Powrót Raymana? Rayman 30th Anniversary

Zaczęty przez Janusz, Styczeń 26, 2026, 21:46

Poprzedni wątek - Następny wątek

Janusz

Czyżby w końcu działo się coś w temacie powrotu Raymana?! 🎮💥

Znając Ubisoft, nie robiłbym sobie zbyt dużych nadziei... ale kto wie! Ptaszki ćwierkają, że coś się szykuje – konkretnie Rayman 30th Anniversary Edition. Gra została dostrzeżona w bazie australijskiej klasyfikacji wiekowej i podobno ma pojawić się na Nintendo Switch oraz PS5. 📱🕹�

Ciekawostka: jako deweloper i wydawca widnieje Atari, więc oby nie była to jedynie jakaś retro-kompilacja.

Rayman Origins i Legends to prawdziwe perełki – jedne z moich ulubionych gier – i aż proszą się o kontynuację. A tymczasem od blisko 13 lat cisza w temacie...

Chyba na żadną inną grę tak nie czekam, martwi mnie jedynie tytuł bo na coś nowego to nie wygląda, więc znając życie skończy się na tanim remasterze zbiorczym kilku części. Oby, nie...

Tutaj widać wpis w bazie: https://www.classification.gov.au/titles/rayman-30th-anniversary-edition

A tu źródło: https://www.ign.com/articles/rayman-30th-anniversary-edition-leaked-by-ratings-board

Morden

Cytat: Janusz w Styczeń 26, 2026, 21:46Znając Ubisoft, nie robiłbym sobie zbyt dużych nadziei... ale kto wie!

Gdy tylko zobaczyłem temat, przybiegłem napisać, że nie powinniśmy chwalić dnia przed zachodem słońca, ale widzę że masz trzeźwe podejście biorąc pod uwagę to, co ostatnio wyprawia Ubi. Remake'u Sands of Time nie będzie, więc po co robić nowego Raymana? Chyba tylko po to żeby go potem anulować.

P.S. - Nie wklejaj takich ikonek w tekst bo zaraz myślę że AI za Ciebie to napisało. Hehe. Często uczniowie wklejają z ChatGPT gotowe teksty i co leniwsi zostawiają te ikonki.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

12step

Dla mnie zawsze Rayman był postacią z gier, która nie miała kompletnie charyzmy, styl graficzny mdły jak nie wiem, a platforming najbardziej mid jak się da - definicja średniej platformówki z lat 90.
ore ore szabadabada amore

Janusz

Dzisiaj widzę już się nie da wejść w ten link z kategorią wiekową.
Ja obstawiam jednak jakiś remaster lub zbiorcze wydanie ala to co zrobiono na 10th Anniversary,

Cytat: Morden w Styczeń 26, 2026, 21:55P.S. - Nie wklejaj takich ikonek w tekst bo zaraz myślę że AI za Ciebie to napisało. Hehe. Często uczniowie wklejają z ChatGPT gotowe teksty i co leniwsi zostawiają te ikonki.

Hehe, kopiowałem wstęp z profilu Strefy z FB żeby nie pisać dwa razy, a tam bez ikonek to trudno się przebić ;) Zauważyłem, że z nimi od razu te wpisy się lepiej niosą. Niestety takie czasy...

Megadeth

Nie liczyłbym na nic nowego od Ubi w temacie Raymana. Ta postać dla nich nie rokuje, więc po co pchać w nią kasę... Lepiej ubijać kolejne marki i gry w produkcji.

Cytat: Janusz w Styczeń 26, 2026, 21:46Chyba na żadną inną grę tak nie czekam

Ja również... ależ bym w to grał. Zarówno w jakiegoś nowego 3D jak i w klimacie Orygins / Legens.  Jedna z lepszych i charakternych postaci w platformókowym świecie.

mariusz391

Na 100% to po prostu kolejna kompilacja, ŻADEN Rayman poza 1 i 2 na siebie nie zarobił. Co z tego że trójka, Origins i Legends były znakomite (zwłaszcza trójka z polskim dublażem na PC) jak UbiSoft jest 10-krotnie mniej warte na gieldzie niż CD-Projekt i nie ma na nic kasy.

Cytat: 12step w Styczeń 26, 2026, 22:27Dla mnie zawsze Rayman był postacią z gier, która nie miała kompletnie charyzmy, styl graficzny mdły jak nie wiem, a platforming najbardziej mid jak się da - definicja średniej platformówki z lat 90.

Jesli to jest bohater bez charyzmy

To naprawdę nie wiem czego ty oczekujesz od postaci z platformówki

A jak chcecie pograć faktycznie w coś ulepszonego zostają fanowskie mody jak przykładowo
https://gamejolt.com/games/raymanredemption/340532

CytatFeatures:

Improved Gameplay Mechanics - Controls are more responsive and Rayman starts with the main abilities from the original game already unlocked along with newer abilities that are acquired later in game.
    New Content and Levels - Includes new backdrops, enemies, and new worlds. Existing worlds are expanded with new levels. Plus, tons of new bonus minigames as well.
    New Collectibles and Aesthetics - New Shop System to purchase skins and suits.
    Technical Improvements - With all the QOL improvements you'd expect from running on PC like widescreen, remappable controls, etc.

Ale nawet z tym opisem nie wiem czy miałbym na ten tytul wystarczająco cierpliwości

makumator

W klimacie Legends/Origins jest Unruly Heroes, które to wypluła ta sam ekipa, a mało kto grę kojarzy. Grałem z synem swojego czasu, gorąco polecam jak ktoś tęskni za Raymanem.

Czarny Wilk

A ja pójdę trochę pod prąd, R2 i R3 mnie ominęły i wiszą na kupce wstydu od lat, więc jakby wydali jakiś porządny pakiet zremasterowanej trylogii dostosowany do współczesnych standardów, to by mi było na rękę. Łatwiej by mi było się zmotywować do nadrobienia tych dwóch gier ;)

Megadeth

https://www.nintendolife.com/news/2026/02/rayman-really-is-back-according-to-the-series-creator

Wygląda na to, że jednak powrót, ale w stylu UBI. Czyli HD + punkty kontrolne. Można się rozejść.

Janusz

Widziałem screen z tego artykułu, ale w sumie jeszcze nic nie jest pewne.

Nie kupuję wydawania jedynki w HD. Owszem można zrobić z tego jakąś alternatywę dla Cuphead i wypromować, ale moim zdaniem to zdecydowanie za mało, żeby natchnąć jakieś życie w to IP, które sami ubili.

Nie liczę na cuda, ale żeby to miało sens to minimum jakieś zbiorcze wydanie ala 10th Anniversary u np. wrzucenie tutaj trylogii 1-3. Sama jedynka to skończy się jak z próbą wskrzeszenia MediEvil i innych gier tego typu.

Tyle, że Ubisoft to Ubisoft. Samo fakt, że 30lecie było w sumie w zeszłym roku i nic nie ogarnęli ciekawego (nie)najlepiej o nich świadczy.

Janusz

Potwierdziło się zatem i już dziś Rayman HD trafi do cyfrowej dystrybucji, a w czerwcu pojawi się fizyczne wydanie.

Na plus, że nie jest to jedna wersja gry, ale wszystkie liczące się, a całość wzbogacono usprawnieniami by to się dało przejść.
Pewnie kupię fizyczne wydanie, choć zobaczymy jak z ceną.

https://news.ubisoft.com/pl-pl/article/PewblFDLe3rzcLM3moESw/play-rayman-30th-anniversary-edition-tomorrow

Megadeth

Solidnie to przygotowali. Wiadomo nie jest to nowa gra, ale paczka bardzo konkretnie zrobiona.

Janusz

Zebrałem zmiany w jednym newsie:
https://strefapsx.pl/pierwszy-rayman-powraca-premiera-rayman-30th-anniversary-juz-dzis/

Na plus

- że wrzucili od razu 5 wersji gry - uniknęli sytuacji w której fani gry będą narzekać, że jest np. wersja PSX, a ta z Jaguara lepsza lub na odwrót. Nie ma wersji jedynie na Saturna, ale to mała strata bo to w zasadzie ta z PSXa.

- dorzucają prototyp gry na SNESa, niby opisali że nigdy niepublikowany, ale jak przechodziłem ostatnio Raymana to go nawet pobrałem bo on wyciekł jakiś czas temu i jest to wersja która miała powstać z myślą o SNES CD

- 120 dodatkowych poziomów to pewnie wszystkie twory zrobione w dodatkach czy przez fanów, też spoko choć nie skorzystam

- no i te 50 minut dokumentu o grze, spoko, znów dla fanów

Największy plus do udogodnienia bez których mało kto by się przebił przez tą grę:

Jest tego sporo:
– cofanie czasu o 60 sekund
– nieskończona liczba żyć
– maksymalny poziom energii
– nieskończona możliwość kontynuacji
– możliwość odblokowania wszystkich poziomów
– możliwość odblokowania od razu wszystkich mocy Raymana

Teraz można grać i przechodzić :)

Minusy?

Stracili świetną szansę na poszerzenie grupy odbiorców i jakieś wskrzeszenie marki. Jedynka jest świetna, ale tylko dla jakiś retro dziadów jak my. Mimo udogodnień nie wiem czy dzieciaki się przy niej nie zmęczą, poza tym 2D dla wielu to archaizm.

Mogli dodać część 2 i 3 i wydać to jak na 10-lecie w postaci Trylogii.

Wówczas dodajesz dwie super odsłony, w 3D i pod współczesnych graczy i dzieci.

Mimo to pewnie kupię jedynkę na półkę, choć zrobię na 100% na PSX, bo niewiele mi zostało - oczywiście głównie poziomy muzyczne...

Janusz

Cena za grę to 90 złotych jak teraz patrzę, więc nie jest źle.

Morden

Cytat: Janusz w Luty 13, 2026, 10:15dorzucają prototyp gry na SNESa, niby opisali że nigdy niepublikowany, ale jak przechodziłem ostatnio Raymana to go nawet pobrałem bo on wyciekł jakiś czas temu

Jeśli to ten sam, to ROM wersji SNES zrzucony został w 2017, a więc całe lata temu. Bardzo bym się cieszył gdyby to był jakiś inny, pełniejszy prototyp, bo specjaliści zaraz wydłubią ROM i będzie można grać na prawdziwym Super Nintendo.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu