Czy planujesz zakup PlayStation 5 w 2022 roku?

Zaczęty przez Janusz, Lipiec 12, 2021, 16:44

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Za kilka miesięcy minie rok od premiery PS5. Sądząc po aktywności na forum niewiele osób od nas zdecydowało się póki co na zakup tej konsoli.

Dziwna to generacja i to nawet mimo pandemii. Konsol wciąż brakuje na wielu rynkach, ale w sumie podobnie jest z grami. Tak sobie śledzę różne serwisy w poszukiwaniu newsów o jakimś system sellerze i w sumie poza nowym Ratchet'em biednie to wygląda. Na tę chwilę to PS5 pełni raczej rolę PS4 PRO v2 :)

Jakie macie przemyślenia na temat PS5 w ogóle po tych ośmiu miesiącach od premiery? Ktoś planuje może zakup jeszcze w tym roku?

Mitsu

Ja nie planuje bo wiadomo, nie ma gier next genowych, a miałem już kasę odłożona i chciałem już wsiąść na ten hype train...
Wydaje mi się że zarówno Sony jak i Microsoft planowali to zupełnie inaczej, chcieli szybko po premierze wydać jakieś porządne gry ale pandemia i chory popyt na konsole zmienił ich plany i odłożyli wszystko w czasie, bo ludzie i tak kupują i tak.
Z mojej perspektywy jest to niezła patologia, nie pamietam takich jaj z premierami next genów. Gran turismo, halo, god of war, horizon, i pewnie wiele innych gier przełożonych tylko dlatego że nie trzeba ich na razie wydawać bo systemy same się sprzedają.
A na rynku gier w ogóle wg mnie panuje marazm bo kurde co to są za czasy że najlepsze gry w jakie gram to same remake'i, albo rebooty typu Resident Evil 2/3, crash trilogy, nowy god of war, tomb raidery itd. W pewnym momencie się kaplem że w sumie gramy w to samo co w 97 roku tylko w nowszej oprawie i z nowszymi mechanikami xD. Już nie mówiąc o medievil, spyro itd. Nie ma nowych dużych RPG, nie ma bijatyki która miałaby duży budżet i była w jakimś stopniu innowacyjna, nie ma horrorów typu dead space czy coś w tym stylu. Marazm po prostu.
Ale w sumie nie przeszkadza mi to jakoś bardzo bo mam bardzo długa listę gier w które chciałbym zagrać i które są wybitne lub świetne wiec mam co robić przez najbliższe lata na 3 retro konsolach i past genie

SALADYN

Planuje, nawet myślałem czy nie brać na premierę. Z zakupu w listopadzie wyleczyła mnie skąpa dostępność sprzętu, potem doszła jeszcze kosmiczna cena wywindowana przez scalperów i bezsensowne bundle. Gdy wyszedł Ratchet to już niewiele brakowało do zakupu ale sensowny zestaw konsola plus gra równie szybko się rozeszły. Kolejnej okazji upatruje w premierze Horizon II Forbidden West ale w tym wypadku istnieje spora szansa że grę ogram na PS4 gdy się okaże że różnic będzie niewiele a cena konsoli nadal będzie sztucznie zawyżona.
Tak w sumie będzie wyglądał mój taniec z zakupem PS5. Głośna premiera czegoś w co chce zagrać + wysoka cena konsoli (wyższa od sugerowanej) + słaba dostępność sprzętu = pass.

zenq

Znajomy kupil, nawet pomacalem pada, ale nie bylo czasu jeszcze ograc. Ja sie ciesze ze kupil bo zabralem mu ps4 ;)
W chwili wolnego cos u niego popykam, ale jak na razie to ogrywa wszystko z ... Ps4, a jakze.
Ja poczekam jeszzcze z 5 lat :p
Predzej wezme series s, zobaczyc co tam w drugiej druzynie slychac ;)

Manifesto

W tym roku na pewno nie. Właściwie wszystkie gry, na które czekam wyjdą na PS4/Switch i dlatego nie potrzebuję PS5. Owszem, zagrałbym w Returnal czy Demon's Souls, jednak dwie gry to trochę mało bym wydał niemal 3 tysiące (może jeszcze Medium, lecz tej gry nie liczę, bo to nie jest dla mnie must have). Poczekam i w przyszłym roku (raczej w II połowie) na spokojnie zaopatrzę się w ten sprzęt, może wtedy będzie już dostepny w normalnej cenie, bez sztucznie nabijanych zestawów. A i gier "next-genowych" będzie już zapewne więcej.

JT

Kupić, nie, ale sprzedać tak. Wielkie brzydkie bydle, posłużyło mi do przejścia kilku gier w ciszy i 60FPS  ;) Może kiedyś odkupię wersję slim, póki co 3x mniejszy XSS  mi wystarczy ;D
PSX, PS2, PS3, PSP, PSTV, PSC, Xbox, X360, XSS, MD, DC, PCE, FC, NESC, SNES, N64, GC, Wii, WiiU, NS, GBA, DS, 3DS

mariusz391

Oczywiście że nie planuję zakupu i to nie tylko w tym roku, ale i sporo dłużej. Każdą konsolę Sony kupowałem jak już na rynku był model Slim (zresztą PSone, PS2 i PSP kupowałem gdy już następcy byli na rynku) i nie mam zamiaru tego zmieniać. Ani ceny gier mi się nie podobają na PS5 ani trochę, ani to że przez te wszystkie miesiące JEDYNĄ grą dla mnie wartą uwagi czy to na PlayStation czy to na Xboxie jest nowy Ratchet i pewnie Forza Horizon 5 jak już wyjdzie, ale ją się ogra na PC.
Nigdy mówiąc szczerze nie czułem czegoś takiego jak ,,hype'' na jakąś konsolę czy grę i czy zagram w nią teraz czy za parę lat nie ma dla mnie znaczenia. A już dodatkowo właśnie niedobór ciekawych nowogeneracyjnych gier sprawia że cała ta generacja to dla mnie największa parodia od czasów piątej generacji i pojedynku Atari Jaguara z Panasonickiem 3DO. A gier do skończenia nawet na PS4 mam tyle że nawet gdybym nic nie kupował to pewnie miałbym co robić przez 3 lata

Lothar

Skoro temat dotyczy przemyśleń, to dla mnie PS5 nie jest póki co prawdziwym next genem. Może jest nim na papierze, jednak potencjał tej konsoli jest póki co stłumiony. Zaznaczam, że to moja opinia i wiem, że są ludzie, którzy są zadowoleni z tego sprzętu. Ja bym za to nie dał obecnie takiej kasy. Brak exów dedykowanych na tą platformę (nie liczę tych niedobitków jak Returnal czy Ratchet), crossgeny, które bedą jeszcze się pojawiać rok albo i dłużej, wysokie ceny gier, a japońscy twórcy jak dotychczas całkowicie olewają tworzenie gier na PS5 i skupiają się na PS4. I moim zdaniem dobrze robią, bo to PS4, wciąż gośći w domach większości fanów marki PlayStation. Sam nie mam co narzekać i planuję zakup Switcha OLED. PS5? Może za rok, albo i później.

ojciec-gracz

Mam jeszcze tyle do ogrania na ps4, że ps5 kupię pewnie za dwa lub trzy lata jak już się zagrzeje na rynku i będą wypuszczać poorawione rewizje. Zapewne jak zawsze kupię ps5 slim.

meres

Konsole mam od premiery i tak szczerze gdyby nie wsteczna kompatybilność to by się kurzyła.
Pad robi robote i to największy plus, co do reszty mało exow, mogliby w koncu popracować nad dashbordem bo jest wiele do poprawy. Ta konsola to już nie jest dla mnie żaden next gen już się człowiek przyzwyczaił. Czekam na ps6 😀
P.S Kupie jeśli wyjdzie jakas fajna limitka w co wątpię bo jest wymienna obudowa, ale kto wie 😉

JAPONIEC

Cytat: meres w Lipiec 12, 2021, 22:00
Konsole mam od premiery i tak szczerze gdyby nie wsteczna kompatybilność to by się kurzyła.
Pad robi robote i to największy plus, co do reszty mało exow, mogliby w koncu popracować nad dashbordem bo jest wiele do poprawy. Ta konsola to już nie jest dla mnie żaden next gen już się człowiek przyzwyczaił. Czekam na ps6 😀
P.S Kupie jeśli wyjdzie jakas fajna limitka w co wątpię bo jest wymienna obudowa, ale kto wie 😉

U mnie tak samo, gram głównie w gry z PS4, bo na piątce skończyłem wszystko co mnie interesowało. No, może prócz Ratcheta, którego pewnie na dniach jednak wciągnę.'
Nie zgodzę się jednak z padem - jest bardzo niewygodny, w gry z czwórki gram na padzie z czwórki. Pomimo tego faktu, połączonego z posiadaniem dwóch padów Dual Sense, w obu zaczęły mi wariować gałki. Wykonanie gówniane na maxa, a pad ponad trzy stówki - niesmak jest.

alf

@JAPONIEC : pad od ps5 ma te same (kiepskie) analogi co pad ps4. Wada to to, że są kiepskie. Zaleta: łatwa dostępność części zamiennych (kupujesz te dla ps4 i wymieniasz).
Trzyzet trafił fajne zamienniki z metalowymi elementami zamiast plastikowych, możesz próbować zmienić sobie zatem na teoretycznie lepsze.

TheUrien84

Co to za czasy,że nowy sprzęt jest h jowy.
W czasach digital pada od PSX nie do pomyślenia. Najpierw Switch,teraz to...

Co do PS5 ,miałem w premiere, zagrałem w duchy Tsuszimy z PS4, puściłem dalej w świat z dużą przebitą. Na YT oglądam sobie Longplaye. Nie zapłacę za to więcej jak 1500zł . I zgodzę się z kolegą wyżej, to jest już mid- gen. Szczególnie jak się ma PC bieżącej generacji O0
TheUrien84
Retrogaming History Channel
https://www.youtube.com/c/ByUrien84
Instagram
https://www.instagram.com/theurien84_collector/
Twitter
https://twitter.com/the_urien84
Hardware:SEGA Master Board Blast City,Obsidian 2 Gravity,Otto,Madcatz TE 1&2 and + ,Taito Premium VLX,Qanba Dragon,Obsidian,Hori Fighting Edge 1&2,Etokii Omni ,Razer Atrox 1&2 and +50 stick more...

JAPONIEC

Cytat: alf w Lipiec 13, 2021, 07:58
@JAPONIEC : pad od ps5 ma te same (kiepskie) analogi co pad ps4. Wada to to, że są kiepskie. Zaleta: łatwa dostępność części zamiennych (kupujesz te dla ps4 i wymieniasz).
Trzyzet trafił fajne zamienniki z metalowymi elementami zamiast plastikowych, możesz próbować zmienić sobie zatem na teoretycznie lepsze.

Wszystkie moje pady od PS4 działają pięknie, a był to swego czasu często eksploatowany u mnie sprzęt. Tutaj czulem problem już po miesiącu od zabawy. Zreszta o czym tu mówimy - pad za ponad trzy stówki powinien działać i nie powinienem latać za jakimiś zamiennikami i bawić się w lutowanie. Przecież to chore  O0

hankie

Głupio odpowiadam, że nie, bo dopiero PS4 mam. Ale miałem okazję kupić w ratach zero procent - tylko na razie trochę gier mało, a nie chciałbym na nim w gry z PS 4 śmigać.

Poza tym pewnie byłyby kolejne rewizję i świadomie postawiłem na PS4, bo cena/fun jest na pewno na poziomie wyżej.