawdopodobnie karta zdążyła je częściowo "zapomnieć". Komunikat o nieudanym procesie formatowania tylko utwierdza mnie w przekonaniu, że cały problem leży w tym nośniku ;)

Trzyzet

Najprawdopodobniej to wina samej karty. Używasz adaptera do micro SD czy własnościowego memory sticka od Sony?
Żeby się nie naciąć na wszechobecne podróbki kart pamięci polecam kupować je w stacjonarnych marketach, oryginalne karty pamięci wszędzie kosztują praktycznie tyle samo.

DarcSector

Dziękuje za odpowiedzi :D
Obecnie nie mam na stanie żadnej wolnej karty microSD, ale po weekendzie zakupie sobie coś od Sandiska, pewnie (SanDisk EXTREME 32GB, bo z tych zwykle korzystam i działają bez zarzutu). 

Obecnie używam adaptera memory stick z możliwością włożenia dwóch kart microSD (to ten biały adapter za parę złotych dostępny na allegro). Poprzedni to też był adapter, tylko na jedną kartę, ale zauważyłem, że się rozpada (rozwarstwia się delikatnie), więc wolę go już nie wkładać do konsoli. Jak się w niej rozpadnie i nie będę mógł go wyciągnąć, to dopiero będzie kłopot.

Mam nadzieje, że macie rację i to tylko problem z kartą. Szczerze to nie przyszło mi do głowy, że jednak mogła się już sypać.

Odezwę się, jak już będę miał kartę i dam znać czy coś się zmieniło.

Trzyzet

Dam tylko jeszcze taką radę że naprawdę nie ma co upychać ultraszybkich kart pokroju extreme do PSP, maksymalna prędkość odczytu przez samą konsolę to bodajże 20 MB/s (to też maksymalna prędkość odczytu samej karty memory stick pro duo). Zwykła karta class 10 spokojnie wystarczy a przez niższą cenę kupisz spokojnie 64 albo i nawet 128GB.

DarcSector

Dobrze, to sprawa wygląda tak.

Kupiłem nową kartę i od razu wgrałem na nią dane z wcześniejszej karty. Po włożeniu do konsoli wyświetliła się informacja, że karta nie może zostać odczytana i że powinienem ją sformatować. To też zresztą zrobiłem, po czym wyłączyłem PSP, wyciągnąłem kartę i przesłałem na nią parę gier (do folderu ISO).

I co się dalej stało? To samo co wcześniej, czyli te same gry konsola widzi, a reszta ,,uszkodzone dane".

Wyłączyłem PSP, wypiąłem kartę i przesłałem na nią kilka gierek, które ściągnąłem przed chwilą (żeby pliki były nowe, raczej działające, bo pochodzą z serwisu cdromance). No i wszystkie nowe gry konsola już widziała normalnie, także stare pliki obrazu były uszkodzone bo znajdowały się wcześniej na starej karcie pamięci.

Finalnie wszystkie gry ściągnąłem jeszcze raz i wszystkie działają, także problem rozwiązany :D

Dziękuje Wam za pomoc. Spodziewałem się, że będzie gorzej, ale jednak wystarczyło po prostu zmienić kartę pamięci.

mattek

No i to jest super wiadomość! Czasami najprostsze pomysły stają się tymi najbardziej trafionymi. Miłej gry C:-)