PlayStation 5 - pierwsze wrażenia z użytkowania, pytania & odpowiedzi

Zaczęty przez Don, Listopad 20, 2020, 00:23

Poprzedni wątek - Następny wątek

Manifesto

Cytat: Wagabunga w Grudzień 29, 2023, 14:27Kupiłem niejedną taką grę na Play Asia (ostatnio - Gnosia)

Wagabunga niech Cię ozłocę :D Kompletnie nie wiedziałem że Gnosia na PS4&PS5 ma język angielski w japońskim wydaniu pudełkowym. Na drugi raz napisz takie info w temacie o grach VN. Wersja na Switch nie miała. Importuję!

renifer Lopez

Cytat: mariusz391 w Grudzień 29, 2023, 13:44No i też zastanawia mnie ze wszyscy fani ,,japońszczyzny'' tak bronią tutaj PS5 mimo że sama konsola sprzedaje się FATALNIE w japonii, jak i same gry (gdzie na 30 najpopularniejszych tytułów 29 jest na Switcha). Naprawdę myslicie że gry dalej bedą wydawane na PS5 skoro rodzimy rynek nie jest nimi jak i konsolą zainteresowani?

Kolejne pudło. PS5 sprzedaje się w Japonii bardzo podobnie do PS4, w takim samym okresie miesięcznym, od czasu premiery. Słabo? Jak widać nie zaszkodziło to wsparciu PS4 przez japońskich twórców.

,,The 36th month for the PS5 in Japan is October 2023, while for the PS4 it is January 2017. The PS5 has sold 4.52 million units, while the PS4 sold 4.46 million units during the same timeframe. The PS4 sold current PS5 sales in month 37."

https://www.vgchartz.com/article/458914/ps5-vs-ps4-sales-comparison-in-japan-october-2023/

Taka Persona 3 Reload, Granblue Fantasy: Relink, Metaphor ReFantazio czy niektóre inne gry ominą już Switcha, czy wyjdą na jego następcę? Być może. Natomiast gdybanie wszelkie o braku wsparcia przez japońskich twórców dla PS5 jest - w tym momencie - bezpodstawne.

mariusz391

Tylko co ma udowadniać że sprzedaż PS5 jest podobna do sprzedaży PS4? Że PS4 na początku swojego zycia także żałośnie sprzedawało się w japonii?
Chcesz porównanie z VGcharts? Prosze bardzo
https://www.vgchartz.com/article/458913/switch-vs-ds-sales-comparison-in-japan-october-2023/
31 milionów Nintendo Swicha w japonii vs 4,5 miliona PS5
I co mi teraz powiesz @renifer Lopez i reszta? Że Switcha NIE WOLNO porównywać z PS5 bo to różne konsole? Bo już doszlismy z waszym gronem ,,ekspertów'' że nie wolno porównywac PS5 z PC bo wy nie gracie na PC
I to samo gry, gry japońskie mają się sprzedawać głównie na LOKALNYM rynku, jeśli rynek Nintendo jest prawie 7x większy komu będzie się chciało poza dużymi wydawcami robić gry na dwa systemy. Już tak wszyscy narzekaliście jak to na PS3 nie mieliście w co grać, bo może własnie dlatego że sprzedaż konsoli była słaba na tle PSP i DSa i taniej wydawało się tam gry?
Ale dalej grajcie na swojej supercichej PS5 w japońskie gry które z penością na PS4 wyciskały z niej wszystkie soki i konsola wyła jak suszarka, tylko tak naprawdę kontynuacja tego tematu nie ma ŻADNEGO sensu. Osoby które nie mają PS5 w żaden sposób wasze argumenty nie przekonają, osoby które mają PS5 się tej konsoli nie pozbędą

Wagabunga

Chłopie, ochłoń. Jesteś tutaj punktowany na każdym kroku, a dalej próbujesz udowodnić na siłę swoje racje i plujesz jadem i złością która wręcz wylewa się z twoich postów. Najpierw gadasz głupoty o tym, że na głośność PS4 Pro nikt nie zwraca uwagi, potem, że nie gramy w japońskie gry na premierę. Mówisz o słabej sprzedaży PS5 i prorokujesz to, że japońscy twórcy odwrócą się od tego sprzętu. A jak Ci Renifer Lopez przedstawił porównanie sprzedaży PS4 i PS5, odwracasz kota ogonem i porównujesz je do Switcha. I ciągle ten watek PC, jakby wszyscy mieli w domu pecety, które odpalą najnowsze gry... Ja pierdziele co za typ...
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

makumator

Reszta Ci powie, żebyś się tak nie stresował Mario,  kogo stać na kilka konsol ten sobie kupi Switcha, PS5, postawi obok PS4 Pro, a na deser zagra w jakieś gównoporty na mocnym PC i nie będzie sobie musiał racjonalizować że ,,ma lepiej niż na konsoli", tylko dostosuje sobie platformę do nastroju. A Jak ktoś musi rozsądnie budżetować wydatki na granie to wybierze jedną z naprawdę wielu opcji i nie musi nikogo do niczego przekonywać po raz XX linkami z YT i neta. Prawda jest jedna -  PS5 wygrywa stacjonarnie prawie u każdego posiadacza, natomiast srają się po forach w znakomitej większości jedynie Ci co jej nie mają - to też chyba o czymś świadczy :)

mariusz391

Cytat: Wagabunga w Grudzień 29, 2023, 16:13Najpierw gadasz głupoty o tym, że na głośność PS4 Pro nikt nie zwraca uwagi, potem, że nie gramy w japońskie gry na premierę
To WYMIEŃ mi te japońskie gry od których konsola PS4 Pro wyje jak odkurzacz, słucham?
Cytat: Wagabunga w Grudzień 29, 2023, 16:13A jak Ci Renifer Lopez przedstawił porównanie sprzedaży PS4 i PS5, odwracasz kota ogonem i porównujesz je do Switcha
Czyli według ciebie sprzedaż PS5 jest świetna bo taka sama jak PS4 czyli 7x mniejsza od Switcha?

Cytat: Wagabunga w Grudzień 29, 2023, 16:13I ciągle ten watek PC, jakby wszyscy mieli w domu pecety, które odpalą najnowsze gry... Ja pierdziele co za typ...
Czyli towarzystwo wzajemnej adoracji wprowadziło zakaz porównywania PS5 z JKIMKOLWIEK sprzetem, bo przecież jak to mówi @alf ,,PS5 for the win''? Dobra, spoko, PS5 to najlepsza konsola na świecie, lepsza nie powstała, przepraszam że ośmieliłem się forumowym guru skrytykować ich sprzet i porównywać jakieś liczby  ::)

renifer Lopez

Wow, ale mariusz się wściekł  :D

- Głośność PS4 Pro - praktycznie każda osoba, która się wypowiadała potwierdziła głośną pracę konsoli.

- PC - brak wersji fizycznych, skoro dla Ciebie to nie ma znaczenia to OK, lecz racz łaskawie nie narzucać swoich przekonań innym.

- Nie gramy w japońskie gry na premierę i w związku z tym "nie wiemy ile było patchy" - kolejny absurd twojego autorstwa

- Sprzedaż PS5 i porzucenie wsparcia konsoli przez japońskich twórców - wróżbiarstwo nie potwierdzone żadnymi argumentami. Bo przecież PS5 się "fatalnie" sprzedaje i w związku z tym japońscy twórcy porzucą tą konsolę. Jak PS4 sprzedawała się podobnie to nie porzucili, lecz teraz tak może być bo spec mariusz391 tak twierdzi. ;D A jak mu się przedstawi liczby, że za czasów PS4 sprzedaż była podobna, to mamy kontrę w postaci "bo przecież sprzedaż Switcha jest dużo lepsza"  >:D

Stall

Nie ma co racjonalizowac jak kogos boli prawda, bo jesli wylaczyc awersje to sprzetu ktory nie jest konsola, a priorytetem nie jest zbieranie wersji pudelkowych czy kolekcjonowanie tylko czysty gaming, to PC za praktycznie to samo siano bedzie lepsza konsola niz PS5. Tu chodzilo o zakup jednego albo drugiego jako primary driver dla triple A tytulow (i nie tylko) na teraz. Wiadomo, ze najfajniej miec wszystkie platformy, ale jesli wybrac jedno, to za PS5 duzo argumentow nie przemawia. Jedynie kwestia ktore elementy sa dla kogo najwazniejsze. Czysto gamepleyowo zero startu w praktycznie tym samym budzecie, wiec jak ktos chce po prostu grac, to piecyk bez wiekszej doplaty i PS5 irrelevant. Inaczej powiedza tylko ci co nie mieli stycznosci. Jeden woli lepsza gierke, inny troche gorsza ale w pudelku i decyt, nic w tym zlego.

Wagabunga

Dyskusja nie dotyczy stricte zagadnienia PC vs konsola, bowiem jak już niejednokrotnie tutaj napisano, nie każdy chce grać na PC z różnych względów. Po raz kolejny powtórzę, dla mnie fizyczne wersje gier są ważne i basta. Na PC ich obecnie nie ma. Dlatego kupując grę na premierę wybiorę wersję na PS5. Boli prawda to raczej kolegę mariusza, bo nie potrafi on przyjąć do wiadomości tego, że są gracze którzy cenią fizyczne wersje gier, o wiele lepszą kulturę prace konsoli niż jej poprzedniczka i nie chcą wchodzić w pecetowe granie. Dyskusja potoczyła się w dziwnym kierunku, gdyż jeśli ktoś jest punktowany za swoje wypowiedzi, a mimo to kipiąc złością dalej obstaje przy swoim, to już ociera się co najmniej o śmieszność. "Forumowi guru", "towarzystwo wzajemnej adoracji"? Acha...super puenta ;D
"Ale to już było MASE razy poruszane że ŻADEN z was nie gra w te japońskie gry przy premierze w Japonii tylko gdy wyjdzie na zachodzie". - mariusz391 XDDDDDDDD

Stall

Ja bardziej widzialem to idace w kwestie oplacalnosci/atrakcyjnosci PS5 vs inna platforma PC na ta chwile (3 lata po premierze PS5, wiec juz nie pierwsze wrazenie po takim czasie, kazdy juz wie czego sie po PS5 spodziewac), a jako glowny argument bylo poruszona skromna biblioteka PS5. Tu tez raczej nie chodzilo o przekonanie kogos tylko do swojego punktu widzenia, a pokazanie alternatywnego, bo dla jednego kluczowym elementem jest cos, co dla drugiego szczegolnego znaczenia miec nie bedzie i vice versa. Ja moge widziec wiecej plusow PC, a drugi przyjdzie i powie ze glupie linki i woli pudelka bo przeciez kazdy swoje wie.

Podsumowanie:

PS5
Pros:
- Pudelkowe wydania
- Exy
- Magia konsoli (i cichsza niz ps4 pro)
Cons:
- Malo (szczegolnie tych nowszych) exow
- Slabszy hardware za podobna kase
- Brak mozliwosci customizacji/ duzo mniejsza biblioteka gier

PC
Pros:
- Lepszy hardware > lepszy performance, grafa i customizacja za podobne siano
- Wiecej exow i bogata biblioteka
- To konkuter
Cons:
- Brak magii konsoli
- Brak (niemal) wydan fizycznych
- To konkuter

Manifesto

Cytat: makumator w Grudzień 29, 2023, 16:19
Reszta Ci powie, żebyś się tak nie stresował Mario,  kogo stać na kilka konsol ten sobie kupi Switcha, PS5, postawi obok PS4 Pro, a na deser zagra w jakieś gównoporty na mocnym PC i nie będzie sobie musiał racjonalizować że ,,ma lepiej niż na konsoli", tylko dostosuje sobie platformę do nastroju. A Jak ktoś musi rozsądnie budżetować wydatki na granie to wybierze jedną z naprawdę wielu opcji i nie musi nikogo do niczego przekonywać po raz XX linkami z YT i neta. Prawda jest jedna -  PS5 wygrywa stacjonarnie prawie u każdego posiadacza, natomiast srają się po forach w znakomitej większości jedynie Ci co jej nie mają - to też chyba o czymś świadczy :)

W punkt. Nie znam nikogo, kto "wymieniłby" PS4 na PS5 i tego żałował. I posiadacze PS5 nie muszą niczego "bronić" bo PS5 broni się samo. Lepsza wydajność gier,. lepszy wygląd, cicha praca i gry, których na PS4 już nie będzie. Nie każdy lubi pecetowe granie, obojętnie czy jest tańsze czy nie. Niektórzy lubią mieć grę w pudełku i nie kupią drogiej cyfrowej gry, nie ma tutaj przecież niczego złego. Są ludzie, którzy mają duszę kolekcjonera i chcą mieć na półkach swoją własną bibliotekę. Fizycznie, a nie w formie kodu na koncie. Nikt nikogo nie zmusza do zakupu, każdy gra na czym chce i chodzi o to aby się po prostu dobrze bawić.

Edit

Dajcie sobie chłopaki na wstrzymanie, nerwy nic tu nie pomogą.

Damian

Cytat: Stall w Grudzień 29, 2023, 17:00
Ja bardziej widzialem to idace w kwestie oplacalnosci/atrakcyjnosci PS5 vs inna platforma PC na ta chwile (3 lata po premierze PS5, wiec juz nie pierwsze wrazenie po takim czasie, kazdy juz wie czego sie po PS5 spodziewac), a jako glowny argument bylo poruszona skromna biblioteka PS5. Tu tez raczej nie chodzilo o przekonanie kogos tylko do swojego punktu widzenia, a pokazanie alternatywnego, bo dla jednego kluczowym elementem jest cos, co dla drugiego szczegolnego znaczenia miec nie bedzie i vice versa. Ja moge widziec wiecej plusow PC, a drugi przyjdzie i powie ze glupie linki i woli pudelka bo przeciez kazdy swoje wie.

Podsumowanie:

PS5
Pros:
- Pudelkowe wydania
- Exy
- Magia konsoli (i cichsza niz ps4 pro)
Cons:
- Malo (szczegolnie tych nowszych) exow
- Slabszy hardware za podobna kase
- Brak mozliwosci customizacji/ duzo mniejsza biblioteka gier

PC
Pros:
- Lepszy hardware > lepszy performance, grafa i customizacja za podobne siano
- Wiecej exow i bogata biblioteka
- To konkuter
Cons:
- Brak magii konsoli
- Brak (niemal) wydan fizycznych
- To konkuter

W tym samym budżecie za nowy hardware będzie co najwyżej Zen 3 i gorsze GPU (RX 6600 vs RX 6700 w PS5) więc nie wiem czy to takie wielce mocniejsze.

Stall

Cytat: Damian w Grudzień 29, 2023, 19:54
W tym samym budżecie za nowy hardware będzie co najwyżej Zen 3 i gorsze GPU (RX 6600 vs RX 6700 w PS5) więc nie wiem czy to takie wielce mocniejsze.
GPU PS5 to bardziej odpowiednik 5700 XT, nie 6700. Poza tym, w zbliżonej kasie zmieścisz kompa z 6700 XT (RAW FP32 10.29 TFLOPS vs 13.21 TFLOPS).
https://proline.pl/koszyk/a5a2c107

alf

Widze @mariusz391 zbiera baty w kolejnym wątku (ostatnio chyba był biczowany w wątku o Tomb Raider za to ze krytykował drętwotę i poziom trudności gry).

Wydaje mi się, że Switch jest w Japonii bardziej popularny aniżeli konsole Playstation, ze względu na swoją przenośność. Coś było na ten temat w PSX Extreme. W ich rankingach najlepiej sprzedających się gier w kraju kwitnącej wiśni niemalże zawsze pierwsze 5 pozycji to były same pozycje na Switcha.

Jednakże pamiętajmy że PS5 for the win - cieszę się @mariusz391 że nie zapominasz motta  O:-)

@renifer Lopez pokazał, że PS5 sprzedaje się conajmniej tak samo dobrze jak ps4 w analogicznym cyklu życia konsoli. Porównując liczbę sprzedanych konsol do Switcha widać jednak że Switch wygrywa z przewagą (jest to jednak starsza konsola o ponad 3 lata + to przenośno-stacjonarna konsola - ciężko porównać 1:1). Patrząc jednak na miażdżącą przewagę liczebną Switcha widać że to raczej bardziej popularna konsola. Nie zmienia to jednak faktu, że PS5 nie jest klapą. Jest conajmniej tak samo popularne jak było ps4.

Moim zdaniem każdy z Was ma trochę racji (oprócz @Stall  bo wiadomo że PCtów nikt tu nie lubi więc nie można się zgodzić dla zasady)  C:-) nie kłóćmy się chłopaki, zbijcie pione z @mariusz391  :)

Megadeth

Piękny wątek, przyznam, że cały dzień czekałem na nowe posty. Ja jako zatwardziały SWITCHowiec przybijam piątkę mojemu druhowi @mariusz391 oraz oczywiście niezastąpionemu @Stall który ma najwięcej obiektywnej racji.

Kochacie pudełka, ale prawda jest taka, że to jest last gen tego wszystkiego. Już niedługo zostanie tylko Nintendo i Limited Run (na gry z playstacion). Oby nie same puste pudelka z kodami... C:-)

PS5 nie hejtuje, ale zgodzę się, że nie ma tam dla mnie jakiegoś zlotego EX'a, który spowodowałby chęć posiadania tej konsoli. Może byłby to MEDIEVIL 3?  O0

Stojąc przed wyborem jak w 2001 konsola czy PC? Wybrałbym PC z konfiguracji by @Stall , bo w przypadku PC już dawno przestało mi zależeć na pudełkach. Ot odpalam i gram.