WIFI z szyfrowaniem WPA2 na PSP? Teraz to już możliwe!

Zaczęty przez Trzyzet, Luty 05, 2025, 02:07

Poprzedni wątek - Następny wątek

Trzyzet

Właśnie wleciał kod dosyć eksperymentalnego patcha który odblokowuje tę funkcjonalność.
Okazało się że chip wifi siedzący w PSP to w pełni programowalny ARM i Sony zostawiło sobie furtkę na przyszłe upgrade'y. Skompilowałem kod, przetestowałem
i działa na wszystkich moich konsolkach, w tym PSP1000 z pierwszą rewizją płyty głównej z tym bardzo grzejącym się układem wifi. Zapraszam do testowania!

https://files.3zet.net/pliczgi/wpa2psp.prx

hankie

:O PSP wiecznie żywe?
Jest to odblokowanie funkcji używania sieci z WPA, czy coś pokićkałem?

xzer0

A idzie coś zrobić z tym internetem czy nie za bardzo?

Morden

Cytat: hankie w Luty 05, 2025, 09:07Jest to odblokowanie funkcji używania sieci z WPA, czy coś pokićkałem?

PSP na starcie obsługiwało tylko WEP. Nowszy firmware wprowadził wsparcie dla WPA-TKIP i WPA-PSK, ale WPA2 nigdy oficjalnie nie dodano. Jeśli chcieliśmy korzystać z netu na PSP, trzeba było ustawić w routerze starszy standard szyfrowania.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Trzyzet

Cytat: hankie w Luty 05, 2025, 09:07
Jest to odblokowanie funkcji używania sieci z WPA, czy coś pokićkałem?
Sieci z WPA2 czyli wszystkie współczesne sieci mimo że już stosunkowo dawno wyszło WPA3.
Cytat: xzer0 w Luty 05, 2025, 09:40
To już co kto lubi, nowy cfw nazywany ARK ma serwer FTP do uploadu plików, dalej można pobierać gry kupione w PS Store i słuchać radia internetowego.
Wskrzeszono też grę przez sieć w wielu tytułach + dodatkowo do dzisiaj działa aplikacja na PS3 AdHoc Party.

hankie

Cytat: Trzyzet w Luty 05, 2025, 13:30nowy cfw nazywany ARK
Cholipa, faktycznie! Na razie tylko PSP Street tym modem zrobiłem, więc ekhem, on-line niet ;) Ale potem Babci FAT zapodam.

killy9999

Cytat: Trzyzet w Luty 05, 2025, 13:30nowy cfw nazywany ARK
O, dzięki za cynk! Względnie rzadko gram na PSP i póki co w zupełności wystarcza mi dotychczasowy CFW, ale jak będę chciał kiedyś na poważniej wrócić do konsoli to na pewno spróbuję.

Trzyzet

Cytat: xzer0 w Luty 05, 2025, 09:40

W sumie to zapomniałem o najważniejszym. Ogólnie wiem że to wolne w cholerę ale no zasysasz wszystko bezpośrednio na konsolę  O0

https://github.com/bucanero/pkgi-psp
tak, port pkgi na PSP.

Mcin

Cytat: Trzyzet w Luty 05, 2025, 13:30Sieci z WPA2 czyli wszystkie współczesne sieci mimo że już stosunkowo dawno wyszło WPA3.
WPA 3, czyli ten bezpieczny protokół, który był wyszydzany jeszcze w fazie projektu za głupotę twórców i złamany tuż po implementacji?

https://wpa3.mathyvanhoef.com/

Także nie wróże szybkiego wdrożenia ;)
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.

Morden

Cytat: Mcin w Luty 06, 2025, 19:24WPA 3, czyli ten bezpieczny protokół, który był wyszydzany jeszcze w fazie projektu za głupotę twórców i złamany tuż po implementacji?

Żadna sieć nie jest bezpieczna, wliczając w to WPA2, ale trzeba sobie zadać podstawowe pytanie: Czy w zasięgu mojego Wifi znajduje się ktoś, kto byłby w stanie obejść nawet banalne hasło, i jeśli tak, to czy jesteśmy wystarczająco interesującym celem? Mogą wymyślić WPA7, a i tak nikt nie będzie w 100% bezpieczny. No i tak z osobistego doświadczenia, palce łamie się łatwiej niż zabezpieczenia. Nawet się rymuje. Hehe.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

Mcin

Cytat: Morden w Luty 06, 2025, 20:46Czy w zasięgu mojego Wifi znajduje się ktoś, kto byłby w stanie obejść nawet banalne hasło, i jeśli tak, to czy jesteśmy wystarczająco interesującym celem?
Odpowiadam: Tak i nie :)
A dokładniej - na pierwsze tak, na drugie nie.
Net Yaroze to życie. Net Yaroze to Nadzieja.