Aktualności

Głośna praca napędu PSP-3004

Pepele · 163

Offline Pepele

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
    • Pepele.pl - sklep z retro grami
dnia: Października 07, 2025, 13:41:00
Cześć, mam problem z moim PSP polegający na głośnej pracy przy odczytywaniu płyty. Po włożeniu płyty, gdy zaczyna się napęd kręcić słychać głośny dźwięk, tak jakby płyta o coś ocierała, ale płyty nie są porysowane później ani uszkodzone. Konsola uruchamia każdą z gier i nie ma problemów z odczytem. Ktoś się spotkał z takim dźwiękiem?

Offline SALADYN

Odpowiedź #1 dnia: Października 07, 2025, 17:56:45
To prowadnica po której laser się przesuwa tak rzęzi.

Offline hankie

• Z-ca Administratora
  • Pułkownik
  • *
    • Reputacja: 75
  • Odznaczenia Użytkownik otrzymuje to odznaczenie za wyróżniającą się chęć niesienia pomocy innym Strefowiczom na forum. Użytkownik, który może pochwalić się napisaniem na forum minimum 1000 wiadomości. Najwyższe odznaczenie na forum. Odznaka za wkład w rozwój Strefy na różnych polach.
  • PSN ID: hankie_pl
Odpowiedź #2 dnia: Października 07, 2025, 20:27:10
Najlepiej rozebrać konsolkę, wyczyścić i nasmacoeac prowadnice. Przy okazji kółka zębate pomiędzy silniczkiem a mechnizem przesuwu.

Teoretycznie idzie pomiziać i dojść patyczkiem higienicznym. Wyczyścić i nasmarować np teflonem.

Rozkładanie PSP jest nieo upierdliwe, ale zawsze ciut lepiej wyjąć napęd na wierzch. Robiłem to ostatnio w PSP Street, różnica w pracy znacząca.

Offline Pepele

• Szeregowy
  • *
    • Reputacja: 0
    • Pepele.pl - sklep z retro grami
Odpowiedź #3 dnia: Października 19, 2025, 19:41:08
Panowie, dziękuję. To będzie raczej to co mówicie. Posmarowałem patyczkiem do uszu i już jest znacznie lepiej, ale żeby całkowicie rozwiązać problem chyba będę musiał rozkręcić konsolkę. Może zimą znajdę czas :)

Offline Trzyzet

Odpowiedź #4 dnia: Października 29, 2025, 16:13:10
Ogólnie do grania z gier UMD polecam pierwsze modele czyli wszystkie 1000. Mają najcichszy napęd ze wszystkich modeli.

Co do smaru, do każdego styku z plastikiem jak prowadnice, zębatki itd. polecam smar litowy. Olej tylko i wyłącznie w przypadku kontaktu metal-metal.

SMF spam blocked by CleanTalk