PSP nie czyta płyt

Zaczęty przez Kabanos420, Sierpień 19, 2020, 18:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kabanos420

Hej wszystkim,
Od roku jestem posiadaczem PSP.
To że rok przeleżało w futerale przemilczmy.

Mam taki problem:
Kiedy wkładam płytkę PSP jej nie czyta. Z napędu dochodzą dziwne dźwięki, co chwilę jakby mocniejsze zakręcenia płytką, ale wciąż nic.
Kiedy dobrą chwilę pokatuję napęd, system widzi płytkę, ale kiedy ją włączę nic się nie ładuje.
Czasem zamiast system wykryć płytkę wyskakuje błąd "The disc could not be read"

PSP chyba nigdy nie przerabiane (tak mówił poprzedni właściciel, tak samo mówił że napęd działa. Czy kłamał zostawmy jemu tak czy siak konsolka przeleżała około rok w futerale na półce).
Więc mam dwa pytania:
1. Czy da się to naprawić bez wymieniania ani napędu ani konsolki?
2. Gdzieś na youtubie dowiedziałem się że może to być skutek przerobienia konsolki, więc jak ją przywrócić do stanu fabrycznego?

Z góry wszystkim dziękuję za pomoc :)

Janusz

A testowałeś to PSP na jakiejś innej grze? Niby dysk w obudowie powinien być bez uszkodzeń, ale warto by zweryfikować stan lasera na przynajmniej kilku gierkach.

Raczej wątpię by to była wina jakiejkolwiek przeróbki.

SALADYN

Przeróbki PSP są bezinwazyjne dla hardware'u. Najpierw rzeczywiście sprawdź inne gry, jeśli wszystkie będą tak działać to możesz założyć że napęd/laser do naprawy.

kaj.dam

Co prawda nie jestem szpecjalistą, ale miałem podobny przypadek z jedną grą którą dostałem w zestawie z konsolą. Też dłuższy czas mielilo aż w końcu pojawiał się komunikat "disc could not be read". Okazało się że obudowa UMD była pęknięta, kupiłem zamiennik na Allegro, wymieniłem i śmiga bez zarzutu.