Astro Bot

Zaczęty przez Janusz, Maj 24, 2024, 19:38

Poprzedni wątek - Następny wątek

alf

Yuki ubrał w słowa moje odczucia odnośnie Astro Bot. Niezawsze sie z nim zgadzam, ale tutaj ciężko powiedzieć by nie miał racji. Astro Bot to oczywiście bardzo dobra gra, ale należy dostrzec że przypomina nam o wielu pogrzebanych seriach gier które kiedyś były popularne na PlayStation:

Lothar

Krótko, dla mnie rewelacyjna gra platformowa. Ponad 30 godzin już za mną i ciągle nie mam dość. Do platyny zostało mi do zdobycia kilka osiągnięć. Zazwyczaj teraz w zdobywanie pucharków już się nie bawię, ale to tak specyficzna gra że mam ochotę to zrobić :) Jeden z najlepszych tytułów jakie ogrywałem w ciągu ostatnich kilku lat. Miód się dosłownie wylewa z TV, a ja stary wyga przeżywałem, jak małżonka stanowczo strzelała fochy, że zbyt długo siedzę przed konsolą. ;) Znajdźki z reguły trudne nie są, czasem musiałem powtórzyć dany etap aby odkryć coś, co pominąłem. Wcześniej wymasterowałem Playroom więc czekała mnie zabawa z czterema dodatkowymi botami. Poziom trudności dla mnie ok. Owszem, kilka etapów było dość trudnych, a ze dwa dały mi w kość mocno, lecz nie było ich wcale aż tak sporo. Gra ogólnie łatwa w bazowych etapach, te dodatkowe trudniejsze, lecz tych bardzo trudnych było wg mnie tylko kilka. W grze dodałbym trochę więcej mechanik przemiany, jak etap z myszą, bo tego jest - jak na mój gust - zbyt mało. Jest pole do poprawy, lecz i tak gra oferuje świetną rozrywkę.

alf

Bardzo polecam material quaza na temat Astro Bota.

W tytule przyciaga haslem ze to w pewnym sensie porazka, ale ogolnie ma bardzo pozytywny wydźwięk.

Quaz wspomina o tęsknocie za dawnym PlayStation gdzie liczyła się kreatywność, a nie grafika i wersje 'Pro' konsol skupiające uwagę na ilości FPS i szczegółach graficznych.

Janusz

Może nie związane z grą, ale z racji 30lecia PlayStation w Europie i USA postanowiono zarobić jeszcze co nieco i wypuścić pada Dual Sense w edycji Asto Bot.

Tak się prezentuje:

W sumie to wygląda jak ten wydawany przy okazji premiery gry, tylko zmieniono mu oczka.

Marketingowo dobry zabieg, bo sprzeda się tego więcej.

Bezprzewodowy kontroler DualSense – Astro Bot Joyful Limited Edition trafi do sprzedaży 30 października, a przedsprzedaż rozpocznie się 12 września o godz. 10:00 u wybranych sprzedawców.

Może się skuszę, zwłaszcza że ostatnio pozbyłem się jednego zwykłego pada, więc się zwolniło miejsce. Tą wcześniejszą edycję miałem zamówioną, ale ostatecznie anulowałem bo z grą wychodziło to sporo.

Dziwi mnie trochę jedno, bo tak nieraz czytam komentarze to zamiast się cieszyć, że coś sprzedawanego chwilowo wraca i można kupić w wyjściowej cenie, to często widzę komentarze hejtujące Sony, że tylko doją kasę od ludzi i że źle robią. Szczerze? Mi to kompletnie nie przeszkadza i nawet cieszy, że mogłem sobie kupić teraz pada 30th Anniversary czy za moment tego Astro Bota w normalnych pieniądzach, a nie dawać zarobić tym wszystkim, którzy wykupują na premierą po X sztuk czegoś takiego, a potem odsprzedają z dwukrotnym przebiciem. Zakładam, że pewnie większość tych komentarzy pochodzi od takich ludzi :) Przecież to nie są jakieś numerowane edycje, nie są nawet jakoś specjalnie limitowane, ogranicza je jedynie czas dostępności i tyle.

makumator

Super Padzik, normalnie nie kupuję takich rzeczy, ale teraz chyba się skuszę. Apropo przekazu, to 100% racji.

12step

Cytat: Janusz w Wrzesień 06, 2025, 09:50Dziwi mnie trochę jedno, bo tak nieraz czytam komentarze to zamiast się cieszyć, że coś sprzedawanego chwilowo wraca i można kupić w wyjściowej cenie, to często widzę komentarze hejtujące Sony, że tylko doją kasę od ludzi i że źle robią. Szczerze?

Nie ten sam kejs, co limitowane wydania muzyczne na winylach, które "nie będą już wznawiane" a potem jednak wznawiają?
ore ore szabadabada amore

Janusz

Nie znam się na winylach, ale jak pisałem problemu tutaj nie widzę żadnego, a jedynie korzyść dla graczy. Nawet bym kibicował Sony by robili takie akcje częściej, bo tylko tak mogą trochę powstrzymać ten cyrk, który potem się dzieje przy masowym wykupywaniu takich produktów przez handlarzy i odsprzedawaniu z niezłym przebiciem.

mariusz391

Cytat: Janusz w Wrzesień 06, 2025, 09:50Dziwi mnie trochę jedno, bo tak nieraz czytam komentarze to zamiast się cieszyć, że coś sprzedawanego chwilowo wraca i można kupić w wyjściowej cenie, to często widzę komentarze hejtujące Sony, że tylko doją kasę od ludzi i że źle robią. Szczerze? Mi to kompletnie nie przeszkadza i nawet cieszy, że mogłem sobie kupić teraz pada 30th Anniversary czy za moment tego Astro Bota w normalnych pieniądzach, a nie dawać zarobić tym wszystkim, którzy wykupują na premierą po X sztuk czegoś takiego, a potem odsprzedają z dwukrotnym przebiciem. Zakładam, że pewnie większość tych komentarzy pochodzi od takich ludzi :) Przecież to nie są jakieś numerowane edycje, nie są nawet jakoś specjalnie limitowane, ogranicza je jedynie czas dostępności i tyle.
Ale tu chodzi o to że gracze narzekają że jedynym pomysłem Sony na uczczenie jakiejś rocznicy jest sprzedawanie merchu czy narzekają na to że ten merch jest wznawiany? Bo to pierwsze to faktycznie słabo, wszyscy pamiętamy że na 20-lecie chociaż na każdą platformę dali gierkę za darmo (jej jakość była co prawda różna, ale sam gest się liczył). A teraz tylko ,,kup limitowaną konsolę, kup limitowanego pada''.
Natomiast to drugie to mogą narzekać TYLKO osoby które kupiły na premierę i chciały sobie biznes z tego zrobić a tu się zesrało, i bardzo dobrze. Każdy kto chce mieć tego pada powinien mieć możliwość jego kupna, bo właśnie to nie jest jakiś produkt limitowany i numerowany że ktoś poczuł się ,,oszukany''. Tak jak Nintendo odwaliło manianę z tymi NESami i SNESami Mini, kupa ludzi chciała je kupić, ale korpo ich olało bo chcieli stworzyć sztuczny popyt. A to powinno być do dzisiaj sprzedawane w każdym markecie (tak samo jak te konsolki Segi Mini) jako po prostu rodzaj prezentu urodzinowego dla fana retro. Nie rozumiem takiego podejścia korpo, wolą mniej zarobić pod pozorem liczenia na fomo gdy kolejny ich produkt trafi na rynek

Janusz

Ogólnie chyba o to drugie bardziej. W sensie akurat takie komentarze mi mignęły często i zakodowałem czy to na FB czy gdzieś indziej:

Według mnie wszystko jest OK. Co innego jakby wznowili np. PS5 Pro 30th, które było limitowane i numerowane, wtedy rozumiem wkurzenie niektórych osób (ja bym się cieszył). W sumie ciekawe czemu Edge nie wznowili, jako jedyny nienumerowany element tego zestawu, ale to już inny temat.

Tego Astro Bota chyba przygarnę, bo wtedy to trzeba było z grą chyba kupić i to koło 700zł chodziło. Tutaj mam nadzieję max 399zł i z jakimś kodem koło 350zł wyjdzie prędzej czy później.

Lothar

Ludziom nie dogodzisz. Pad jest super, w porównaniu do innych limitowanych padów Sony to wręcz rewelacja. Sam chyba kupię tym razem, a jeśli nakład będzie wysoki, to może się nawet jakieś promocje trafią. Astro Bot jako gra, dała mi olbrzymią frajdę, jedna z najlepszych platformówek tej generacji.

A kto narzeka? Skalperzy, albo ci którzy po prostu kupili pada z myślą żeby odsprzedać go za kilka lat za nie wiadomo jaki pieniądz. Typowe "Januszowe" podejście, które rodzi frustrację, że przecież miało być tak pięknie... Zwykli gracze będą się cieszyć, zwłaszcza jeśli nie załapali się na poprzedniego pada.

Janusz

W ogóle Astro Bot to jest taki rodzynek w tym uniwersum PlayStation, że aż trudno uwierzyć, że coś takiego powstało. Pewnie prędzej niż później ubiją to IP, jak to mają w zwyczaju, ale oby później. Rodzynek w tym sensie, że na Nintendo praktycznie każda ich gra jest dopieszczona, choćby marketingowo, można liczyć na figurki, naklejki, klocki i bogaty merchandising. Ba, od premiery Astro Bota minął już rok i gierka dalej trzyma praktycznie pełną cenę, no ciut mniej, ale dalej ok. 270zł. Niby minus, ale szczerze wolałbym kilka takich właśnie pozycji, dopieszczonych przez Sony i może droższych, ale jednak za którymi stoi coś więcej.

Nawet ten pad DualSense w tej edycji na tle pozostałych czymś się wybija, o czym wspomniałeś zresztą. Mi się nawet podoba bardziej niż ten pierwszy wypust z okrągłymi oczkami.

Morden

Cytat: Janusz w Wrzesień 08, 2025, 14:27Pewnie prędzej niż później ubiją to IP, jak to mają w zwyczaju, ale oby później.

Ja się boję, że ta darmowa gra na PS5 była próbką i zostało im wiele pomysłów, dlatego powstała pełnoprawna i płatna gra, ale że na kolejne już im kreatywności nie starczy. Wszystko opierało się o świat konsol i akcesoriów PlayStation, o boty reprezentujące postacie ze znanych i lubianych gier ... Wszystko to już wykorzystali. Albo długo będziemy musieli czekać na kolejnego Astro, albo nie wyjdzie wcale.
Nowy Singiel - Gamer Pro Max - Już w EMPiKu

12step

Spokojnie, jest jeszcze Bananza.
ore ore szabadabada amore

Janusz

Cóż, w temacie PlayStation raczej nie chodzi już o pomysły, kreatywność itp., ale czysty marketing.

W ogóle mam wciąż problem z PS5 w temacie gier. Według AI, taki Astro Bot sprzedał się w liczbie co najwyżej 3mln egzemplarzy. I jak ten wynik można ocenić? Jak wy to widzicie?

| Okres / Źródło                  | Sprzedaż (ok.)         |
| ------------------------------- | ---------------------- |
| Do 3 listopada 2024 (Sony)      | 1,5 miliona            |
| Do 21 marca 2025 (Alinea)       | 2,3 miliona (szacunek) |
| Estymacje fanów (trofea Reddit) | 2,8–3 miliony+         |

Jak dla mnie to mało. Astro Bot z takim wynikiem pewnie nie załapał by się do TOP50 gier na Switcha. Z ciekawości zajrzałem jakby to było w przypadku PSX i pod względem sprzedaży gra zrównałaby się na miejscu 31 z uwielbianym przez nas Croc'iem :)

Z tego co kojarzę konsol PS5 sprzedano już 80 milionów. Sprzęt jest na rynku już 5 lat, a w sumie jakiś kasowych hitów wciąż tyle co kot napłakał na tych listach - Spider-Man, God of War i długo, długo nic.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_best-selling_PlayStation_5_video_games
https://www.accio.com/business/best_selling_ps5_games_all_time

Wychodzi na to, że przekroczyć sprzedaż 3 milionów egzemplarzy gier na PS5 to już jest kasowy sukces. Pytanie czy dla deweloperów i wydawców również przy tych kosztach.

Jakoś te 3 miliony przy 80 milionach konsol mi się nie wydaje za wiele, zwłaszcza że mówimy o topowym tytule Sony, promowanym jako własny. Wiadomo, że te gry wciąż się sprzedają i taki Astro Bot na pewno jeszcze podskoczy teraz przy okazji 30-lecia, ale te liczby są strasznie mizerne póki co.

A zmierzam do tego, że Sony musi się opłacać łożyć na takie gry, byśmy doczekali kolejnej części Astro Bota. Jeżeli wynik 3mln to topka jeżeli chodzi o PS5 to może jest szansa na kolejne odsłony, choć i tak widok gierek z Xboxa na takiej liście trochę boli oczy.

hankie

Cytat: Janusz w Wrzesień 08, 2025, 16:48A zmierzam do tego, że Sony musi się opłacać łożyć na takie gry, byśmy doczekali kolejnej części Astro Bota. Jeżeli wynik 3mln to topka jeżeli chodzi o PS5 to może jest szansa na kolejne odsłony, choć i tak widok gierek z Xboxa na takiej liście trochę boli oczy.
Gdyby to była pojedyncza organizacja tworząca gry - to wtedy na szali mają zarobić na dobrej dopracowanej grze, albo żreć tynk. A Sony, jak to więksi ostatecznie patrzą na overall wynik i się dopina. Przy tym podejściu boli bardzo jak mniejsze bardziej ambitne podmioty są pożerane przez molochy.

Co do Kapitana Astro - na początku kurka wydawał mi się koleś tak bezpłciowy i generyczny, aż mnie bolało. Jak oglądałem pierwsze materiały, ryciny i kocnepty to sobie przypominałem 'a na Sackboya narzekałem'. Potem troszkę się rozkręciło, dało się gościa polubić. Uwaga - grałem wiadomo, u kolegi - ale w sumie grę polubiłem i przestałem uważać za 'haha, demo technologiczne'.
Szkoda, że nie chcą podpompować franczyzy postaci Astro... Sackboya nie słychać... Wcześniej nieco jak np wyszedł w kinach Ratchet& Clank > to myślałem, że może dopracują może nową mastkotkę marki? To mnie trochę smuci. Z chęcią kupiłbym Tshirta ori z rysunkowym Astro - są ori? Bo widzę na Alli.
Ma się wynik zamknięcia miecha/kwartału/roku liczyć. Milion, 10, 100. A gracze zeżro co dadzą, bo Sony. Nieładne.

A nowy padzior - bardzo ładny. Tak jak mi ori design  (póki co, pewnie z czasem zelży) PS5 nie podoba, to padzik z nowszymi oczkami jest w pytę. Jakbym do PS5 drugiego potrzebował to bym coś obstawił.